Gheorghe Falcă: „Unitățile de învățământ pot accesa finanțări pentru eficiența energetică”
O nouă sesiune de finanțare aduce oportunități de finanțare pentru unitățile de învățământ. Europarlamentarul PPE/PNL, Gheorghe Falcă, a prezentat ghidul de finanțare subliniind că „sumele maxime care pot fi solicitate se stabilesc în funcție de locuitorii orașelor sau comunelor solicitante”.
„Programului privind creșterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinaţie de unităţi de învăţământ se implementează pe două axe. Pentru unitățile administrativ-teritoriale de până în 5.000 de locuitori, finanțările sunt de maxim 1,5 milioane lei, în timp ce pentru UAT-urile mai mari finanțările pot ajunge până la trei milioane de lei. Trebuie spus că un oraș sau o comună poate depune o singură cerere de finanțare incluzând toate obiectivele de finanțat din aria sa. Vorbim de o finanțare în procent de maximum 90% din cheltuielile eligibile, iar proiectele trebuie să urmărească creșterea eficienței energetice, incluzând aici lucrările de reabilitare termică și anvelopare a clădirilor, asigurarea sistemului de încălzire și furnizare a apei calde de consum, iluminatul clădirilor, instalațiile de climatizare și chiar instalarea unor sistem alternative de producere a energiei electrice sau termice”, a explicat Gheorghe Falcă.
Europarlamentarul a transmis și că de la Fondul de Mediu sunt investite pentru acest program 384 de milioane de lei, sumă care ar trebui să asigure investițiile pentru aproximativ 400 de școli.
„Clădirile din sistemul de învățământ au nevoie urgentă de investiții, iar acest program asigură nu doar o reabilitare a lor ci și o îmbunătățire considerabilă a condițiilor pe care le vor putea oferi elevilor. Mai mult, investit în eficientizarea energetică, administrațiile locale vor putea avea costuri cu până la 65% mai mici în cazul energiei, ceea ce înseamnă că la fiecare un euro investit se vor economisi alți trei euro”, a punctat Gheorghe Falcă.