Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Falcă: „Fondurile de coeziune și strategiile de mediu trebuie să răspundă nevoilor regiunilor!”

Eurodeputatul PNL, Gheorghe Falcă, în calitate de raportor coordonator a prezentat în cadrul Comisiei pentru Transporturi (TRAN) raportul privind politica de coeziune și strategiile regionale de mediu în lupta împotriva schimbărilor climatice. În urma discuțiilor purtate cu fiecare grup politic, eurodeputatul arădean a prezentat măsurile propuse în lupta împotriva schimbărilor climatice și protejarea mediului, Comisia Europeană considerând munca depusă de europarlamentarul român ca fiind una remarcabilă.

De asemenea, strategiile susținute și propuse de fac parte din prioritățile stabilite de C.E.

Gheorghe Falcă: „Fondurile de coeziune și strategiile de mediu trebuie să răspundă nevoilor regiunilor!”
Comentează 1

„Fondurile de coeziune trebuie să răspundă în primul rând nevoilor regiunilor vizate și trebuie să contribuie la bunăstarea cetățenilor și comunităților. Având ca principală misiune coeziunea, aceste fonduri trebuie să ducă la îmbunătățirea nivelului de trai. Metoda de alocare a fondurilor trebuie să se bazeze în continuare pe PIB-ul pe cap de locuitor, iar noile criterii care se adaugă ar trebui să se limiteze la: locuri de muncă, nivel scăzut de educație, cu accent deosebit în special pe șomaj, în lumina efectelor economice ale pandemiei Covid 19.

O atenție deosebită am acordat-o soluțiilor de infrastructură ecologică, care sunt deosebit de importante în mediile urbane în care trăiește aproximativ 70% din populația UE. În orașe, caracteristicile acestor infrastructuri, precum pereții și acoperișurile verzi, pădurile urbane și grădinile oferă beneficii legate de sănătate, aer curat, o calitate mai bună a apei și izolare fonică. Infrastructurile verzi creează, de asemenea, oportunități de conectare a zonelor urbane și rurale și oferă locuri atractive pentru a locui și a lucra, a subliniat Gheorghe Falcă.

În continuare europarlamentarul PNL a punctat: „Protecția climatică a infrastructurii de transporturi va contribui la îmbunătățirea rezistenței la impactul schimbărilor climatice și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pe toată durata de viață a infrastructurii. Infrastructura de transport poate influența pozitiv interacțiunile transfrontaliere, precum și dezvoltarea regională, urbană sau locală. Pe de altă parte, am solicitat Comisiei Europene să sprijine ratele de renovare și schemele de îmbunătățire a capacității energetice în locuințele din orașele europene, pentru a le îmbunătăți eficiența, ținând cont de faptul că o treime până la jumătate din energia din orașe este cheltuită pentru încălzire. Având în vedere volumul de clădiri rezidențiale vechi și alte clădiri din orașe, ratele de renovare trebuie să crească de trei până la cinci ori nivelurile actuale pentru a se apropia de scenariul de 1,5 grade conform Acordului de la Paris.

Gheorghe Falcă a încheiat făcând referire la viitoarele politici climatice care „trebuie să ne asigurăm că merg mână în mână cu competitivitatea economică, așadar rolul nostru este să asigurăm o tranziție echitabilă bazată pe fapte și nu pe ideologie, sau alte ambiții fără fond! Aceste politici trebuie să pună oamenii și locurile de muncă în centru priorităților”.

Foto: Arhiva

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite