Comisia Europeană avertizează Guvernul în privinţa depăşirii ţintei de 3% a deficitului bugetar
Comisia Europeană a publicat azi Rapoartele de ţară odată cu analiza Semestrului European 2017. A fost analizată, în cazul României ca şi pentru fiecare dintre Statele Membre, situaţia „progreselor privind reformele structurale, prevenirea şi corectarea problemelor macroeconomice”.
Avem două veşti.
Prima este foarte bună, deoarece ţara noastră, în acest moment, conform acestei analize oficiale a CE, figurează în grupul select de 13 ţări care NU se află în situaţia de a avea declanşate împotriva lor proceduri de tip infringement pentru deficit excesiv. Un grup de ţări din care fac parte, alături de noi, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia şi Slovacia.
Alţii sunt cei cu probleme cum ar fi Spania, Germania, Irlanda, Olanda, Slovenia sau Spania. Sau intră chiar în categora „deficite excesive” cum ar fi Croaţia, Franţa, Portugalia, Bulgaria, Italia şi Cipru. Din această ultimă categorie, Italia a fost somată să ia măsuri extrem de rapide pentru a evita intrarea în procedurile de sancţiuni (limita de timp până în aprilie), iar Franţa are termen până în mai. Iar Grecia intră în alt tip de raţionament deoarece problemele ei foarte grave pe plan macroeconomic sunt tratate în perspectiva un program de sprijin în favoarea stabilităţii, de altfel destul de dur contestat de cei de la FMI.
Dar, în ce ne priveşte, se anunţă că cerul se poate înegura brusc.
Asta în ciuda faptului că avem, cum se spune în acest Raport de ţară, o creştere economică importantă în raport cu media europeană, cu un vârf de 4.9% în 2016 şi care rămâne „puternică” la orizontul acestui an, adică 4,4% şi de 3,7% în 2018. Dar „deficitul de cont curent actual s-a deteriorat în 2016 şi este aşteptat să se adâncească şi mai mult datorită creşterii importurilor în urma puternicei creşteri a cererii interne”.
În acest context, comisarul Moscovici a anunţat că a fost trimisă Guvernului României o scrisoare din partea Comisiei Europene, semnalându-se îngrijorarea privind depăşirea limitei de 3% în cazul deficitului bugetar al României pentru 2017 şi în perspectiva lui 2018.
Citeste mai mult pe adev.ro