Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Universitatea de Vest „VASILE GOLDIȘ” din Arad, alături de toți românii, în săptămâna MARII UNIRI

În peroada 25 noiembrie – 1 decembrie 2016, Universitatea de Vest „VASILE GOLDIȘ” din Arad a organizat o serie de manifestări dedicate lui Vasile Goldiș - patronul spiritual al Instituției, dar și Zilei Naționale a tuturor românilor, zi care este intim legată de Arad și de Corifeii Marii Uniri, Goldiș fiind unul dintre aceștia.

Universitatea de Vest „VASILE GOLDIȘ” din Arad, alături de toți românii, în săptămâna MARII UNIRI
Comentează 0

Cu puțin timp înainte de a trece spre cele sfinte, Vasile Goldiș sublinia într-un discurs memorabil:

 „În istoria poporului român ziua de 1 Decembrie va fi pentru toate timpurile viitoare cea mai frumoasă sărbătoare. Fiindcă … în 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia, a decretat unirea lor şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Pentru toate veacurile rămâne gloria Aradului că Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia a fost concepută şi convocată de aici, de la Arad, organizarea ei s-a făcut de către arădanul şi bunul nostru prieten dl. Ioan Suciu, iar destinul a voit ca propunerea unirii s-o facă arădanul care vă vorbeşte acum.”

Iată unul dintre motivele pentru care Universitatea noastră s-a implicat din plin în organizarea unei suite de manifestări, alături de autoritățile locale și de toată suflarea Aradului. Muzeul Memorial Universitar „VASILE GOLDIȘ” a fost o prezență activă în cadrul acestor momente de evocare a Generației Marii Uniri. Sute de elevi i-au trecut pragul pentru a călca pe urmele lui Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop sau Ioan Suciu.

Muzeul a fost un reper și pentru posturile de televiziune locale sau centrale, care au filmat aici, pentru a evoca Marea Unire în mijlocul documentelor și pe urmele Corifeilor Unirii.

Comunitatea academică a universității noastre s-a implicat în toate momentele importante ale zilelor de sărbătoare: s-au depus flori la monumentele Corifeilor Unirii din Arad și județ, la Cimitirul Eternitatea, unde – ca într-un triunghi al Marii Uniri - se odihnesc: Vasile Goldiș, Stefan Cicio-Pop și Ioan Suciu, iar mai apoi la Crucea Martirilor.

Din păcate Ziua Națională a fost umbrită de unele manifestări, minore – este adevărat - ale unora care nu au înțeles nici până în ziua de astăzi că facem parte dintr-o Mare Familie Europeană și că Solidaritatea este liantul acestei Familii. Solidaritatea a fost de altfel “secretul” succesului Generației Marii Uniri … Ei au înțeles atunci acest lucru, este o lecție dată peste veacuri, pentru generațiile care sunt și care vin.

Nu au fost uitați nici românii din afara granițelor Țării; delegați ai Universității au fost în mijlocul românilor pe Valea Timocului, la Szeged, sau la Gyula… pentru că a fost Ziua Națională a tuturor românilor, a românilor de pretutindeni.

Acesta este modul în care Universitatea de Vest „VASILE GOLDIȘ” din Arad se pregătește pentru Marea Sărbătoare a Centenarului Marii Uniri, sărbătoare care trebuie să pornească în întreaga Românime, de aici, de la Arad, de la Monumentul Marii Uniri.

Marius-Ioan Grec, Directorul Muzeului Memorial Universitar, VASILE GOLDIȘ”

Galerie foto (4)


Scrie un comentariu

trimite