Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Secetă în Arad: Peste 4.000 de oameni nu au apă la robinet

Peste 4.000 mii de oameni din zonele de deal şi de munte ale judeţului Arad au probleme cu alimentarea cu apă potabilă, din cauza secetei, unii având presiune scăzută, iar alţii nu au mai văzut apă la robinet de trei săptămâni.

Secetă în Arad: Peste 4.000 de oameni nu au apă la robinet
Comentează 0

Primarul comunei Dieci, Traian Liviu Burtă, a declarat, luni, că localnicii nu au apă de trei săptămâni.

„Situaţia alimentării cu apă potabilă din reţea este rea, ca să nu spun foarte rea. În localitatea Crogna din comuna Dieci de trei săptămâni nu este apă la reţea. În centrul de comună, localitatea Dieci, vine o zi, nu vine cealaltă zi, mai vine din când în când, iar când vine, presiunea este foarte mică. Fântânile în Crogna majoritatea sunt secate, nu mai au apă, în Dieci, secate parţial şi acolo oamenii au probleme, nu ar mai exista apă în unele fântâni”, a declarat primarul Traian Liviu Burtă.

Edilul a precizat că din cauza lipsei apei sau din cauza presiunii scăzute, multe dintre electrocasnicele oamenilor s-au defectat.

Totodată, au fost sesizate probleme şi în ceea ce priveşte fântânile de pe domeniul public, unde Direcţia de Sănătate Publică Arad a constatat că apa nu este potabilă.

„Direcţia de Sănătate Publică ne-a obligat ca să punem afişe că apa nu este bună de băut, nici pentru oameni, nici pentru animale”, a mai spus edilul care a primit plângeri de la peste 1.000 de oameni care se confruntă cu lipsa apei în comună.

Pentru că sunt cazuri în care şi fântânile din gospodării au secat, primăria comunei Dieci le-a dus apă menajeră localnicilor cu cisterna Serviciului Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Nici în comuna Almaş nu mai există apă potabilă în reţele de circa două săptămâni, dar primarul a decis ca apa să fie dată după un anumit program.

„La nivelul comunei Almaş suferim suferim din cauza lipsei de apă. Omul are pretenţia că plăteşte acest serviciu, indiferent la ce şi cum o foloseşte, omul aşteaptă să fie apă la reţea. Înţelegem că este situaţie de secetă. (...) Am convenit un program: la ora 4 şi la ora 16 se pompează apă în reţea, pentru probleme gospodăreşti. În localitatea Joia Mare, care este capăt de linie, nu este apă în reţea de două săptămâni. În localitatea Almaş sunt zone în care este apă cu presiune mică, dar în zonele de deal, iarăşi ajunge foarte puţină apa. Sâmbătă şi duminică nici în Almaş nu a fost niciun strop de apă în reţea şi a venit abia luni. Din această cauză, multe maşini de spălat s-au stricat pentru că nu funcţionează cu presiunea asta”, a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul comunei Almaş, Aurel Ginu Costea.

Autorităţile comunei Almaş vor să foreze noi puţuri şi să amenajeze un nou depozit de apă mai aproape, pentru a creşte debitul apei din reţea.

În comuna Almaş sunt afectaţi circa 3.000 de oameni. Localnicii care au animale multe scot apă din râul Crişul Alb pentru a-şi adăpa animalele, însă culturile agricole din zonă sunt compromise, după cum a mai spus primarul Aurel Ginu Costea.

Costea a afirmat că în cazurile unor localnici ale căror fântâni au secat s-a dus apă menajeră cu cisterna primăriei.

De asemenea, în comuna Gurahonţ sunt câteva sute de locuitori afectaţi de lispa apei potabile din reţea. Este vorba despre cei care trăiesc în localităţile din zonele mai înalte ale comunei, care au presiune mai scăzută la apă. Fiind mai aproape de puţurile de captare, apa ajunge cu presiune mai bună, dar unii localnici folosesc reţeaua de apă la udatul grădinilor, ceea ce face ca presiunea să scadă în scurt timp.

Reprezentanţii Companiei de Apă Arad, care administrează reţelele din zonele afectate, au declarat, la rândul lor, că rezerva de apă în perioada caniculară este limitată şi se elaborează un plan de furnizare a apei în etape pentru a face faţă situaţiei.

Sursa gandul.info


Scrie un comentariu

trimite