Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ruga de la Păiușeni de Sfântul Ilie (FOTO/VIDEO)

Atunci când vine vorba de localitatea Păiușeni, primul lucru la care ne gândim este frumusețea, verdele pădurilor și pitorescul satului.

Ruga de la Păiușeni de Sfântul Ilie (FOTO/VIDEO)
Comentează 0

Frumusețea acestor locuri nu poate să nu te fascineze trecătorule, pentru că acolo în frumosul sat așezat pe firul văii, vei vedea tradiționalul și modernul, dar în primul rând vei vedea natura le ea acasă, lucru care te va fascina cu adevărat.

Oamenii de aici sunt altfel decât știm noi la oraș, sunt simpli, modești și prietenoși, oameni care încă mai păstrează tradiția și frumosul portului popular și cinstesc  frumoasele sărbători de peste an.

Sărbătoarea Floriilor este cea mai frumoasă zi din an la Păiușeni, pentru că atunci mîndrele “păiușănane” se îmbracă în costume populare, multe dintre ele vechi de peste 100 de ani sau cele mai tinere îmbracă frumoase costume populare cu broderii de ți-e mai mare dragul să le privești.

Portul femeilor este aparte acolo, între pădurile de foioase ce înconjoară Păiușeniul, iar atunci când este piață la Sebiș, „păiușănanile” se cunosc dintr-o mie de femei după frumoasele sumne. O altă sărbătoare  frumoasă  la Păiușeni este „Ruga de Sf.Ilie”  fiind de fapt și o sărbătoare a fiilor satului.

Această sărbătoare adună acasă mulți dintre cei plecați să-și facă un rost prin lume, adună acasă pe toți cei care nu au uitat anii copilăriei acolo la Păiușeni pe vale. Sărbătoarea are loc anual în prima duminică după ziua de Sfântul Ilie, tocmai pentru că cei plecați să poată lua parte la slujba religioasă și la  petrecere.

Din 1990, an de an la Păiușeni se ține această sărbătoare datorită unui om cu suflet mare care organizează evenimentul, respectiv domnul Nicolae Păiușan și a Primăriei Chisindia prin domnul primar Ionel Pașca care sprijină întotdeauna acest eveniment al satului.

De altfel, în fiecare sat din comuna Chisindia se ține anual o sărbătoare pentru ca tradiția, obiceiurile,  dansul și portul popular să nu dispară , iar Păiușeniul este unul dintre puținele sate din Județul Arad care păstrează tradiția și obiceiurile din bătrîni. Duminică, 22 iulie începând cu ora 17, la troița de la Păiușeni, a avut  loc o slujbă religioasă oficiată de părintele paroh Tripa Teodor împreună cu încă patru preoți, respectiv părintele Oarcea  Florin de la Almaș, părintele Gașpar Florin de la Cărand, părintele paroh Birău Alexa de la Chisindia și Părintele Stan Gheorghe (pensionar).

Timpul a ținut cu cei prezenți pentru că ploaia s-a oprit cu puțin timp înainte de începerea evenimentului, deși plouase destul de tare înainte. La ceremonia religioasă au participat și senatorul Ioan Cristina, consilierul județean Cristian Urzică și primarul comunei Tîrnova, Florin Farcașiu alături de domnul primar Ionel Pașca, primarul comunei Chisindia.De altfel domnul primar Ionel Pașca în fiecare an invită oficialități  de la Județ să ia parte la sărbătoare.

După slujba religioasă de sfințire, sărbătoarea a continuat cu cântec joc și voie bună alături de orchestra „Frații Șandru” și solista de muzică populară Maria Creț din Secaș. Micii, grătarele și tot felul de produse din carne au fost apreciate de cei prezenți împreună cu berea și bineînțeles „vin arsul” de Păiușeni, căriua i s-a dus vestea  până departe pentru că acolo se produce cea mai bună țuică din județul Arad. Cei mici au avut și ei parte de distracție la topoganul gonflabil.

Păiușănanii și nu numai, dar mai ales tineri s-au adunat într-un număr mai mare ca anul trecut, iar dansul și voia bună în ritmul muzicii a continuat până aproape de ora unu (a doua zi) târziu în noapte. Un frumos foc de artificii a încununat seara luminând cerul peste satul așezat pe Valea Păiușeniului între frumoasele păduri și fânețe.  

Apoi, singură, luna a rămas pe cer oglindindu-se în apa văii aruncându-și razele de lumină peste codrii din jurul satului. Am plecat ca de fiecare dată cu o tristețe în suflet pentru că am lasat în urmă un loc frumos și foarte drag mie, rulând încet până aproape la ieșirea din sat, apoi am oprit.

Am coborât din mașină și am privit încă odată cerul cu stele, apoi luna care ne zâmbea parcă plină de farmec, luminând dealul și țarina de lângă drum. Era prea frumos și feeric, parcă desprins dintr-o frumoasă poveste de dragoste cu feciori și fete de altă dată când satul era plin de viață ca toate satele de odinioară.

Am ascultat cântecul greierilor în țarina de lângă drum, apoi susurul văii și toate acestea m-au dus cu gândul că viața la țară are un farmec și o frumusețe aparte, lăsând în sufletele noastre amintiri de neuitat...

Galerie foto (485)

Articole asemanatoare