Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Românii nu îşi mai fac firme pe banii lor. Semnal de alarmă MAJOR pentru economie

Românii nu îşi mai fac firme pe banii lor. Semnal de alarmă major pentru economie şi aşteaptă finanţări de la stat sau UE.

Românii nu îşi mai fac firme pe banii lor. Semnal de alarmă MAJOR pentru economie
Comentează 0

Înregistrările de firme noi au scăzut puternic în luna ianuarie, cu peste o treime faţă de perioada similară a anului trecut.

Declinul ar fi cauzat de instabilitatea şi lipsa predictibilităţii în societate, birocraţie şi lipsa prevenţiei în activităţile de control ale instituţiilor statului, dar şi de slaba accesibilitate a fondurilor naţionale şi europene, potrivit specialiştilor.

Conform datelor publicate de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în luna ianuarie 2017 s-a înregistrat cel mai mic număr de înmatriculări de persoane fizice şi juridice (5.475), în scădere cu 33,94% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016 (8.288).

În ianuarie au apărut doar 900 de firme în Capitală, cu 500 mai puţine faţă de aceeasi perioada din 2016. Prima luna a acestui an a adus si cel mai scazut numar de afaceri din Capitala din 2009 incoace.

Declinul din luna ianuarie a fost cel mai sever pentru prima lună din ultimii şapte ani. O scădere mai accentuată a fost înregistrată numai în anul 2010, când numărul de firme noi înregistra un recul de 22%.

Judeţele aflate în topul scăderilor au fost Vrancea (-56,19%), Caraş-Severin (-47,67%) şi Ialomiţa (-46,46%). Singurul judeţ care a înregistrat o dinamică pozitivă a fost Tulcea, cu o valoare de 4,69%.

Aceasta a fost datorată, în opinia Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), de punerea în practică a singurului instrument financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI) din România, în valoare de peste 1,1 miliarde euro.

Primele 3 domenii de activitate cele mai afectate sunt reprezentate de intermedierile financiare şi asigurările (-86,52%), administraţia publică şi apărarea, asigurările sociale din sistemul public (-71,43%) şi sănătatea şi asistenţa socială (-57,38%). De asemenea, o scădere îngrijorătoare se constată şi în domeniul IT (-36,76%).

Potrivit lui Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, lipsa susţinerii antreprenoriatului este „adevărata dramă a societăţii româneşti, dramă pe care reprezentanţii autorităţilor trebuie să o conştientizeze pentru a veni cu măsuri adecvate de încurajare a înfiinţării de noi firme şi extindere a dezvoltării celor deja existente!"

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite