Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Război Rece la un nou nivel. SUA și Rusia s-au retras vineri din Tratatul forțelor nucleare

SUA au confirmat vineri retragerea oficială din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), acuzând din nou Rusia de încălcarea acestui pact bilateral emblematic, încheiat la sfârşitul Războiului rece, şi insistând că Moscova este 'singura responsabilă' de încetarea acestuia, informează AFP, citată de Agerpres.

Război Rece la un nou nivel. SUA și Rusia s-au retras vineri din Tratatul forțelor nucleare
Comentează 0

'Retragerea SUA conform art.XV din Tratat intră în vigoare astăzi (vineri), întrucât Rusia nu a revenit la respectul total şi verificat' al pactului, a declarat într-un comunicat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, din Bangkok, unde participă la un summit regional.

Moscova a preluat iniţiativa şi a anunţat anterior (vineri dimineaţa) încetarea existenţei Tratatului INF 'la iniţiativa' SUA.

În acelaşi timp, Rusia, care şi-a suspendat participarea la acest pact, considerat cheia de boltă a securităţii europene timp de decenii, a propus SUA şi NATO 'un moratoriu' asupra desfăşurării de arme cu rază intermediară.

Washingtonul şi-a suspendat participarea la Tratatul INF la începutul lunii februarie, acuzând Rusia că a dezvoltat un sistem de rachetă ce încalcă prevederile pactului.

Această suspendare a deschis o perioadă de tranziţie de şase luni care se încheie vineri cu retragerea americană pur şi simplu, tratatul încetându-şi existenţa.

Tratatul INF, care a dus la eliminarea unei întregi serii de rachete cu capacitate nucleară şi rază intermediară de acţiune (de la 500 la 1.500 km) a permis eliminarea rachetelor SS20 ruseşti şi a Pershing-urilor americane desfăşurate în Europa.

'SUA şi-au exprimat îngrijorarea pe lângă Rusia din 2013', a amintit Mike Pompeo, care a declarat că Statele Unite se bucură de 'sprijinul deplin' din partea ţărilor NATO. Dar Moscova a 'respins sistematic timp de şase ani eforturile americane pentru ca Rusia să respecte din nou' pactul, a adăugat el.

Washingtonul reproşează Moscovei dezvoltarea rachetei 9M729, care reprezintă potrivit acestuia o 'ameninţare directă' la adresa americanilor şi a aliaţilor lor, în timp ce Rusia susţine că racheta sa nu depăşeşte 480 km şi deci nu încalcă prevederile tratatului.

Secretarul de stat american a adăugat că autorităţile ruse nu au profitat, în cursul ultimelor şase luni, de 'ultima şansă' de a salva tratatul. Numeroase discuţii între cele două puteri rivale s-au încheiat fără succes din februarie.

Încetarea existenţei Tratatului INF riscă să declanşeze o nouă cursă a înarmărilor, notează AFP. 

SUA: Rusia este singura răspunzătoare de încetarea Tratatului

Secretarul de Stat MICHAEL R. POMPEO a acuzat Rusia că este răspunzătoare de încetarea Tratatului.

”Pe 2 februarie 2019, Statele Unite au anunţat că peste şase luni se vor retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF) ca urmare a continuării încălcării prevederilor tratatului de către Federaţia Rusă. 

Retragerea SUA, în conformitate cu prevederile Articolului XV al Tratatului, intră în vigoare astăzi, pentru că Rusia nu a revenit la respectarea deplină şi verificată a Tratatului prin distrugerea sistemului său de rachete neconform – rachete de croazieră SSC-8 sau 9M729, cu lansare de la sol şi cu rază intermediară de acţiune. 

Rusia este singura răspunzătoare de încetarea Tratatului. Încă de la mijlocul anilor 2000 cel puţin, Rusia a proiectat, produs, desfăşurat teste de zbor şi, acum, a dislocat multiple batalioane de rachete neconforme. Statele Unite şi-au exprimat pentru prima oară îngrijorările cu privire la Rusia în 2013. Ulterior, Rusia a respins în mod sistematic şase ani de eforturi ale SUA de a determina revenirea Rusiei la respectarea Tratatului. Cu sprijinul deplin al aliaţilor NATO, noi, SUA, am stabilit că Rusia încalcă grav prevederile Tratatului şi, drept urmare, am suspendat obligaţiile noastre în virtutea acestuia. În ultimele şase luni, Statele Unite au oferit Rusiei o ultimă ocazie de a corecta situaţia de neconformitate. Aşa cum face de mulţi ani, Rusia a ales să îşi păstreze rachetele neconforme mai degrabă, decât să revină la respectarea obligaţiilor sale impuse de Tratat. 

Statele Unite nu vor rămâne parte a unui tratat încălcat în mod deliberat de către Rusia. Nerespectarea prevederilor tratatului de către Rusia periclitează interesele supreme ale Statelor Unite, căci proiectarea şi dislocarea de către Rusia a unui sistem de rachete care încalcă prevederile unui tratat reprezintă o ameninţare directă la adresa Statelor Unite şi a aliaţilor şi partenerilor noştri. Statele Unite apreciază foarte mult cooperarea şi determinarea fermă demonstrate de aliaţii NATO în răspunsul la încălcarea prevederilor de către Rusia. 

Statele Unite îşi păstrează angajamentul faţă de un control eficient al armamentelor care: promovează securitatea SUA, a aliaţilor şi partenerilor săi; este verificabil şi aplicabil; include parteneri care îşi îndeplinesc în mod responsabil obligaţiile. Preşedintele Trump a însărcinat această administraţie să înceapă un nou capitol prin deschiderea unei noi ere a controlului armamentelor, care depăşeşte tratatele bilaterale ale trecutului. Mergând mai departe, Statele Unite solicită Rusiei şi Chinei să ni se alăture în această oportunitate de a furniza naţiunilor noastre şi întregii lumi rezultate reale în domeniul securităţii”, a precizat oficialul american.

Propunerea Rusiei

Rusia a declarat că a propus SUA un moratoriu asupra desfăşurării armelor nucleare interzise de acest pact semnat la sfârşitul Războiului rece, informează AFP.

'Noi am propus SUA şi altor ţări membre NATO să ia în considerare posibilitatea de a anunţa un moratoriu asupra desfăşurării armelor cu rază intermediară de acţiune', a afirmat ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov într-un interviu acordat TASS.

'Acesta ar fi un moratoriu comparabil cu cel anunţat de (preşedintele) Vladimir Putin, potrivit căruia dacă SUA nu desfăşoară astfel de echipamente în anumite regiuni, atunci şi Rusia se va abţine să facă aşa ceva', a spus Riabkov, adăugând că semnarea unui nou tratat nu este pe ordinea de zi.

Potrivit diplomatului rus, nu trebuie 'să se dea crezare' nici declaraţiilor NATO, care asigură că Alianţa nu va desfăşura astfel de echipamente.

Sursa: realitatea.net

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite