Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

PROTEST GRAŢIERE. 20.000 de oameni, în stradă, împotriva PSD! Iohannis a mers în Piaţa Universităţii

Noi proteste față de proiectele de ordonanţă de urgență privind graţierea şi modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală au loc, la această oră, atât în marile oraşe din ţară, cât şi în Diaspora. În Capitală, protestatarii s-au întâlnit la ora 17:00, în Piaţa Universităţii, de unde au pornit în marș spre Guvern. Președintele Klaus Iohannis s-a alăturat, timp de câteva minute, protestatarilor din Piața Universității, din București. 

PROTEST GRAŢIERE. 20.000 de oameni, în stradă, împotriva PSD! Iohannis a mers în Piaţa Universităţii
Comentează 0

Manifestaţii au mai fost anunţate, pe pagina de Facebook a evenimentului, şi în alte oraşe din ţară, printre care Piteşti, Piatra Neamţ, Baia Mare, Suceava, Satu Mare, Braşov, Iaşi. De asemenea, sunt anunţate mitinguri şi la Copenhaga, Paris, Londra și Haugesund, în Norvegia, conform Mediafax.

UPDATE 19:35 - 20.000 de persoane protestează în București față de proiectul de OUG privind grațierea unor pedepse. Manifestanții au ajuns în fața Guvernului și strigă ”Demisia!” și ”DNA să vină să vă ia!”.

UPDATE 19:00 - Numărul manifestanților din București a depășit 15.000. Oamenii scandează ”Fără grațiere și amnistie!”.

Peste 3.000 de oameni au ieșit în stradă și la Cluj-Napoca. La Sibiu sunt aproximativ 1.000 de manifestanți.

Numărul protestatarilor din Iași depășește 2.000, în timp ce la Timișoara peste 3.000 de persoane protestează față de acest proiect de OUG privind grațierea.

UPDATE 18:40 - Protestatarii din Capitală au pornit în marș spre Guvern.

UPDATE 18:35 - Numărul protestatarilor din București a ajuns la 10.000. 

UPDATE 18:20 - Președintele Klaus Iohannis a ajuns în mijlocul protestatarilor din Piața Universității din București.

”Am venit aici ca să-mi arăt indignarea. O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să slăbească statul de drept. Așa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislația și sute de politicieni certați cu legea să se găsească iar cu dosarele curate și să continue fărădelegile. Românii sunt, pe bună dreptate, indignați”, a declarat Iohannis.

În București protestul a început puțin după ora 17:00. Aproape 5.000 de persoane scandează împotriva Parlamentului, pe care-l numesc ”penal”, și împotriva prim-ministrului Sorin Grindeanu.

Manifestanții au blocat traficul în zona Piața Universității și vor să plece în marș spre Guvern.

La Cluj-Napoca s-au adunat aproximativ 3.000 de protestatari. 

La Iași s-au strâns aproximativ 2.000 de persoane, susțin cei prezenți la protest, pe Facebook.

Protestatarii nu sunt de acord cu propunerile guvernului nou instalat. De asemenea, aceștia cer demisia Avocatului Poporului, potrivit Realitatea TV.

"Acesta este un event făcut în urmă declaraţiilor repetate şi semnalelor privind posibilă graţiere a unor fapte de corupţie sau schimbării unor legi fără consultarea publică sau fără a ţine cont de punctul de vedere al altor instituţii. Guvernul a încercat să adopte miercuri Ordonanţă de Urgenţă cu modificări importante în legislaţia penală. Vor putea fi gratiate pedepse şi dezincriminate fapte fără dezbatere publică (2200 de dosare DNA sunt, de exemplu, pentru abuzul în serviciu, vizat de ordonanţă). Totul fără consultarea CSM.

Acum mulţi ani nu existau politicieni anchetaţi sau condamnaţi. Dacă erai un amărât mort de foame care fură o pâine, riscai ani de puşcărie. Dacă erai parlamentar şi furai organizat un hotel, o fabrică sau primeai un million de dolari mită, riscul era aproape 0. Suntem, după nişte ani de greoaie evoluţie, în punctual în care ne putem întoarce în timp. Evoluţia nu e garantată, ea poate fi ştearsă cu o simplă ordonanţă de urgenţă semnată de câteva marionete ale unor partide şi grupuri organizate ajunse la putere.

Toată muncă unor procurori, judecători, ONG-uri independente poate fi aruncată la gunoi. Averile inculpaţilor, mare parte luate din buzunarul vostru, vor rămâne automat în buzunarul lor", se arată în anunţul postat pe Facebook.

"Păstrăm că revendicare demisia ministrului Justiţiei şi a şefiilor partidelor guvernamentale PSD şi ALDE. Declaraţiile lor sunt clare şi ele contează - chiar dacă nu vor încerca să o facă azi. De asemenea, ar trebui să cerem demisia ministrului Sănătăţii, pentru anularea reformelor din domeniul pe care îl administrează. Demisia şefului CNA pentru lipsa de reacţie la manipulări care devin din ce în ce mai agresive, şi pentru subordonarea politică. Nu-l uităm pe Ciorbea”, au scris mai organizatorii pe pagină evenimentului

sursa: realitatea.net

foto: realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite