Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un nou pas pentru amenajarea podului pietonal la „Trei Insule”

Consilierii municipali au avut astăzi, de votat un proiect de hotărâre care privește acordul de parteneriat încheiat între Municipiul Arad și R.N.P. Romsilva - Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului R.A. pentru obiectivul de investiții „Amenajare pod pietonal acces Insula Mureș”. Podul pietonal este în faza obținerii autorizației de construcție și va fi făcut după modelul podului pietonal din municipiu. 

Un nou pas pentru amenajarea podului pietonal la „Trei Insule”
Comentează 0

Potrivit proiectului de hotărâre, „podul de acces pietonal la Insula Mureș va contribui la dezvoltarea durabilă a comunităților locale riverane, servind administrării ariei naturale protejate și activităților de cercetare științifică prin îmbunătățirea accesului la zonele de agrement, acestea fiind obiective ale administrației parcului, precum și oferirea de sprijin ecoturismului prin realizarea rampei de lansare ambarcațiuni. Realizarea  podului de acces pietonal la Insula Mureș va preveni accidentele asociate utilizării punții existente pe pontoane. De asemenea, va elimina obstacolele prin desfacerea podului plutitor ce acționează ca un baraj al cursului de apă realizând accesul facil pentru administratorul parcului pentru realizarea pazei, monitorizarea putându-se realiza prin amplasarea de camere de supraveghere. Nu în ultimul rând, realizarea obiectivului de investiții „Amenajare pod pietonal acces Insula Mureș” va asigura accesul serviciilor de urgență (ambulanță, pompieri, poliție) pentru comunitatea de pe Insula Mureș”. 

De asemenea, autoritățile locale spun că în prezent, accesul către această zonă cu funcţiune de recreere şi locuinţe se realizează pe o pasarelă aflată într-o stare avansată de degradare. În această situație, podul actual constituie o potențială sursă de accidente cu urmări deosebit de grave. De asemenea, nu o dată în ultimii ani, producerea de viituri a făcut ca podul să devină impracticabil, consecința imediată fiind izolarea locuințelor și a terenurilor din zonă. Realizarea lucrării va conduce la îmbunătățirea accesului cetatenilor spre Insulă, proiectul cuprinzând amenajarea unui pod pietonal de Din acest motiv și din necesitatea de a asigura condiții de siguranță se recomandă amenajarea unui pod pietonal care sa faciliteze accesul la Insulă. Podul de pontoane care asigură traversarea râului Mureș spre insulă se află într-o stare avansată de degradare și nu mai prezintă siguranță în exploatare, mai ales în perioadele cu nivel ridicat al apei. Viiturile produse în ultimii ani au făcut ca podul să devină impracticabil, consecința imediată fiind izolarea locuințelor și a terenurilor din zonă. Proiectul propus are ca scop amenajarea unui pod pietonal de acces (pasarelă), amplasat în amonte, la aproximativ 8 m  de amplasamentul podului de pontoane existent, în prelungirea drumului de exploatare existent, pentru a face legătura între Insula Mureș și municipiul Arad. Podul va permite circulația pietonilor și a bicicliștilor și va asigura accesul facil al persoanelor cu dizabilități. 

Prin urmare, pentru revizuirea Planului de management al Parcului Natural Lunca Mureșului, concret, după includerea perimetrului necesar construcției în zona de dezvoltare durabilă, se consideră ca fiind necesar a fi încheiat un parteneriat împreună cu R.N.P.  Romsilva -  Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului R.A. 


Scrie un comentariu

trimite