Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Lucruri pe care trebuie să le știi când vrei să alegi lenjerii de pat

Lucruri pe care trebuie să le știi când vrei să alegi lenjerii de pat
Comentează 0

Somnul odihnitor contribuie la o bună sănătate fizică și psihică. De aceea este important ca spațiul de dormit să asigure cele mai bune condiții. Un pat de dimensiuni potrivite, cu o saltea adecvată și o lenjerie imbietoare sunt cadrul ideal în care să ne relaxăm noaptea și nu numai.

În ceea ce privește alegerea unei lenjerii pentru pat, un criteriu important este cel legat de dimensiunile acesteia. Dacă doriți să achiziționați o lenjerie pentru dormitorul personal, al copiilor sau pentru a o face cadou, trebuie să cunoașteți dimensiunile patului sau ale saltelei, în așa fel încât alegerea să fie cea mai potrivită. În alcătuirea seturilor de lenjerii pat intră, de obicei, un cearșaf de pat, un cearșaf pentru pilotă și două fețe de pernă. De aceea veți urmări să cunoașțeți dimensiunile fiecărei componente, pentru un rezultat mulțumitor.

În funcție de dimensiunile saltelei care intră în alcătuirea patului, există mai multe categorii de luat în seamă.

Saltele pentru paturi de o persoană, ce au dimensiuni cuprinse, în general, între 80x200 cm. Pentru acestea, dacă salteaua are înălțimea până la 20 cm, puteți alege cearșafuri de pat cu dimensiunea de 140x220 cm, iar pentru saltelele cu înălțimea mai mare de 20 cm, cearșaful de pat ar trebui să aibă 180x220 cm. Cât privește cerșaful pentru pilotă, în ambele cazuri acesta poate avea, în funcție de preferință, 140/160x200 cm.

Saltelele pentru canapele extensibile sunt de obicei mai subțiri și au lațimea până în 160 cm, așa că dimensiunile cearșafului de pat pot fi 180x220 cm. Pentru pilotă se recomandă  160x200 cm, dar este important să țineți cont de dimensiunile pilotei pe care o utilizați la canapeaua respectivă.

Lenjerii pat – oferte (eMAG)

Paturile duble le putem împărți în paturi duble normale, paturi duble și paturi extraduble. Paturile duble normale, cele mai întâlnite, au lățimea de 140 cm și pentru acestea dimensiunile cearșafului de pat portivit sunt 200x220 cm, indiferent de grosimea saltelei , iar pentru pilotă, 180x200 cm. Pentru paturile duble, cu dimensiunea saltelei de 160x200 cm și grosimea acesteia de până la 20 cm, cearșaful de pat va avea mărimea 200x220 cm, iar pentru cele de peste 20 cm, vor fi de 220x240 cm. Mărimea cearșafului pentru pilotă poate fi, după dimensiunile pilotei, de 180x200 cm sau 200x220 cm. Patul extradublu este cel care are o lățime de 180 cm. Pentru acesta cearșaful de pat trebuie să fie de 220x240 cm, aceasta fiind cea mai mare mărime disponibilă pe piață, iar pentru pilotă se recomandă 200x220 cm.

În magazine găsiți oferte pentru lenjerii pat cu variate combinații ale mărimilor cearșafului de pat și al celui de pilotă, de aceea puteți alege varianta potrivită. Este important ca înainte de a face alegerea să măsurați patul/salteaua și să notați lungimea, lațimea și grosimea, să măsurați lungimea și lățimea pilotei și dimensiunile pernelor. Vă puteți ușura căutarea folosind site-uri specializate în vănzarea de lenjerii pat, care vă oferă posibilitatea de a filtra produsele căutate prin dimensiunile dorite, pe fiecare piesă a lenjeriei.

Un alt aspect important pe care trebuie să îl cunoașteți când doriți să achiziționați o lenjerie, este materialul din care este confecționată. Bineînțeles că știți că cel mai cunoscut și căutat este bumbacul, deoarece acesta este un material natural, care permite respirația, previne elctrizarea și transpirația excesivă. Cu toate acestea bumbacul în stare brută este un material greu de întreținut (de spălat, de călcat) și cu un preț mare. 

Lenjerii pat – alternative

O alternativă ar fi bumbacul satinat, care este o combinație între bumbac și satin, având o textură unică. Satinatul este o tehnică ce se poate aplica pe orice tip de material și , când se aplică bumbacului, acesta poartă denumirea de bumbac satinat. Procedeul poate presupune o tehnică de țesere sau un tratament chimic, diferența refectându-se în prețul produsului finit. Deci, dacă alegeți o lenjerie de bumbac satinat, acesta va avea avantajul de a fi mai ieftin, plăcut la atingere, lucios și maleabil, rezistent la praf, dar fiți atenți la compoziția fibrelor.

Bumbacul tip finet este o țesătură cu o construcție unică, de tip cămăruță ce păstrează aerul ca un tip de izolație, de aceea este perfect pentru perioadele reci din an. Acest material este moale și devine din ce în ce mai moale cu fiecare spălare, este fin și rezistent și poate fi găsit într-o varietate mare de culori și modele. Uneori are în componență un procent mic de fibre sintetice, dar acestea contribuie la creșterea rezistenței, dacă sunt de calitate.

Mai găsiți în oferta magazinelor de profil lenjerii pat din bumbac ramforce. Chiar dacă pare o denumire pretențioasă, acesta este doar un tip de bumbac căruia i s-a aplicat un tratament pentru sporirea rezistenței. De aceea acesta este fin la atingere, păstreză căldura, fiind însă și rezistent la scămoșare.

Un alt material de luat în seamă este bumbacul de tip poplin. Fiind o țesătură foarte groasă din bumbac mercerizat este foarte rezistent, confortabil, moale, plăcut la atingere, dar poate fi mai scump.

Pe lângă acestea mai găsiți și alte variante de materiale lucioase, mate sau grofate, din bumbac sau combinație de bumbac cu fibre sintetice. Indiferent ce alegeți, este bine să vă informați despre caracteristicile materialului înainte de achiziție, mai ales dacă doriți să fie natural sau nealergen și să luați în calcul dimensiunile dorite, materialul acestor lenjerii de pat și întreținerea acestora.


Scrie un comentariu

trimite