Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Liberalii vin cu propuneri în sprijinul părinților, a românilor care călătoresc în străinătate și a investitorilor

Partidul Naţional Liberal a iniţiat, luna aceasta, mai multe proiecte legislative în domenii precum educaţia și turismul.

Liberalii vin cu propuneri în sprijinul părinților, a românilor care călătoresc în străinătate și a investitorilor
Comentează 0

O propunere în domeniul educaţiei iniţiată de liberali se referă la eliminarea unui criteriu discriminator de înscriere în clasa pregătitoare. La solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor sau a susţinătorilor legali, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care împlinesc vârsta de șase ani în următoarele șase luni calendaristice, calculate de la data începerii anului şcolar, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

O altă propunere se referă la recunoaşterea ca act de identitate a paşaportului simplu electronic sau cel simplu temporar. Propunerea prevede modificarea Legii nr. 248 din 20 iulie 2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul instituirii reglementării prin care paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu reprezintă act de identitate.

Liberalii au venit cu sugestii şi în ceea ce priveşte domeniul proprietăţii. Astfel ei doresc corectarea neregulilor din procedura de reconstituire a dreptului de proprietate. Se urmărește corectarea neregulilor majore produse în procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, având ca efect afectarea proprietăţii publice a statului. Cel căruia i s-a eliberat titlu va fi obligat la plata sumei încasate cu titlu de preț al exproprierii, astfel încât să nu se producă o îmbogățire fără justă cauză. De asemenea, PNL propune şi reducerea tarifului pentru scoaterea din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan. Propunerea prevede sprijinirea cetăţenilor români care doresc să facă investiţii în propria ţară, prin reducerea tarifului datorat pentru scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan, precum şi pentru introducerea terenurilor agricole în intravilan, de la 4 lei/mp în prezent pentru terenurile din categoria 1 la 0,4 lei/mp. Această măsură ar trebui sa fie aplicată începând cu data de 1 ianuarie 2020.

C.F.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite