Județul Arad RESTITUIE fondurile europene cheltuite pentru modernizarea Ambulatoriului Spitalului Județean
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a transmis autorităților județene că a decis rezilierea contractului de finanțare a lucrărilor de modernizare de la Ambulatoriul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) și cere restituirea banilor, pe motiv că proiectul nu a fost finalizat.
Guvernul cere ca întreaga sumă chletuită pentru modernizările care s-au făcut să fie restituită, adică 7.485.781 lei. Asta pentru că autoritățile județene nu ar fi respectat contractul, în condițiile în care una dintre licitații, cea pentru echipamente medicale, nu a mai avut loc. Licitația de achiziție fusese anulată pe fondul scandalului în care a fost implicată firma Medicare, înscrisă la procedură, și care ar fi mituit oficiali ai CJ Arad, caz în care fostul președinte, Nicolae Ioțcu, este acuzat de DNA de trafic de influență și a fost trimis în judecată.
Conducerea CJ Arad consideră că decizia ministerului ”este injustă”, arătând că proiectul de modernizarea a spitalului a fost împărțit în două componente, una de infrastructură - care a fost încheiată și pentru care a fost reziliat acum contractul de finanțare – și una pentru echipamente, care nu s-a mai desfășurat din cauza anchetei DNA.
”În fapt, suma care trebuie restituită şi pentru care Judeţul Arad a fost notificat reprezintă finanţarea primei părţi a proiectului, respectiv realizarea de lucrări de reamenajare, recompartimentare, anvelopare termică a clădirii în care este amplasat ambulatoriul integrat al spitalului. Lucrările s-au desfăşurat conform contractului şi s-au încheiat la data de 10 octombrie 2015. În concluzie, este vorba de o lucrare realizată, recepţionată şi care corespunde în totalitate cerinţelor proiectului”, arată CJ Arad într-un comunicat de presă.
Cea de-a doua componentă a proiectului - „Furnizare, instalare, punere în funcţiune şi instruire personal echipamente medicale aferente proiectului Ambulatoriu Integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – reabilitare/modenizare, dezvoltare şi echipare cu aparatură de specialitate” - a fost transmisă spre publicare în Sistemul European de Achiziţii Publice în data de 9 aprilie 2015. Ulterior, procedura a fost anulată în SEAP, la data de 20 octombrie 2015 ”pe motiv că reprezentantul unuia dintre ofertanţi a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie”.
”S-a anulat procedura pentru că au existat suspiciuni privind corectitudinea desfăşurării licitaţiei (...) Comisia de evaluare a constatat că procedura de achiziţie publică a fost viciată, motiv pentru care a hotărât anularea procedurii pentru achiziţionarea echipamentelor, pentru a nu intra sub incidenţa clauzelor existente la art.14 din contractul de finanţare, comisia adoptând exclusiv conduita legală. Această decizie a fost luată inclusiv în urma ridicării de către Direcţia Naţională Anticorupţie a unor copii după diferite înscrisuri”, mai arată comunicatul.
Conducerea CJ Arad apreciază că în acest caz este incidentă o clauză privind cazurile excepţionale şi temeinic dovedite, inclusiv cazurile de forţă majoră, în care se poate decide rezilierea contractului fără a fi solicitată restituirea finanţării.
”Judeţul Arad consideră ca s-a aflat în prezenţa unui caz execepţional, din moment ce comisia de evaluare a ofertelor a acţionat cu bună credinţă, în sensul că a anulat procedura de achiziţie publică, tocmai în scopul de a respecta atât prevederile legale în această materie, cât şi clauzele contractului de finanţare. Mai mult decât atât, vicierea procedurii de achiziţie publică, prin nerespectarea confidenţialităţii în perioada de evaluare a ofertelor, a datelor cuprinse în ofertele depuse şi încercarea de fraudare a procedurii de achiziţie publică transmisă spre publicare constituie un caz excepţional”, precizează comunicatul autoritățior județene.
Președintele CJ Arad, Iustin Cionca, spune că de la început proiectul a avut două componente de sine stătătoare, prima legată de infrastructură, iar cea de a doua de achiziţionare de aparatură medicală: ”Două componente distincte, cu două obiecte de activitate distincte. Este normal ca şi finanţarea acestora să fie distinctă”.
Consiliul Județean a prevăzut, în bugetul pe acest an, suma care ar trebui restituită, respectiv cei aproape 7,5 milioane de lei, dar va ataca în instanță decizia ministerului de reziliere a contractului de finanțare. ”Vom căuta orice căi de atacare a acestei notificări, pentru că ni se pare injustă”, a spus Iustin Cionca.