Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gimnaste, forțate să se antreneze cu fracturi. Soții Bela şi Martha Karolyi, acuzați. "Le înfometau și le băteau dacă refuzau"

Gimnaste, forțate să se antreneze cu fracturi. Soții Bela şi Martha Karolyi, acuzați.
Comentează 0

13 foste gimnaste americane şi trei antrenori spun că a fost creat un adevărat sistem "susţinut tacit de Federaţia Americană de Gimnastică şi instituţionalizat de Bela şi Martha Karolyi". Fostele sportive au prins curaj și au acceptat să vorbească după scandalul care îl are în centru pe fostul medic al lotului americancelor, Larry Nassar, care îşi va petrece restul vieţii în închisoare după ce ar fi agresat sexual mai multe gimnaste tinere sub pretextul că le făcea un tratament.

După spusele mai multor martori din dosar, soții Karolyi ar fi creat un stil opresiv, care a devenit un adevărat mediu toxic unde Nassar a făcut ce a vrut.

"Era marioneta lor, ne antrenam accidentate. Ei au obţinut ce au vrut și el a obţinut ce a vrut", a spus Jeanette Antolin, fostă componentă a lotului SUA.

Gimnastele ar fi fost chiar și înfometate, criticate pentru felul în care arătau şi forţate să se antreneze deşi erau accidentate. Dieta şi antrenamentele dure ar fi dus la întârzierea pubertăţii, iar cele care intrau în pubertate erau ridiculizate.

Fosta gimnastă, Mattie Larson, care a depus mărturie pentru că a fost agresată sexual de Nassar, susține că medicul a declarat-o o dată aptă pentru a se antrena la ferma soţilor Karolyi, deşi avea o fractură la gleznă: "Martha, l-ai ţinut aproape pe Larry pentru că era un medic bun? Sau l-ai ţinut pentru că ne-a lăsat să concurăm când eram accidentate şi era dispus să vă păstreze secretele?", a spus Larson la proces.

Anul trecut, Martha Karolyi a recunoscut, într-o declarație dată în proces, că în iunie 2015 a fost sunată de fostul președinte al Federației, Steve Penny, care a informat-o că forul a primit o plângere conform căreia Nassar a molestat o gimnastă la ferma soților Karolyi, ceea ce a declanșat ancheta Federației Americane. În declarația sa, Martha Karolyi a spus că a discutat totul despre Nassar doar cu soţul său, cu avocaţii şi cu oficialul Federației.

Până în acest moment, Federația Americană a refuzat să comenteze acuzaţiile fostelor sportive, iar soţii Karolyi nu au dat un răspuns. Avocatul acestora spune că cei doi nu au abuzat pe nimeni şi cooperează cu autorităţile.

Marta şi Bela Karolyi au fost antrenorii lotului naţional al României în anii 70, unde au pregătit-o şi pe Nadia Comăneci. În 1981 au emigrat în Statele Unite și au fost cooptaţi în stafful tehnic al lotului feminin al SUA. Bela Karoly, în vârstă de 75 de ani, a pregătit echipa SUA până în 2000, iar apoi a fost înlocuit de soţia sa, Martha, care a fost antrenor coordonator al loturilor până la Jocurile Olimpice 2016. Bela Karolyi (75 de ani) a condus echipa americană până în 2000, iar apoi a fost înlocuit de soţia lui, Martha, care a fost antrenor coordonator până la JO din 2016.

Din 2001, soţii Karolyi şi federaţia americană au început oficial sistemul semicentralizat de pregătire. Potrivit acelui sistem, gimnastele se pregăteau cu antrenorii personali, dar participau lunar la un stagiu de o săptămână cu echipa, pentru a fi evaluate de staful lotului olimpic.

Pe 18 ianuarie, Federaţia Americană a anunţat încheierea colaborării cu centrul de gimnastică al soților Karolyi, unde ar fi fost comise multe dintre abuzurile sexuale care l-au avut autor pe Nassar.

sursa: digisport.ro


Scrie un comentariu

trimite