Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Archiș-visul oricărui locuitor din România

Comuna Archiș este asezată la cîţiva kilometri de Beliu, într-un cadru natural  deosebit care îi dă un farmec aparte , nu numai  datorită peisajului ci și datorită hărniciei oamenilor de pe aceste locuri , a caselor  frumoase dar mai ales îngrijite, curate , care fac din Archiș o comună  foarte frumoasă și elegantă.

Comuna Archiș-visul oricărui locuitor din România
Comentează 1

Aici faptele vorbesc,  investițiile facute de primărie prin fonduri Europene și guvernamentale  fac din Archiș  o comună bine pusă la punct. Oriunde  , mergi ,la  Archiș , Groșeni , Bîrzești sau Nermiș peste tot infrastructura este pusă la punct cu drumuri bune , și tot ceea ce este necesar unei comune modernizată. Iată ce înseamnă un om gospodar , un om care face administrație de o viață , se poate spune , pentru că Nicolae Valea  a fost gospodar de cînd se știe atît acasă cît și unde a muncit. Este primar de mulți ani , iar înainte de a fi primar a mai avut funcții de conducere, iar astăzi poate spune liniștit că a făcut ceea ce trebuie pentru concetățenii dînsului iar nopțeii dînsului vor putea peste ani spune cu mîndrie,, Bunicul a fost primar".

Pînă la ceea ce astăzi se vede și a realizat a fost un drum greu și lung , cu nopți nedormite poate, cu proiecte în derulare și poate cu multe piedici , dar Nicolae Valea a reușit sa facă din comuna Archiș un colț de rai.E lucru mare ca într-un sat ca și Groșeniul să ai asfalt pe ambele părți  ale văii , să ai asfalt în toată comuna pînă la ultima casă, să realizezi legături rutiere , asfaltate între toate satele frumoasei comune , să mai ai și un sat de vacanță cu toate utilitățile  sus în pădure , iar acum primarul doreşte pentru locuitorii comunei și județ, un drum peste Codru Moma  spre Beiuș , un drum care să dezvolte nu numai tursmul în zonă dar mai ales să scurteze drumul spre Beiuș.  Cine cunoaște acest om nu poate să nu-l îndrăgească pentru că simplitatea , onestitatea dar mai ales omenia acestui om (care în viața dînsului a ajutat mulți oameni) te face să-l îndrăgești.

Revenind la comuna Archiș , pot spune că de fiecare dată cînd ajung aici dar mai ales la Groșeni mă simt acasă. Oamenii, prietenii care îi am aici  sînt deosebiți, am îndrăgit  aceste locuri datorită frumuseții lor , este o plăcere sa vizitezi satul de vacantă , cu frumoasele cabane însă cel mai mult am îndrăgit Valea Albului , care are o frumusete aparte darorită frumoasei cabane silvice de aici și  acelei roți de moară pe apă care de fapt este un generator de curent , dar care a fost pusă în valoare de harnicii silvicultori de aici. Aerul curat , liniștea de aici , pădurea te îmbie să zăbovești și asta am  facut și eu, pentru că ori de cîte ori vin aici mi-e greu să mai plec,  iar atunci cînd am ieșit din pădure să plec spre casă ,  se înserase iar luna apăruse  peste deal . M-am oprit să mai fac cîteva poze înainte de sat, unei cabane rătăcită parcă sub deal. Nu pot reda în cuvinte  , acel spectacol al păsărelelor mici susurul apei pîrîului  , ci doar imaginea acelui deal împădurit cu luna care veghea de acolo de sus totul ca într-un basm. În spatele meu pîrîiașul  Albului curgea liniștit , aducîndu-mi aminte că mă așteaptă cale lungă pînă la Arad și trebuie sa plec ,deși cu greum-am desprins de acea imagine de basm.Am plecat dar în gînd am avut dorința de a reveni aici , poate tot într-o seară cu lună plină...

.........................................................................................

Iar acum are cuvântul primarul Nicolae Valea.

“Din anul 1992 din 9 februarie  sînt primar am 6 mandate și in acest timp am căutat să fac tot ce se poate face omenește posibil pentru locuitorii comunei.

În anul 1992 când am preluat primăria nici o localitate nu avea alimentare cu apă și nici drumuri modernizate, în afară de drumul județean DJ 793 A și B repectiv Beliu – Groșeni. Alimentarea cu apă am realizat-o în anul 1992-1995 cu finanțare de la bugetul de stat iar la Bărzești și Groșeni  - în anul 2000 cu finanțare de la Banca Mondială prin Fondul Român de Dezvoltare Socială București.

Comuna Archiș avea o singură intrare și ieșire în spre Beliu așa că în anul 2000 prin finanțare de la Banca Mondială am realizat un drum de legătură între Archiș și Cărand astfel ușurînd legătura cu orașul Sebiș. Tot prin Banca Mondială am construit un drum între Groșeni și Bărzești în anul 2005, iar în 2006 legătura rutieră dintre Archiș și Hășmaș un drum extrem de util pentru ambele comune.

Din anul 1997 am început regularizarea Văii Groșenilor apoi an de an am reușit să stopăm riscurile atât pentru drumuri, rețele telefonice și electrice, cât și pentru locuințe și instituțiile comunei,  școala ,dispensarul și căminul.

În anul 2004 am demarat documentația pentru concesionarea a 270 de parcele în amonte de satul Groșeni, la  2,5 km ,  pentru un sat de vacanță, gîndindu-ne la dezvoltarea turismul în zonă, apoi construire de drumuri în acea zonă , alimentare cu apă, iar din 2007 am început asfaltarea drumul de legătură între satul de vacanță și Groșeni și terminarea acestuia în anul 2011 fiind asfaltat total.

Pe linie de învățământ, la Școala Generală cu clasele I-VIII din localitatea Groșeni ,am pus gresie pe coridoare, am schimbat tâmplăria pe termopan, și am construit unui grup sanitar în incinta școlii legat de clădire făcînd demersuri și  pentru obținerea autorizației de funcționare. Deoarece Groșeniul este așezat pe ambele părți ale văii , a fost necesată construirea de poduri peste Valea Groșenilor în localitate pentru a avea posibilitatea de a traversa locuitorii , acum având 12 poduri numai în satul Groșeni cu finanțare guvernamentală în anul 2004.

Construirea de trotuare în centru civic de comună, în localitatea Archiș. iar în anul 2008 am obținut o finanțare de 2,5 mil.. Euro, sumă eligibilă pentru asfaltarea a 14 km drumuri în comună, reabilitarea și modernizarea a trei cămine culturale la Groșeni, Nermiș și Archiș,precum și  modernizarea iluminatului public cu lămpi economice cu LED în toată comuna Archiș, Nermiș, Bărzești și Groșeni. Anul trecut în 2015 s-a încheiat un proiect foarte mare respectiv regularizarea Văii Groșeni în intravilan  Archiș și Groșeni pe o lungime  de 10 km și 320 m,cu finanțare de la UNIUNEA EUROPEANĂ prin Agenția Bazinală Ape Crișuri Oradea.  Aș vrea să menționez  că până astăzi în comuna Archiș sunt 16 proiecte derulate și finalizate cu finanțare de la Banca Mondială  un număr de patru proiecte și douăsprezece proiecte de la UNIUNEA EUROPEANĂ.

Pentru viitor îmi propun să realizez asfaltarea străzilor satului de vacață Groșeni, mai avem niște drumuri vicinale în loc Archiș, Groșeni și construirea de trotuare cu pavaje în loc. Nermiș, proiect cu o finanțare de un milion de euro de la U.E. precum și  construirea unei grădinițe cu două săli în incinta școlii din Groșeni, tot cu finanțare U.E. de 500 mii euro, menționînd că avem punctaj la ambele investiții propuse.

 La deschiderea sesiunii suntem pregătiți să depunem cererea de finanțare pentru ambele proiecte.

În plan local mai avem un proiect pentru drumul de legătură între Archiș-Groșeni și comuna Finiș din Bihor. Prin Ministerul Dezvoltării Regionale suntem în faza de agăsi sursa de finanțare ,deoarece   fiind un drum interjudețean , se pune problema modului de finanțare pentru acest proiect de anvergură atît de necesar celor două județe Arad și Bihor.

Electrificare și alimentarea cu energie a satului de vacanță am realizat-o,  fiind alimentat cu linie de medie și joasă tensiune . Avem însă o problemă cu distribuția de energie elctrică, deoarece distribuitorul nu respectă Legea 123/2012 menționând că distribuitorii atât de gaze cât și de energie electrică au obligația de a realiza alimentarea până la ultimul cătun sau nr. de casă, fapt care nu se respectă de către unii distribuitori, iar acest lucru ne împiedică de a nu  putea asigura finanțare prin nici un program(extern, guvernamental sau local) fiind nevoiți să amânăm unele proiecte. Pe aceată cale rugăm guvernul să ia măsuri pentru remedierea acestor obstacole în calea dezvoltării comunelor.

În toată perioada de când sunt la primărie ca primar, totdeauna am căutat să ridic bunăstarea populației și acest lucru îl voi căuta mereu, să ridic nivelul de viață al cetățenior care mi-au dat votul, cât și celorlalți pentru că nu am ținut cont de acest lucru, toți cetățenii sunt egali și toți merită să aibă o viață mai ușoară, și acest lucru l-am dovedit prin strădania finanțărilor în comună atât finanțări externe cât și guvernamentale, iar acest lucru se vede în toată comuna.

În satul Groșeni am construit o capelă în acest an, va urma construirea unei capele și în localitatea Archiș.

Pe o arteră DC 13 de drum în localitatea Groșeni, încă se lucrează la betonarea rigolelor și pot spune că am încheiat capitolul cu betonatul rigolelor în toată comuna.

În încheiere doresc din suflet tuturor cetățenilor comunei Archiș ca Sărbătoarea Paștelui să vă găsească în pace , armonie , liniște sufletească și bucurie alături de cei dragi.

Paște fericit tuturor!"

Galerie foto (195)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite