Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Atentat la fiului premierului Adrian Năstase. Cine a vrut să îl arunce în aer

Atentat la o familie de premier. Adrian Năstase a fost ţinta teroristului Dragoş Ciupercescu. Acesta din urmă, în anul 2002, a aruncat o grenadă în curtea liceului Jean Monet din Capitală, acolo unde învăţa şi Andrei, fiul fostului premier. Mai mulţi copii au fost răniţi. 

Atentat la fiului premierului Adrian Năstase. Cine a vrut să îl arunce în aer
Comentează 0

Magistraţii Tribunalul Ilfov au admis, joi, solicitarea de liberare condiţionată făcută de Dragoş Ciupercescu, cunoscut ca "Grenadierul de la Jean Monnet", după ce a executat 10 ani din pedeapsă. Decizia este definitivă.

Reamintim că, în februarie 2007, după cinci ani de procese, Ciupercescu a fost condamnat la 18 ani de pușcărie de către judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dar cine este Dragoș Ciupercescu, primul român condamnat pentru terorism?

Ciupercescu, sau "Grenadierul de la Jean Monnet, a fost angajat, în perioada 6 ianuarie 1997 - 1 martie 1999, pe baza unui contract, ca militar în cadrul unei unităţi aparţinând Ministerului Apărării, cu gradul de caporal, fiind concediat pentru dezinteres în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Se pare că acest lucru l-a marcat foarte tare pe Ciupercescu, iar în mintea lui a încolțit pofta de răzbunare.

În noaptea de 10 spre 11 august 2002, el a furat din depozitul de muniţii al UM 01348 din Bucureşti, şapte grenade de mână defensive tip F 1, zece focoase destinate acestui tip de muniţie şi 144 de cartuşe calibrul 7,65. Pe 6 noiembrie 2002, el a detonat una din grenade pe trotuarul din faţa Liceului "Jean Monnet" din Capitală una dintre grenadele sustrase, rănind cinci elevi şi degradând unele bunuri. Câteva luni mai târziu, pe 14 martie 2003, el a amplasat o altă grenadă, pe o alee din Parcul Cişmigiu. Dragoș Ciupercescu trimitea autorităților scrisori anonime în care revendica atentatul de la Liceul "Jean Monnet" și grenada lasată în Parcul Cișmigiu, gata să explodeze, amenința că urmează alte lovituri și cerea bani ca să se oprească. El a cerut telefonic, la Dispeceratul Poliției Capitalei, 10 milioane dolari pentru a nu ucide copii, iar în scrisorile trimise la Liceul Monnet a solicitat 40 de mii de dolari sau 600 de milioane de lei.

Fiul premierului Adrian Năstase, ţintă

La arestare, Ciupercescu a declarat că atunci când a aruncat grenada în curtea Liceului "Jean Monnet" a urmărit să-l ucidă pe fiul fostului premier Adrian Năstase. "Singura soluţie în ţară asta este terorismul. Am vrut să vadă şi el (n.r. - Adrian Năstase) ce înseamnă durerea de tată".

Citeste mai mult pe romaniatv.net


Scrie un comentariu

trimite