Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Inceputul unei frumoase colaborări și prietenii

Inceputul unei frumoase colaborări și prietenii
Comentează 0

         Mare sărbătoare la Școala Gimnazială ,,Alexandru Mocioni,, Birchiș. Mare bucurie. Astăzi am avut oaspeți  de seamă, profesori și elevi, de la  Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu,, și  Școala Generală ,,Aron Cotruș,, Arad.

          E sărbătoare  din două motive. Un motiv este apropierea Crăciunului, iar al doilea motiv este proiectul de colaborare și prietenie între școlile noastre. Datorită acestui fapt, preșcolarii și elevii  școlii noastre au scos din lada de zestre straiele de sărbătoare,minunatele costume populare purtate odinioară de părinții și bunicii lor.Pe scena Căminului Cultural din Birchiș ei au prezentat frumoasele obiceiuri care se practică în Ajunul Crăciunului.

           Primul obicei prezentat de copii a fost ,,Steaua,, .Grupul de colindători, format din 5 băieți, este îmbrăcat în cămăși tradiționale. La brâu sunt încinși cu o curea, de care sunt agățate săbii de lemn. Pe cap poartă coifuri din hârtie. Unul dintre băieți poartă o stea mare confecționată din carton. Ei cântă colinde specifice de ,,Stea,,.

            Un alt obicei prezent pe scena din Birchiș este ,,Vertepul,,. El se practică în satul Ostrov, aparținător comunei Birchiș.Tot un grup de 5 băieți prezintă colinde specifice acestui obicei. Cea mai solicitată colindă este ,,Rahila,, .Pe o scenă improvizată evoluează personajele care ilustrează colinda. Colindătorii sunt îmbrăcați într-o cămașă lungă de culoare albă, având din loc în loc o cruce roșie.Pe cap poartă coroane argintate sau colorate, iar la brâu poartă săbii încondeiate.

        Ultimul grup de colindători sunt ,,Dubașii,,. O datină străveche, care se păstrează până în zilele noastre. Elevii din  clasele primare și gimnaziu au prezentat colinde și strigături specifice acestui minunat obicei. Au intrat în sala de spectacol bătând dubele în ritmul specific satului Birchiș.

       Colindele prezentate de elevi anunță nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Ele au încântat sufletul spectatorilor, care au venit cu drag să le asculte.

       Toți colindătorii au primit colaci și cârnați din partea familiei gazdă (elevi din clasa a VIII-a).

         Elevii nostri au primit cadouri din partea elevilor și profesorilor de la Liceul ,,Mihai Eminescu,, Arad.

          S-a vizitat Muzeul Școlar Birchiș. Am servit o mică gustare tradițională împreună, timp în care am reușit să ne cunoaștem și să discutăm despre proiectul inițiat ,,Oferă un zâmbet,,.

            Legătura de suflet dintre școlile noastre este profesoara Oana Ungureanu de la  Școala Gimnazială ,,Mihai  Eminescu,, Arad.Cu doi ani în urmă era profesoară de sport la Birchiș și cu siguranță o parte din suflet i-a rămas aici.

                                                Florescu Domnica

                                        Prof.învățământ primar

Galerie foto (6)


Scrie un comentariu

trimite