Vinga - comuna unde proiectele se țin lanț
Prima atestare documentară a localității Vinga datează din anul 1231. După ce a fost jefuită și distrusă de turci, Vinga a fost repopulată prin anul 1741 cu aproximativ 125 de familii de bulgari din Ciprovți (vestul Bulgariei), care au traversat Dunărea și s-au stabilit în diferite părți din Câmpia Banatului. În anul 1774, la 1 august, Vinga a primit statutul de oraș, având un magistrat și diverse privilegii din partea împărătesei Maria Tereza. După primul război mondial, multe familii de bulgari din Vinga s-au mutat în Arad și Timișoara, iar după cel de-al doilea război mondial s-a produs un adevărat exod al bulgarilor spre orașe. Familiile bulgare dețineau importante suprafețe de pământ înainte de război și ca atare au fost expropriate de regimul comunist înstaurat după 1945.
Vinga sa făcut cunoscută în trecut datorită fabricii de ciocolată care funcționa aici, cunoscând apogeul între cele două războaie mondiale. ,,Ciocolata Draskovits,, a fost considerată extrem de gustoasă, fiind preparată după o rețetă strict secretă, care nu era scrisă de proprietar nicăieri, ajungând să fie exportată până în SUA, Japonia și Germania, însă din păcate rețeta s-a pierdut odată cu proprietarul. Vinga mai este cunoscută și datorită impunătoarei biserici romano-catolice cu două turle, care a fost ridicată în anul 1892 fiind un adevărat monument de arhitectură. Odată cu reorganizarea teritorial-administrativă comunistă, localitatea și-a pierdut statutul de oraș. Însă ziua de 1 august a rămas ziua oficială a Vingăi.
În anii comunismului Vinga a fost o comună cu specific agricol și zootehnic, însă se poate spune că a fost parte din ,,granarul Banatului,, datorită fertilității pământurilor din zonă. Astăzi Vinga este o comună foarte bine dezvoltată cu o economie dinamică în toate sectoarele de activitate, comertul și industria ușoară deținând o pondere importantă, însă agricultura rămâne totuși ocupația de bază în comună. Comuna Vinga este formată din localitățile Vinga, Mănăștur și Mailat, iar în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare armonioasă mai ales în ceea ce privește infrastructura, unde s-au făcut investiții serioase, iar astăzi despre Vinga se poate spune că este între primele comune din județul Arad ca dezvoltare. Dar pe lângă toate acestea comuna se mai poate mândri și cu un proiect unicat în județ fiind vorba de ,,CATERING – VINGA, un proiect ambițios care a dat rezeltate excepționale.
În urmă cu câteva zile am stat de vorbă cu primarul comunei Ioan Sorin Negrei, un om harnic și un bun gospodar, care de curând a câștigat un nou mandate ca primar. Realizările din anii trecuți l-au recomandat ca un bun administrator al comunei, iar cetățenii i-au acordat din nou încrederea pentru a conduce destinele comunei Vinga.
– Domnu primar, as vrea să vă rog să ne spuneți ce proiecte aveți în derulare și ce vă propuneți să realizați în noul mandat ?
- ,,Avem multe de realizat și în acest nou mandat, însă pentru că suntem la sfârșitul anului căutăm să finalizăm lucrările finanțate din bugetul local și anume piața agro-alimentară, clădirea unde funcționează serviciul SMURD și clădirea formației de pompieri din Mailat. În noul mandat, vom continua cu investițiile începute și aici mă refer la extindere canalizare în localitatea Vinga iar după finalizarea lucrărilor de canalizare va urma și asfaltarea străzilor binențeles. Ca investiție nouă avem pregătit studiul de fezabilitate pentru depunere documentații în vederea aprobării proiectului de extindere gaze naturale în localitățile Mănăștur și Mailat, unde nu avem încă rețea de gaz metan. Desigur că este atât dorința noastră ca administrație cât mai ales dorința locuitorilor acestor două sate de a avea gaz în locuințe. Avem în lucru și grădinița cu program normal, lucrările sunt în derulare și vor fi finalizate până la 1 septembrie 2021, această lucrare fiind cu finanțare de la Uniunea Europeană. Deja avem finalizate lucrările la corpul vechi, având finalizat de asemenea și acoperișul la noul corp, iar acum urmează lucrările de interior, dacă ne permite timpul și aici mă refer la instalația electrică, tencuit, încălzire, pardoseli etc. Anul acesta am finalizat și reabilitarea unei clădiri din curtea primăriei Vinga, unde acum funcționează arhiva comunei. Ca proiecte de viitor, mai avem depus la C.N.I. un proiect de asfaltare străzi cu o lungime totală de 9,27 km, care vizează străzi din Vinga, Mănăștur și Mailat. În speranța că la începutul anului viitor vom semna contractul de finanțare, va urma începerea lucrărilor pe străzi imediat după ce obținem finanțarea și binențeles când ne permite timpul. Anul trecut am reușit să asfaltăm în jur de 6 km străzi, din totalul de 8,5 km, proiectul fiind finanțat de UE prin AFIR Timișoara. Sperăm ca până la sfârșitul anului să terminăm și proiectul privind consolidarea, reabilitarea și modernizarea școlii gimnaziale nr.1 din Vinga, proiect finanțat prin PNDL (Ministerul Dezvoltării).
Tot anul acesta s-au finalizat lucrările la școala gimnazială Mailat și școala gimnazială nr. 2 din Vinga, lucrări finanțate prin PNDL. Anul viitor vom continua reabilitarea trotuarelor și podețelor din cele 3 localități ale comunei, precum și reabilitarea dispensarului uman din Mănăștur. Toate aceste lucrări pe care le-am realizat și în anul 2020 chiar dacă a fost un an foarte greu, sunt un pas înainte spre modernizarea comunei noatre. Desigur că mai avem și alte proiecte realizate însă am amintit aici doar pe cele mai mari.Ca administrație ne străduim să atragem cât mai multe fonduri spre comuna Vinga iar în momentul când avem o oportunitate de finanțare pentru investiții în comună o folosim pentru un nou proiect.
Sperăm ca anul 2021 să ne aducă noi oportunități pentru finanțarea altor proiecte pe care dorim să le implementăm și pe viitor în comuna noastră. În încheere aș vrea să transmit tuturor locuitorilor comunei multă sănătate și bucurii alături de cei dragi, iar Sfintele sărbători să ne aducă tuturor pace și liniște în suflete, să fim mai buni și mai îngăduitori, să ne bucurăm împreună de nașterea mântuitorului nostru Isus Hristos !,,
N.R. Asa cum am spus și mai sus, aș vrea să amintesc de unul dintre proiectele unicat în județul Arad , un proiect la care Primăria Vinga a fost un partener de încredere și inițiatorul acestui proiect totodată. ,,Asociația Socială de Dezvoltare Comunitară Vinga sau CATERING VINGA,, este un proiect pe cât de îndrăzneț pe atât de folositor comunității și nu numai. Constituită în urmă cu 5 ani, Ascociația Catering Vinga, avea la început doar câțiva angajați și livra în jur de 50 - 60 porții de mâncare tuturor celor care solicitau prânzul acasă sau la firmă, însă de-a lungul acestor ani asociația s-a dezvoltat tot mai mult, tot profitul fiind reinvestit, iar astăzi Catering Vinga are de livrat zilnic între 500 și 600 porții de mâncare, atât locuitorilor comunei cât mai ales firmelor din comuna Vinga și din Arad, fermierilor agricoli din zonă dar mai ales pentru Smithfield Timișoara. Iată că datorită inițiativei primarului Ioan Sorin Negrei și a seriozității și profesionalismului personalului, acest Catering funcționează și aduce profit. Mai mult, acest lucru a creeat și locuri de muncă pentru 15 oameni, (și încă mai este nevoie de personal) lucrându-se acum în bucătărie și în schimbul de noapte pentru a pregăti masa celor aproximativ 600 oameni. Dincolo de toate acestea important este faptul că se dezvoltă comunitatea din punct de vedere economic. Acolo unde există profesionalism și dorința de a face ceva pentru semeni, rezultatele nu întârzie să apară, iar despre primarul Ioan Sorin Negrei se poate spune pe scurt doar atât,,Omul sfințește locul !,,.