Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Parlamentul desemnează, miercuri, noua conducere a Curţii de Conturi

Plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului se reuneşte, miercuri, pentru a desemna noua conducere a Curţii de Conturi, pentru a cărei preşedinţie primit avizul favorabil al comisiilor de buget-finanţe Mihai Busuioc, actualul secretar general al Guvernului.

Parlamentul desemnează, miercuri, noua conducere a Curţii de Conturi
Comentează 0

Ordinea de zi a plenului reunit, care va începe la ora 13, are patru puncte: constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019; adoptarea Codului de conduită a parlamentarilor; numirea vicepreşedinţilor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi numirea unor consilieri de conturi, a preşedintelui şi a unui vicepreşedinte ai Curţii de Conturi, a preşedintelui şi a unui vicepreşedinte ai Autorităţii de Audit.

Comisiile reunite de buget-finanţe au validat, marţi, candidatura lui Mihai Busuioc pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi, Busuioc afirmând că în cadrul instituţiei ar trebui înfiinţată o direcţie cu rol de îndrumare a autorităţilor publice.

Mihai Busuioc, actualmente secretar general al Guvernului, a declarat, marţi, în cadrul şedinţei în care a fost audiat de către comisiile parlamentare, că în cadrul Curţii de Conturi ar trebui înfiinţată o direcţie cu rol de îndrumare a autorităţilor publice. "Cred că suntem cu toţii de acord că este absolut necesar să înfiinţăm o direcţie care să aibă rol de îndrumare a autorităţilor publice. Acest rol de îndrumare a existat şi înainte, prin anii '90, în activitatea Curţii. Odată cu modificarea Legii Curţii de Conturi, când activitatea jurisdicţională a trecut la instanţele judecătoreşti, acest rol a fost pierdut. Este o fugă o de responsabilitate a funcţionarilor, a auditorilor de la Curtea de Conturi. Cred că este timpul să ne întoarcem spre această activitate şi absolut toate instituţiile din România ar trebui să se deschidă şi să existe o Direcţie de îndrumare, nu de consultanţă, pentru că legea interzice consultanţa", a declarat Mihai Busuioc.

Candidatura lui Mihai Busuioc a fost validată 18 voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă” şi o abţinere.

Comisiile reunite au validat şi candidatura lui Dan Lucian Vlădescu pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Audit, a lui Nicu Marcu pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi a lui Florin Tunaru, care a candidat la funcţia de vicepreşedinte cadrul Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi.

Luni, liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu, au avut o discuţie pe tema desemnării conducerii Curţii de Conturi. „I-am spus domnului preşedinte Tăriceanu decizia noastră - şi o susţine şi dumnealui – noi nu vom vota niciun membru de partid, pentru că am spus de la început că nu vrem să politizăm Curtea de Conturi şi din acest motiv nici eu nici dumnealui nu am fost de acord să începem negocieri pe marginea locurilor vacante de la Curtea de Conturi”, a spus Liviu Dragnea, imediat după întrevedere.

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a precizat, marţi, că secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, este potrivit pentru şefia Curţii de Conturi, el arătând că acesta nu este membru de partid şi că PSD a afirmat public că la Curtea de Conturi vor merge „tehnocraţi”. „Sigur. Mihai Busuioc este secretarul general al Guvernului, a fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, e un om cu experienţă vastă şi e potrivit (...) Observaţi că, la Curtea de Conturi, noi (PSD, n.r.) nu am susţinut niciun om politic. Am spus că vor merge acolo tehnocraţi, pentru că nici Busuioc, nici altcineva nu sunt membri de partid”, a spus Bădălău.

Întrebat dacă Busuioc şi Florin Tunaru, fost vicepreşedinte al ANAF, sunt „tehnocraţii lui Dragnea”, Bădălău a răspuns: „Asta e interpretarea dumneavoastră”.

Sursa: mediafax.ro


Scrie un comentariu

trimite