Investiții mari pentru dezvoltarea orașului Curtici
Curticiul a reușit în ultimii ani să pună în valoare poziția geografică și să dezvolte rețelele de transport care susțin economia locală, a explicat primarul orașului Bogdan Ban, în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul PNL.
„Suntem cel mai mare nod feroviar din estul Europei, avem un terminal intermodal care a atras parcuri logistice și firme mari”, a explicat acesta.
Primarul Ban a vorbit despre proiectele prin care Curtici a reușit, în parteneriat cu Consiliul Județean Arad, să dezvolte infrastructura modernă, în primul rând centura de nord-sud a orașului, în lungime de 7,2 kilometri și în valoare de 4 milioane de euro. Din mica economie realizată de 300 000 de euro, am achiziționat o autospecială pentru deszăpezire și stropire. De asemenea, a fost realizat un sistem de supraveghere cu camere video a traficului, în valoare de 15 000 euro.
„Pentru a dezvolta localitatea, săptămâna trecută am început un Plan Urbanistic Zonal pentru o nouă zonă industrială nepoluantă, pe locul gropii de gunoi închisă, pe o suprafață de peste 8 ha”, a declarat primarul Ban.
Săptămâna viitoare va fi votat nou PUZ pentru o sală de sport, pentru că sala veche este neîncăpătoare și nu are tribună. Va fi depus proiect la CNI pentru a realiza investiția. Este în curs de implementare, din fonduri europene, un centrul de zi pentru vârstnici, finalizat aproape 80%, care trebuie să fie gata anul acesta în luna noiembrie. Tot acolo va funcționa o unitate de îngrijiri la domiciliu pentru 100 de persoane vulnerabile. A fost finalizată creșa în care își desfășoară activitatea 27 copii. Tot din fonduri europene a fost reabilitat un tronson din Strada 1 decembrie, cu trotuare, piste de biciclete, canalizare pluvială, în valoare de peste 10 milioane de lei. Prin PNRR s-a câștigat realizarea unui PUZ, cel actual va expira în 5 ani și realizarea acestuia durează. Tot prin PNRR vor fi realizate alte 6 stații de încărcare vehicule electrice, care se adaugă celor două câștigate deja. Prin programul Anghel Saligny finanțat de Guvern au fost depuse trei proiecte: extinderea sistemului de canalizare în cartierul nou de locuințe, repararea și modernizarea tronsonului de la fosta barieră la Zona Liberă Curtici, parte din drumul județean care a trecut la administrația locală și asfaltarea ultimelor 15 străzi din orașul Curtici.
„Am depus pe POIM proiect pentru parc fotovoltaic și panouri pentru toate clădirile administrației locale, în curs de evaluare”, a spus Bogdan Ban.
Alte proiecte se referă la reabilitarea energetică a unui bloc de locuințe, realizarea unui grup social activ cu o localitate din Ungaria, 11 puncte de acces gratuit la Internet. O realizare majoră este un parc pentru copii foarte modern de care primarul Bogdan Ban este foarte mândru.
Din bugetul local al orașului au fost asfaltate 12 străzi, în valoare de 5 milioane de lei, a fost construit un garaj pentru autospeciale ISU, o autospecială de stingere, un autovehicul SMURD care deservește peste 35 000 locuitori. A fost amenajată Casa de Cultură, conform normelor norme ISU, și a fost modernizată bucătăria Casei de Cultură care corespunde standardelor o investiție, de peste 2 milioane de lei. De asemenea, a fost extinsă rețeaua electrică în cartierul nou de locuințe și rețeaua de gaz. O investiție în curs este extinderea sediului Primăriei, care include o sală de consiliu nouă, multifuncțională. Sunt pe cale să fie rezolvate problemele legate de extinderea și modernizarea Liceu Tehnologic Ion Creangă, o lucrare începută în 2011 dar care a fost blocată de problemele cu un constructor. Clădirea este gata în proporție de 80% iar vestea bună este că cei de la PNDL sunt de acord să acopere creșterea prețurilor de aproximativ 2 milioane de lei. În anii viitori, primarul Bogdan ban consideră că trebuie modernizată zona centrală a orașului și trebuie investit în ștrandul termal.