Glasul Ceaunelor de la Moneasa - ediția a V-a 2016
Moneasa este și va fi un loc al festivalurilor, al frumosului, un loc care atrage încă turismul datorită aerului puternic ozonat, însă și datorită faptului că stațiunea începe să se revigoreze încet, deși e greu să reconstruiești ce s-a distrus după așa zisa Revoluție , însă sînt oameni care pun umărul și doresc ca Moneasa să redevină o Perlă a turismului Arădean. Se dorește o deschidere spre județul Bihor pentru a putea primi turiști și din acea parte , Bihor și Alba , și multe alte proiecte de viitor pentru ca Stațiunea să își recapete locul binemeritat.
De câțiva ani “Festivalul Cătlanelor” și-a găsit un loc al său și este din ce în ce mai apreciat la Moneasa, lucru benefic atât pentru cei care vin să se relaxeze, cât și pentru stațiunea în sine.
Și în acest an Primăria Moneasa în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Arad și Hotel Parc Moneasa au organizat acest festival al ceaunelor. Desigur, cea mai grea sarcină a revenit Primăriei Moneasa ca și gazdă, însă primarul Ioan Herbei nu se plânge, ci din contră, atunci când noi am ajuns în stațiune, dânsul era în ,,focul organizărilor” având grijă ca totul să decurgă bine.
Începând cu orele 11.00, ceaunele au început să fiarbă la foc mic, iar maeștrii bucătari erau atenți la ingrediente și detalii pentru că a fost o concurență acerbă între cei ce pregăteau ceaunele , rețetele de asemenea erau diferite dar și concurenții au fost pe măsură unii veniți din Jud.Cluj(Bucea) , alții din Oradea , din Satu - Mare , din Lipova , Arad , Primăria Moneasa , Biserica baptistă Moneasa etc.. S-au pus la ceaun tocănițe de tot felul, fasole cu ciolan, sarmale la ceaun, varză cu carne, iepure cu măsline, bograci, tocană de oaie, tocăniță de mistreț de-ți lasă gura apă , Nu a lipsit înghețata, așa cum e firesc având în vedere numărul mare de copii prezenți în stațiune, dar nici grătarele, micii și berea, pe fundal auzindu-se cântând pe aleea stațiunii, formația instrumentală din Dieci.
Programul artistic la teatrul de vară a fost de excepție cu invitați de marcă. Pentru prima dată la Moneasa a fost prezent Ioan Seleşi ,,Maestrul de Ceremonii”- prezentator și umorist, un om deosebit de talentat , care în data de 25 septembrie 2016 va sărbători 40 de ani de activitate și îi va fi decernat titlul de ,,Cetățean de Onoare” al satului Cristelec, comuna Maierişte, judetul Sălaj.Este o plăcere să stați în compania acestui om , și ar fi o adevărată plăcere să-l avem mereu printre noi la spectacole , împreună cu Monica Danciu , și binențeles fetele ,,DOLLY" care au fost superbe , ar fi frumos să le mai avem printre noi.
Ansamblul ,,Druscelele” din Bârsa și solista Roberta Tomşa au prezentat un adevărat spectacol, urmând mai apoi ansamblul ,,Coronița” din Sântana și Ansamblul de dansuri din Zădăreni , condus de însăși Primărița , d-na Doina Petri , și tot alături de noi au fost și cîțiva soliști de marcă: Vasile Coca, Mihaela și Ciprian Istrate, Valeria și Traian Ilea, Florica Tomoioaga și formația condusă de Cosmin Marta, iar printre picățele, umoristul Ioan Seleşi a încântat publicul prezent fiind aclamat mereu de public.
Alături de Vasile Coca, a fost invitat pe scenă și primarul comunei Moneasa, Ioan Herbei, cel care a organizat această frumoasă serbare. Au fost două zile de sărbătoare minunate la Moneasa, cu cântec și voie bună, dar mai ales cu mâncăruri care mai de care mai gustoase organizatorii dorind ca toată lumea să se simtă bine la Moneasa în Stațiune și au reușit.
Iată că Moneasa încet, dar sigur va prinde din nou viață și își va recăpăta binemeritatul loc pe harta turistică a țării noastre . Când am plecat din Moneasa,era noapte trecut de ora 21 însă pe scenă încă se cânta, turiștii și cei care au venit special la această sărbătoare încă mai petreceau, ecourile muzicii răsunând peste frumoasa stațiune și peste pădure, iar luna își arunca razele luminoase făcând totul să pară o frumoasă poveste.