Fostul premier Sorin Grindeanu critică conducerea incoerentă a PSD
Sorin Grindeanu este la Interviul Digi24.ro, transmis live pe site și pe pagina de Facebook Digi24. Fostul prim-ministru al PSD, actual președinte ANCOM, spune ce intenții are în legătură cu reîntoarcerea sa în partid și candidatura pentru conducerea social-democraților.
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a repetat constant invitația făcută către Grindeanu de a se alătura echipei sale la viitorul Congres care va avea loc în această vară. Grindeanu a participat la mai multe ședințe ale filialelor județene ale partidului și a sugerat că ar dori să revină în fruntea PSD, însă nu s-a pronunțat oficial în privința unei candidaturi la Congres.
Principalele declarații ale lui Sorin Grindeanu
Despre știrile false și ce poate face ANCOM în lupta împotriva Fake News
-Pe procedură ANCOM a avut rol, însă GCS făcea analiza diverselor siteuri, acea analiză se trimitea la MAI care dădea un ordin militar iar ANCOM punea în aplicare, în perioada stării de urgență. Și s-au stopat diverse siteuri.
-În acest moment nu mai avem această pârghie. Dar și dacă ar fi, noi am putut să stopăm acele siteuri dacă erau pe platforme din România.
-Nu există pârghii prin care să stopăm Fake News dacă stirile false sunt găzduite pe platforme din afara României.
-Dacă sunt găzduite chiar și de platforme din Franța sau SUA tot nu am fi avut ce să facem. Deciziile le aplicăm către cei care găzduiesc aceste platforme în România.
-Aceste lucruri cred că se pot face prin tratate bilaterale între țări. E dificil și nu există pârghii. Singura modalitate este să le spunem oamenilor că e un fake-news și să îi informăm.
-Consumul de date pe telefoanele mobile a fost același dar a crescut cu 30% consumul de date acasă, în timpul pandemiei.
-Am dat diverse decizii prin care i-am ajutat pe cei care furnizează aceste servicii să continue să o facă.
Despre campania de fake news anti-5G
-Nu e nimic nou. De fiecare dată când omenirea a făcut un salt tehnologic au existat și aceste luări de poziție. Când am trecut de la locomotivele cu aburi mulți specialiști spuneau că dacă trenul merge cu mai multe de 40 km/h se lichefiază organele.
-Nu vreau să vorbesc de beneficii pentru că se știu. Să știți că nu se ajunge în acest stadiu în care suntem acum, când putem să vorbim despre implementare, fără studii despre impactul pe care l-ar avea acea tehnologie.
-Acum câteva săptămâni mai era un fake. Cu o antenă, la marginea Bucureștiului, care era sub formă de pom. În SUA există reguli de urbanism, ca acei piloni să aibă o anumită formă.
-Noi. în urmă cu 8 luni, am lansat un site ancom.com unde poți vedea un timp real toate radiațiile, nivelul lor, în diverse locații. Nu a existat în nicio perioadă în acest interval de 8 luni să se depășească un sfert din limita admisă.
-S-a lansat în arealul centrului vechi unde e un spațiu 5G. Am primit o scrisoare în care ni se spunea că acolo bărbații își bat mai mult soțiile din cauza 5G.
-E foarte important ca lumea să fie convinsă că efectele asupra corpului uman nu sunt cele pe care le descriu unii.
-În această toamnă o să dăm drumul la o campanie de informare pentru a explica mai bine ce înseamnă 5G.
Licitația pentru 5G
-ANCOM e pregătită, dar nu suntem doar noi actori în licitația 5G. Vara anului trecut s-a semnat un memorandum între România și SUA. Un memorandum care e foarte bine venit. La fel de importantă pentru implementarea tehnologiei este securitatea.
-Acest memorandum trebuie să îl și aplică. Să îl transpunem în legislație. Fie prin Parlament, fie la nivelul Guvernului astfel încât să punem în aplicare acest memorandum.
-Suntem blocați în acest moment pentru că încă nu s-a transpus acest memorandum în lege. Iar eu nu îmi permit să fac licitație atâta timp cât există un memorandum.
-Noi stăm foarte bine din punct de vedere al pieței telecom. Suntem pe primele locuri în lume și nu aș vrea să pierdem această poziție pe care o avem pentru că ceilalți trec deja la această tehnologie.
-Totodată este importantă partea de securitate cibernetică. Eu cred că trebuie transpus rapid memorandumul în lege, după care licitația.
Despre prelungirea stării de alertă și strategia PSD
-Cred că în acest moment specialiștii trebuie să vorbească dincolo de bătălia politică. Totodată, lumea nu mai ține cont de ce a fost în martie, aprilie, mai, când s-au respectat măsurile. Acum e greu să oprești oamenii.
-Singura modalitate este să se continue să se respecte regulile: distanțare, igienă. Altfel, suntem într-o stare normală. Lumea a revenit la normal.
-Nu am înțeles poziția PSD pe acest subiect. Nu știu ce s-a întâmpla până vineri. Votează, nu votează.
-E o capcană în care a căzut PSD. Aici nu e loc de joc politic. Nu faci politică pe starea de sănătate a oamenilor. Cred că s-a greșit la început când PSD a vrut să fie actor. Aici trebuiau să vorbească specialiștii. Cred că asta este abordarea corectă.
-De ce trebuia să fie Parlamentul jucător?
Despre jocurile de putere din PSD
-Când Ciolacu și Stănescu au preluat partidul, PSD nu se afla într-o situație comodă, ba chiar într-o situație dificilă. Venea după rezultate de 22-23%. Mai mult, când lumea începea să vorbească de COVID, pe cei care au câștigat alegerile îi preocupau alegerile anticipate. Alegerile anticipate ar fi fost un dezastru pentru PSD.
-Nu a mai fost cazul, dar situația PSD-ului în acea perioadă nu a fost una ușoară. Eu cred că cei doi au reușit cât de cât să redreseze corabia. Problema e următoarea, dacă vorbeam de anticipate și partidul se gândea atunci că ia 30%, în opoziție erau mulțumiți, situația s-a schimbat. PSD acum se așteaptă să câștige alegerile.
-Ar trebui adaptată politica de la vârful PSD pe o nouă realitate, adică să fie conștienți că pot câștiga alegerile dacă au un proiect politic aproape de oameni.
Cum s-a descurcat Guvernul Orban în pandemie
-Guvernul trebuie să facă anumite lucruri. Este clar că trebuie repornită economia. Dar trebuie să existe un dialog între putere și opoziție.
-Foarte multe decizii care s-au luat în această perioadă au fost necesare. Cred că aș fi făcut mai mult dialog cu toți, dacă eram în locul lui Orban. Tot timpul când explici e mai bine decât să te izolezi și să dai decizii fără să discuți. Dincolo de jocul politic ar fi nevoie de un dialog deschis.
-Cred că e bine că această perioadă ne-a prins cu un alt guvern, nu cu Guvernul Dăncilă.
De ce nu crește PSD în sondaje
-PSD se mută spre zona conservatoare. Poate și asta e explicația pentru care am ajuns la 22%. Tot timpul în PSD au fost mai multe curente. Dar în 2017, 2018, 2019, toate celelalte curente au părut că nu au mai existat în PSD și și-au făcut loc populiștii și conservatorii cu mesaje care nu sunt specifice unui partid de stânga.
-Una din explicațiile pentru care PSD și-a redus bazinul este și aceasta.
Se întoarce Sorin Grindeanu în PSD?
-Am spus că mă întorc în PSD doar pe un proiect serios de stânga. În primul rând trebuie să se facă o analiză de ce s-a ajuns în 2019 la acel scor, dar o analiză fără ură și fără răzbunare.
-Forța PSD e dată nu de lideri, e dată de militanți, acea armată nevăzut. Cred că PSD s-a îndepărtat de acea armată nevăzută. Ar trebui să se reconecteze.
-Nu candidez pentru funcția de președinte al PSD.
-M-a onorat invitația lui Marcel Ciolacu și Paul Stănescu să fac parte din conducere și le mulțumesc public pentru asta, dar mie nu îmi trebuie funcții. Funcțiile sunt trecătoare și nu asta mă face să revin sau nu.
-Eu sunt alături de ei pentru că asta simt, stânga.
-În acest moment eu nu pot să vă spun că mă întorc sau nu în partid. Ca să fac acest pas trebuie să văd lucruri serioase și eu sper să le văd.
-Este nevoie de un Congres care să ducă partidul în alegeri. Este mai important despre ce este acel congres și nu despre cine.
-Nu există o criză de autoritate în PSD.
Despre aripa Dragnea din PSD și ce va face la Congres
-Cel mai rău lucru pentru PSD ar fi o scindare. E loc în PSD pentru diverse curente. Aceste curente ideologice a avut diverși reprezentanți. Problema în ultimii ani a fost că acel curent conservator a fost cel mai vocal.
-Trebuie reașeazat partidul. Are nevoie de o clarificare ideologică.
-PSD trebuie să creeze un punct de inflexiune care este Congresul, care să ducă partidul în postura de a câștiga alegerile parlamentare.
Despre alianțe PSD-Pro România-ALDE
-Aș înclina spre o alianță, pentru că văd pe partea cealaltă existe discuții pentru candidați comuni.
-Aș măsura foarte bine ce ar vrea acel public care a votat PSD.