Excelenţă în cercetare, dezvoltare şi inovare, în cadrul celei de-a XXVII-a ediţii a Zilelor Academice Arădene organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a organizat, în perioada 18-21 mai 2017, în parteneriat cu CJA, Primăria Arad şi Arhiepiscopia Aradului, cea de-a XXVII-a ediţie a Zilelor Academice Arădene, moment de bilanț academic și cercetare științifică.
Manifestările au debutat cu un Te Deum susţinut de ÎnaltPreasfinţia Sa Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, la monumentul marelui corifeu al Unirii, Vasile Goldiş, patronul spiritual al Universităţii care îi poartă numele.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii, a evocat personalitatea distinsului cărturar şi om politic, Vasile Goldiş: „Prin întreaga sa operă, Vasile Goldiş, arhitectul Marii Uniri, poate sluji celor tineri ca exemplu viu de dăruire pentru neamul nostru şi cultura românească”.
Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” şi prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG, au deschis manifestările dedicate Zilelor Academice Arădene, ediţia a XXVII-a, care s-au desfășurat în Aula „Magna Universitaria” din Campusul Universitar „Vasile Goldiș”, în prezența numeroșilor oaspeți de seamă în cercetarea științifică, autorităților locale și judeţene, parlamentari, prorectori, decani, studenți, masteranzi, doctoranzi, postdoctoranzi, absolvenţi ai UVVG, directori de licee și colegii.
La eveniment au participat ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Anca Stoenescu, Inspector Şcolar General Adjunct al ISJ Arad, prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu”, Iustin Cionca, preşedintele CJA, senatorul Mihai Fifor, deputaţii: Glad Varga, Dorel Căprar şi Florin Tripa, consilieri municipali şi judeţeni. Manifestarea științifică internațională a fost marcată și de prezența delegațiilor academice din 12 țări, dintre care amintim: India, Germania, Italia, Rusia, Serbia, Slovacia, Ungaria și Ucraina, precum şi E.S. Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, consulul onorific al Republicii Italiene la Arad, Roberto Sperandio, Silviu Sifronie, consul onorific al Republicii Moldova la Timişoara.
Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest Vasile Goldiș” şi prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, au subliniat importanţa „Zilelor Academice Arădene în cercetarea ştiinţifică, care reprezintă un moment de bilanț al activității cadrelor didactice și studenților. Au urmat mesaje ale invitaţilor, după care s-au desfăşurat conferinţele, workshopurile şi lansări de carte, dintre care amintim lansarea Albumului de desene realizat de Tudor Arghezi, acompaniate de manuscrisele Argheziene – prezentate de doamna Doina Melania Arghezi – directorul Centrului de Cercetare a Literaturii Argheziene şi volumul Albastru-Infinit, autor Viviana Milivoievici – Academia Română, Filiala Timişoara. Zilele Academice Arădene organizate de UVVG au cuprins vizitarea Castelului şi a Grădinii Botanice Universitare din Macea, precum şi competiţii sportive.
Declaraţii ale invitaților:
Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad: „În calitate de absolvent al Facultății de Drept a Universității „Vasile Goldiș”, m-am aflat în fața foștilor mei dascăli, în universitatea mea, cu emoție și mare bucurie. Am folosit intenționat sintagma „universitatea mea”, pentru că, mă simt parte a acestei construcții frumoase și importante, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, care a corectat parcursul Aradului post-revoluționar și este unul dintre importanții factori de dezvoltare locală”.
Dorel Căprar, deputat (PSD), absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Juridice: „Întotdeauna, este un mare prilej de bucurie să particip la manifestările de Excelenţă ale Învăţământului Universitar arădean. Felicit conducerea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, care prin eforturile necontenite şi constante, a reuşit să croiască Aradului, un drum academic de ţinută şi să-i consolideze poziţia pe harta centrelor importante de Învăţământ, Cultură şi Spiritualitate românească”.
Gheorghe Falcă, primarul Aradului: „Zilele Academice Arădene, organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, reprezintă un eveniment științific de marcă pentru mediul universitar. Sistemul de educație este sufletul unei societăți, iar cercetarea și inovarea sunt motoarele care propulsează o comunitate. Ne putem mândri cu un învățământ universitar de calitate, care contribuie decisiv la dezvoltarea orașului nostru”.
Glad Varga, deputat (PNL), absolvent al Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii: „Zilele Academice Arădene, este un eveniment organizat de către Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi un prilej de afumare în cercetarea științifică, unde lucrările științifice înscrise aduc un bilanț pozitiv. Zilele Academice Arădene se bucură de un prestigiu deosebit, prin înaltul nivel ştiinţific, dialogul purtat între oamenii de ştiinţă din diferite domenii, fiind un eveniment de primă importanţă pentru Arad şi un excelent prilej pentru a face cunoscute rezultatele deosebite ale cercetării ştiinţifice arădene, cetatea noastră academică şi universitară având un rol de importanţă majoră în dezvoltarea ştiinţei şi culturii româneşti, la nivel naţional şi european”.
„Îmi exprim toată admirația şi considerația faţă de corpul academic al Universității, felicit colegii parlamentari şi consilierii de Arad, pentru prezenţa şi mesajul transmis acestei prestigioase Universități arădene şi implicarea dumnealor în ceea ce privește învățământul arădean”, a subliniat prof. Anca Stoenescu, Inspector Şcolar General Adjunct al ISJ Arad, pe pagina sa de Facebook.
Deputatul Florin Tripa (PSD): „Aradul este locul unde s-a gândit, organizat și realizat pragmatic MAREA UNIRE de la 1 decembrie 1918. Acest crez a stat și în centrul evocărilor omagiale care au avut loc la Muzeul Memorial „Vasile Goldiș”. Aradul trebuie să primească locul binemeritat de capitală politică a Marii Uniri, în seria manifestărilor evocative centenare de anul viitor”.
Cosmin Pribac, prefectul Aradului, absolvent al sepecializării Administraţie publică din cadrul UVVG: „Prin întreaga sa activitate de la înființare, UVVG a contribuit la ridicarea prestigiului orașului nostru, fiind un real partener și un real ajutor pentru cetățenii Aradului. În următorii ani, Aradul și-a format pe deplin numele de centru universitar, azi această universitate fiind una cunoscută și apreciată atât în țară cât și peste hotare, dovadă numărul mare de parteneriate internaționale și de evenimente academice care au loc sub patronajul ei, dar și numărul mare de studenți din alte zone ale țării, sau studenți străini care vin aici să-și pună bazele viitoarei cariere profesionale”.
Concluzii ale Zilelor Academice Arădene:
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a precizat: „A fost o sărbătoare a întregii comunităţi academice din cadrul Universităţii noastre, unde au fost demonstraţii cu aparatură de modernă, din domeniul stomatologiei, în parteneriat cu Universitatea din Bari, precum şi Consilium semestrae ediţia a IV-a, pentru ginecologie, unde lectori au fost specialişti internaţionali. Mă bucură faptul că a crescut calitatea manifestării internaţionale din cadrul Zilelor Academice Arădene, atât în secţiunile ştiinţifice pentru cadrele didactice, unde au fost antrenaţi 600 de participanţi cu peste 500 de lucrări ştiinţifice, cât şi secţiunile studenţilor organizate a doua zi cu 300 de lucrări. Prin participarea excelentă şi sprijinul avut din partea parlamentarilor, a autorităţilor, cercetătorilor şi studenţilor, în care a fost implicat Institutul de Ştiinţe ale Vieţii, Zilele Academice Arădene au fost o reuşită ştiinţifică internaţională. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” se înscrie în contextul de cercetare, dezvoltare, inovare, care vor contribui din plin la evoluţia ştiinţifică ulterioară a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad”.
D-na rector, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, a subliniat importanţa săptămânii academice organizate de UVVG cu manifestări dedicate nutriţiei şi sportului, care au s-au încheiat cu Festivalul Transilvania Fitt, unde au participat aproximativ 1000 tineri.
Daniel Albu