Comori de suflet românesc și Endurocross la Pleșcuța
Chiar dacă a fost amânată cu o săptămână din cauza ploilor ce s-au abătut și asupra comunei Pleșcuța, competiția sportivă ENDUROCROSS care a devenit o tradiție a locului cât și sărbătoarea satului „COMORI DE SUFLET ROMÂNESC” , s-au dovedit o reușită deplină.
Cea de a treia etapă a ,,Campionatului Național Endurocross” a avut loc sâmbătă 15 iunie la poalele pădurilor localității Pleșcuța. O zi în care pădurile și satul așezat pe vale, atât de liniștite tot restul anului, au răsunat de motoarele ambalate la maxim. În jur de 60 de concurenți, iubitori ai sportului cu motor, din clasele Quad, ATW și Moto s-au înscris pentru competiție.
La fel ca și la celelalte etape care s-au desfășurat la Sebiș și la Secaș (Brazii), concurenții au venit din aproape toată țara. Din Bihor, Timiș, Mureș, Dâmbovița, Buzău, Cluj, Arad, Deva etc , toți au venit cu dorința de a participa la această competiție și de ce nu pentru a câștiga și un trofeu.
Startul a fost dat în jurul orei 13.00 de către organizatorul competiției, binecunoscutul Cătălin Mocuța împreună cu primarul comunei, Viorel Groza, care de câțiva ani buni este gazda acestui eveniment. De amintit este faptul că Pleșcuța a fost prima comună din județul Arad care a organizat această competiție împreună cu Clubul sportiv ,,Lion Team” și Cătălin Mocuța. De altfel, Clubul sportiv din Sebiș este organizatorul acestor competiții în județul Arad de ani buni, atrăgând tot mai mulți iubitori ai sportului pe două și patru roți.
Desigur că la jurizarea competiției a luat parte ca de fiecare dată și Nicoleta Olariu, președintele Federației ,,TOT TEREN”, care vine de fiecare dată tocmai de la București.
Și organizator, și ofițer... de stare civilă
A fost o competiție frumoasă, concurenții au avut parte de un teren uscat în mare parte, cu o mică excepție când traseul urma cursul văii, dar tocmai acolo era mai palpitant, atât pentru concurenți, cât și pentru spectatori. De menționat că evenimentul s-a desfășuat fără incidente, având în vedere că este un sport extrem. Fiecare concurent a terminat cu bine cursa, indiferent dacă a câștigat sau nu un premiu. Desigur că au fost și probleme tehnice, cum a fost cazul unui concurent cu ATW care din păcate s-a ales cu două pene de cauciuc, ambele pe partea dreaptă, dar astfel de probleme sunt frecvente într-o competiție unde traseul este plin de obstacole. Și ca totul să fie cât se poate de frumos, a avut loc și o cununie civilă în acest răstimp, astfel încât primarul Viorel Groza a unit două destine, fiind în același timp și organizator al evenimentului și ofițer de stare civilă.
Tânărul Cristian Iovu și aleasa sa, Izabela-Georgiana Tomoiagă (din Tălagiu) și-au spus ,,DA” pentru toată viața.
Fericirea a fost mare
Desigur că fericirea a fost mare și pentru cei care au urcat pe podiumul de premiere și s-au întors acasă cu un trofeu. De remarcat este faptul că un băiat din județul Arad (Mâsca) a câștigat pentru a doua oară un premiu și un loc pe podium, deși este un tânăr motorist de doar 16 ani.
În jurul orei 18 a începul și programul artistic ,,Comori de suflet Românesc”, aflat la cea de a șasea ediție, unde pe scenă a debutat un grup de copii din Pleșcuța, apoi au evoluat câteva soliste vocale din zona Pleșcuța-Gurahonț și Vârfurile, printre care Roxana Negru, Maria Mihiț, Maria Farcaș și Aurel Rezban (din Groșeni) la saxafon, Riana Giurgelea, Alin Neag, Rori Manolache de la Brad, Ana – Maria Moroșan, Gabriel Stoica și alții, astfel că locul motoarelor a fost luat din mers de cântecul românesc autentic care a răsunat duios peste pădurile din jurul localității Pleșcuța până târziu în noapte, după care doar luna a rămas stăpână din nou peste păduri și satul liniștit.
Cu siguranță comuna Pleșcuța va fi și anul viitor gazda acestui concurs care încet dar sigur a devenit un brand al frumoasei comune așezate pe malul Crișului Alb.