Beneficii uleiuri esențiale: de la relaxare până la ameliorarea simptomelor autismului
Uleiurile esentiale sunt extracte foarte concentrate si aromate din plante si sunt folosite de mii de ani in scopuri medicinale, cosmetice si chiar si in timpul ritualurilor religioase.
Aristotel era de parere ca, pe langa cele 4 elemente, apa, aerul, pamantul si apa, exista in natura si un al cincilea element: chintesenta, adica spiritul din orice fiinta, chiar si din plante.
In zilele noastre, uleiurile esentiale sunt extrase din plante prin doua metode: distilarea, metoda folosita din cele mai vechi timpuri, dar si presarea la rece, folosita in special pentru extragerea uleiurilor esentiale din citrice.
Care sunt efectele folosirii uleiurilor esentiale
Uleiurile esentiale au o multime de beneficii, insa confirmate pana acum de catre oamenii de stiinta sunt urmatoarele efecte: reducerea stresului, ameliorarea durerii, estomparea greturilor, echilibrarea emotionala, imbunatatirea somnului si a memoriei, precum si energizarea.
Anxietatea este una dintre afectiunile adesea tratate cu uleiuri esentiale. Un studiu facut cu privire la aceasta tema a scos la iveala faptul ca persoanele anxioase au resimtit o ameliorare a simptomelor anxietatii in urma folosirii aromaterapiei. Totodata, specialistii au constatat faptul ca nu exista efecte secundare atunci cand sunt folosite uleiurile esentiale pentru tratarea tulburarilor anxioase.
Uleiul esential de portocale este cel mai eficient in estomparea anxietatii.
In ceea ce priveste greata, uleiul esential de menta, cel de ghimbir dar si uleiul de lavanda sunt eficiente.
Cum actioneaza uleiurile esentiale
Potrivit specialistilor Institutului National pentru Cancer din SUA, uleiurile esentiale actioneaza prin intermediul sistemului limbic cerebral.
Mai exact, componentele chimice ale vaporilor de ulei esential se “lipesc” de bulbul olfactiv, avand un impact direct asupra centrului emotiilor, adica asupra sistemului limbic.
Prin acest circuit, uleiurile esentiale au efecte antibacteriene, antiinflamatoare, analgezice si chiar si sedative.
Uleiurile esentiale contin trei tipuri de compusi organici diferiti, fiecare dintre acestia avand un efect anume:
- Fenilpropanoide – acesti compusi au proprietati antibacteriene, antifungice, dar si antivirale. Fenilpropanoidele curata receptorii celulari. Fara sa fie curatati acesti receptori, celulele nu pot comunica si apar dezechilibrele in organism, care declanseaza aparitia bolilor.
Printre uleiurile care contin acesti compusi se afla: uleiul de busuioc, uleiul de scortisoara, uleiul de oregano, uleiul de anason si uleiul de menta.
- Monoterpenele – acesti compusi se regasesc in majoritatea uleiurolor esentiale si ajuta la reprogramarea informatiilor in memoria celulara.
- Sesquiterpenele – acestia ajuta la oxigenarea tesuturilor, impiedicand supravietuirea si multiplicarea bacteriilor.
Printre uleiurile care contin acesti compusi se afla: uleiul esential de cedru, uleiul de santal, uleiul de piper negru, uleiul de ghimbir, uleiul de smirna si uleiul de patchouli.
Uleiuri esentiale pentru ameliorarea autismului si ADHD-ului
Uleiurile esentiale sunt folosite de multi parinti pentru ameliorarea simptomelor specifice autismului. Potrivit acestora, uleiurile pot ajuta copiii sa faca tranzitia de la o activitate la alta mult mai usoara. Uleiul esential de musetel, dar si uleiul de vetiver sunt folosite cu acest scop. Cercetatorii de la Universitatea din Ohio fac studii pentru a descoperi mai multe dspre legatura dintre uleiurile esentiale si comportamentul copiilor cu autism.
Si ADHD-ul poate fi ameliorat prin inhalarea vaporilor de ulei de vetiver, modificand comportamentul agitat al copiilor care sufera de aceasta afectiune.
Sursa doc.ro