Activitate educativ-preventivă privind infracțiunile din mediul on-line
Polițiștii Compartimentului de Analiza și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad, împreună cu cei ai Secției 2 Poliție Urbană Arad au desfășurat în această săptămână activități informativ-preventive având ca grup țintă, elevii Școlii Gimnaziale Caius Iacob și pe cei ai Școlii Gimnaziale Adam Nicolae, din municipiul Arad.
„Având în vedere perioada dificilă prin care trecem ca societate în general, cauzată de efectele directe sau indirecte ale pandemiei, polițiștii au dorit să transmită elevilor informații despre pericolele pe care le pot întâlni în mediul on-line. Este important de menționat faptul că datorită restricțiilor impuse în perioada pandemiei, dar nu numai, un procent semnificativ din activitatea infracțională se desfășoară în mediul on-line.
Elevii au aflat că o parte importantă dintre pericolele cu care se pot confrunta le întâlnesc atunci când navighează pe internet, în cazul în care accesează link-uri sau fișiere de la necunoscuți sau deschid e-mail-uri primite din surse puțin verificate.
Uneori infractorii doresc să obțină informații confidențiale de pe dispozitivele noastre, să ne urmărească activitatea, să ne acceseze conturile, prin intermediul unor mesaje care îndeamnă la urgență, cum ar fi :”Schimbă parola imediat!”. Precizăm faptul că nici o instituție publică sau privată nu cere actualizarea datelor prin e-mail, cu atât mai mult a datelor confidențiale sau a celor care se află pe cardurile bancare și nici a parolelor”, spun reprezentanții IPJ Arad.
Elevii au fost informați cu privire la noțiuni precum: Phishing (constă în transmiterea unor mesaje de către infractori care atenţionează utilizatorul asupra faptului că informaţiile privind contul său de pe un anumit site a expirat, datele au fost compromise sau pierdute. Se solicit totodată transmiterea unui e-mail sau accesarea unui link care va fi redirecţionat la un site fals(o clonă a întregului site original), Cyberbullying(violență verbală, amenințări repetate, Hacking(Acces neautorizat la un sistem informatic, Malware (soft rău intenționat), Sniffing( extragere de date fără acord prin Free wifi, hotspot).
Se recomandă atât elevilor cât și părinților acestora:
- să folosească soluții de securitate(antivirus) pentru dispozitivele electronice, actualizarea permanentă programelor de securitate a calculatorului sau a telefonului, tabletei.
-să păstreze conversația pe chat-ul existent pe platforma de intermedieri, fără a discuta pe alte canale de comunicare on-line.
- să manifeste atenție atunci când primesc mesaje dubioase.
-să fie atenți atunci când primesc mesaje prin care solicită date despre cont, parole. Nu transmitem ”cumpărătorilor” capturi de ecrean ale mesajelor primite de la unitatea bancară sau codurile primite.
-să nu răspundem la mesaje(care aparent pot fi de la bănci sau instituții) care ne ridică suspiciuni, eventual să le retransmitem instituțiilor pentru verificare, scriind adresa.
-să verifice eventualele greșeli de exprimare, ele pot fi un indiciu al unei eventuale fraude
-să nu deschidă link-urile sau să descarce atașamentele pe care nu le-au solicitat
Atât elevii cât și cadrele didactice au răspuns pozitiv la activitatea polițiștilor.
Activitățile de informare vor continua și în perioada următoare.