Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor 2017

Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor 2017
Comentează 1

Pe 23 aprilie s-a sărbătorit Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor. Această zi a fost proclamată la cea de-a 28-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO, în 1995, prin Rezoluția 3.18, reprezentând o oportunitate pentru recunoașterea puterii cărții în schimbarea în bine a vieții și totodată, pentru a-i sprijini pe autorii de cărți.

Alfabetizarea este ușa spre cunoștințele esențiale pentru individ în sine. Cărțile, în toate formele lor, joacă un rol decisiv în formarea omului. ,,Ca simboluri globale ale progresului social, cărțile pentru studiu și lectură au devenit ținte pentru cei care denigrează cultura și educația, care resping dialogul și toleranța”.

Pentru celebrarea Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor se urmărește implicarea comunității arădene, organizații de voluntari, școli, instituții publice, grupuri profesionale și întreprinderi private.

Data de 23 aprilie reprezintă și una simbolică pentru literatura universală. La această dată, în 1616, au murit scriitorul spaniol Miguel de Cervantes, scriitorul britanic William Shakespeare și Inca Garcilaso de la Vega — scriitor peruan de origine spaniolă.

Ideea marcării acestei zile a fost oferită de Spania, unde are loc la 23 aprilie, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sf. Gheorghe (Sfântul Jordi) și este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele și femeile primesc flori, fiind o sărbătoare a veseliei.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată “Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că începând cu 2005, la această dată se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor.

Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Asociația Educatio, Centrul Județean de Voluntariat, Centrul de Excelență a invitat duminică, 23 aprilie 2017, începând cu ora 17:00, să sărbătorească Ziua Internațională a Cărții la cafeneaua Barfly (Bulevardul Revoluției colț cu str. Unirii Nr. 1).

Participanții au donat cărți (ex. cărți de povești, cărți de colorat) pentru copiii români din Diaspora. Pentru cărțile donate, persoana a primit în schimb de la organizator un notebook.

Cărțile donate s-au depus într-o cutie special amenajată din localul Barfly.

Participanții campaniei au fost  invitați să schimbe cu alți cititori o carte din biblioteca proprie. Manifestarea s-a derulat sub genericul “Citește și dă mai departe”, care încurajează și mijlocește schimbul de cărți între membrii comunității arădene.

În localul Barfly, a existat un raft dedicat acestei activități, unde cititorii au  pot pune o carte și pot lua alta la schimb. Aceștia își vor trece numele, seria și nr. de buletin, numele cărții lăsate și cel al cărții luate și va semna pe tabelul destinat activității. Aceștia au fost recompensați cu un semn de carte personalizat.

Programul evenimentului

17:00 Lansarea cărții unui autor debutant, prezentarea interactivă a cărții, urmată de o scurtă discuție facilitată, despre cum poate un autor să se promoveze în rândurile cititorilor. Autoarea este elevă în clasa a 9 –a, Colegiul Național Elena Ghiba Birta și se numeste Angele Maria. Titlul cărții se numește Clipe furate. În carte este vorba de mătușa ei, povestea vieții ei, o poveste cu multe obstacole, tristeți, unde credința, iubirea și sperența învinge întotdeauna.

18:00 Book Delivery Event, constând în ateliere creative de scris în spațiile și pe colile de flipchart postate pe pereții localului. La fața locului s-au pot creiona, colora postere creative de promovare a cititului.

17:00 Orele Cărților Deschise pentru cei care vin cu câte o carte pe care o vor citi cel puțin o oră, au primit din partea localului câte o cafea (în limita locurilor libere la mese).

18:00 – 19:00 “Biblioteca Vie” unde “cărțile” vor fi profesioniști din diferite domenii, iar cititorii vor fi în principal liceeni/studenți.

Conceptul de Bibliotecă vie își propune să promoveze respectul pentru drepturile omului și demnitatea umană, să atragă atenția asupra diversității în toate formele ei și să stimuleze dialogul între oameni. Biblioteca Vie funcționeză ca o bibliotecă normală.

CĂRȚILE sunt OAMENI care intră într-un dialog personal cu Tine, CITITORUL. Pășind în Biblioteca Vie poți învăța lucruri interesante de la oameni pe care nu îi cunoști, poți să vezi lumea, măcar pentru puțin timp, cu alți ochi, poți să descoperi despre tine lucuri pe care încă nu le știai și poți chiar să îți spui propria poveste. În felul acesta, vei afla că viața e compusă din poveștile noastre, ale tuturor și că de noi depinde dacă le scriem sau nu.

19:00 – 20:00 “Quizz Show” pentru liceeni cu tematica de cultură generală privind cărți și autori. Cei care au răspuns corect la întrebări au  primit semne de carte personalizate și câte o lampă de citit.

Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Asociația Educatio, Centrul Județean de Voluntariat și Centrul de Excelență.

Comunicat de presa

 

Galerie foto (91)


Scrie un comentariu

trimite