Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Zilele orașului Pecica la 13 ani de de cînd a devenit oraș

Pecica a fost, este și va fi un reper pe harta țării pentru că atunci când ne gândim la Pecica, ne gândim la grânarul județului Arad, la pâinea de Pecica renumită în toată Europa. Așa cum am mai spus, însuși Ceaușescu avea pe masă permanent pâinea pecicană.

Zilele orașului Pecica la 13 ani de de cînd a devenit oraș
Comentează 0

Întotdeauna Pecica a fost o localitate de seamă, inclusiv pentru caravanele ce transportau mărfuri în vremea Imperiului Austro-Ungar, care treceau pe aici spre Viena și înapoi până la marginile Imperiului.

Astăzi Pecica este un oraș frumos, curat și înfloritor, unde se vede de departe mâna de gospodari a celor ce conduc urbea. În urmă cu 13 ani, un tânăr primar de atunci, (astăzi președinte al Consiliului Județean Arad) a avut dorința, tăria și curajul să facă un referendum și toate demersurile pentru a transforma vechea și marea comună agrară Pecica, în oraș.

A fost unul dintre marii pași înainte ai localității Pecica, momentul cheie care a făcut ca Pecica să fie privită cu alți ochi de autoritățile de atunci,și au început să apară investiții și să se treacă la modernizarea localității, avînd statut de oraș.

Chiar dacă au fost tineri atunci și domnul Cionca și apoi actualul primar domnul Petru Antal, cel care a preluat apoi funcția de primar și care a transformat pas cu pas orașul într-un oraș frumos și modern, au pus suflet, au iubit și iubesc această urbe. Aici au crescut și s-au format ca oameni ce știu să aprecieze munca și onestitatea, sunt gospodari, dar știu să fie și aproape de oameni.

În urmă cu două zile, Pecica sărbătorea 13 ani de când și-a dobândit statutul de oraș și așa cum este  obiceiul la Pecica, la ceas aniversar au fost omagiați oameni care și-au adus aportul la dezvoltarea comunei. Au fost premiați oameni care au trăit o viață aici sau cupluri de familii care au împlinit o jumătate de secol împreună, fiind o cinste și un exemplu de urmat pentru toți. Li s-au acordat distincții și diplome ca un semn al recunoștinței pecicanilor și a autorităților locale.

Astfel că duminică în sala festivă din Pecica, în cadrul festivității au fost decernate distincții și plachete unei doamne care timp de 52 de ani a slujit fiind contabil, lucru deloc ușor, ca o jumate de secol să lucrezi numai cu cifre, apoi o familie din Pecica care a sărbătorit cu o zi înainte, 50 de ani de căsnicie, au crescut patru fete de care astăzi sunt mândri, iar Dumnezeu le-a dăruit și nepoți pe care îi iubesc foarte mult și acum la ceas aniversar pot spune că sunt oameni împliniți.

Apoi s-a decernat titlul de cetățean de onoare, domnului Constantin Traian Igaș, primul deputat Pecican în parlamentul țării, apoi Ministru de Interne, un om respectat și apreciat de toată lumea. Acest lucru s-a simțit duminică din plin și în sala festivă prin faptul că au fost prezenți foști colegi ai dânsului din Parlamentul României, din conducerea centrală a Ministerului de Interne, oameni care au venit din Dolj, Mehedinți, Bihor, etc. să fie împreună cu domnul Igaș ca semn al respectului și prețuirii lor.De asemenea și  d-l Glad Varga , deputatul nostru arădean a fost prezent la festivitate , D-l Seculici și alți oameni de seamă ai Aradului , inclusiv primari din județ.

Aceștia au adus doar cuvinte frumoase referitoare la domnul Igaș. Iată că un alt Pecican și-a adus aportul nu numai la dezvoltarea orașului Pecica ci și a țării. Nu fac politică deloc, dar nu pot să nu îl apreciez pe omul Traian Igaș pentru faptul că deși a fost ministru, este un om simplu, abordabil, un om de care te poți apropia fără rețineri și în care se simte acel spirit al omului cu suflet bun, al pecicanului autentic.

Atunci când ne întâlnim la Bata (la Festivalul Vânătorilor), este o plăcere să îl vezi pe domnul Igaș la ștandul lui (pentru că Badea Ion i-a rezervat un loc anume) cu pâinea de Pecica alături, servind vizitatorii cu tradiționala ,,PITĂ CU UNSOARE,, bineînțeles pită de Pecica. Iată că Pecica a dat oameni de valoare tineri, dar care și-au adus aportul la dezvoltarea orașului  de azi, oameni care vor rămâne în istoria orașului Pecica.

Programul sărbătorii ,,Zilelor orașului Pecica,, a continuat cu o demonstrație și prezentare a raselor de câini, apoi pe scenă au evoluat ansambluri de dansatori și soliști din Pecica, începând cu cei mici și continuând cu ansamblul ,,Păstrătorii tradiției” și ansamblul „Arădeana” din Arad.

O surpriză plăcută a fost prezența pe scenă a domnului Augustin Cionca care a interpretat la vioară cu goarnă câteva frumoase piese. Piața a fost plină de spectatori care au asistat la programul artistic, iar seara, domnul primar Petru Antal a transmis un gând bun pecicanilor împreună cu Președintele C.J. Arad d-l Iustin Cionca. Doamna Nicoleta Voica a fost așteptată cu mult drag de spectatorii care s-au încins la hore în fața scenei, apoi seara s-a încheiat cu un frumos foc de artificii peste orașul Pecica.   

 

Galerie foto (504)