Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Zilele orașului Ineu la a XV-a ediție, o reușită de excepție

An de an la Ineu au loc spectacole folclorice de excepție pentru că Ineul a fost și este o vatră autentică a folclorului românesc de pe Valea Crișului Alb.

Zilele orașului Ineu la a XV-a ediție, o reușită de excepție
Comentează 0

Astăzi, ca și în trecut, prin anii ‘70 când se punea mare accent pe cultură în România, Ineul avea unul dintre cele mai renumite ansambluri de dansuri din județ care a participat la nenumărate spectacole în țară. La fel ca și atunci la Ineu există astăzi ansambluri de dansatori care duc cu mândrie mai departe tradiția, cântecul și jocul popular ineuan.

Ineul este de altfel primul oraș din județul Arad care pune un accent deosebit pe latura folclorică și tradițională. Aici au loc o serie de evenimente folclorice de excepție în fiecare an, însă și turnee în țară și străinătate, unde tinerii dansatori duc cu mândrie portul, dansul și cântecul din această zonă.

Valea Crișului Alb este o adevărată comoară a cântecului și jocului popular, iar dacă analizăm puțin  acest aspect vom constata că aproape fiecare comună  avea în trecut sau are și acum un ansamblu de dansuri  populare.(Ineu, Sicula, Bocsig, Groșeni, Hășmaș, Bîrsa, Chisindia, Dezna, Pleșcuța, etc.) Astăzi orașul Ineu are două ansambluri de dansuri, juniori și seniori, un grup folcloric numit ,,Ineuanii” și soliști vocali care perpetuează  cântecul și jocul popular.

În urmă cu două zile a avut loc cea de a XV-a ediție a sărbătorii „Zilele Ineului”, o sărbătoare care a adunat câteva mii de spectatori, atât sâmbătă, cât și duminică, pentru a fi a prezenți la unul dintre cele mai frumoase spectacole folclorice din județul Arad.

Deschiderea programului artistic a fost făcută de fanfara “Mihai Viteazul”  a Primăriei orașului Ineu sub bagheta dirijorului prof. Miculiț Dan și Miculiț Saveta, după care pe scenă a urcat ansamblul folcloric al comunei Recea din Maramureș cu dansuri din țara Cheuarului și din Maramureșul Voievodal, avînd solistă vocală pe Maria Sabău  iar instructor  pe domnul Sabău Adrian. Ansamblul folcloric „Apateeana” a fost prezentă pe scenă cu dans fecioresc, dans de Bihor și dans de Apateu.

Au urmat ansamblul folcloric „Doina Crișului” din Ineu, instructori Petre Șimăndan și Mircea Avram, ansamblu care nu mai are nevoie de nici o prezentare pentru că au încântat publicul din nou cu dansuri  din zona Ineului și din Țara Zărandului.

Una dintre frumoasele surprize ale serii a fost prezența  dansatorilor veterani care au activat la Casa de Cultură Ineu prin anii ’70 - ’80, iar câțiva dintre aceștia sunt astăzi instructori de dansuri (Șicula, Bocsig și Ineu) fiind cei care au dus și încă duc frumoasa noastră tradiție populară cu cel puțin câteva generații de copii înainte. Dânșii au prezentat câteva dansuri din zona Ineului, fiind o surpriză plăcută pentru toată lumea prezentă , retrăind pe scenă frumoasele clipe ale tinereții lor.

Acești oameni merită tot respectul și considerația noastră și tot aici aș vrea să amintesc și de doamna Mariana Butiu din Ineu care a activat în cadrul ansamblului de dansuri din Ineu prin anii ’80 și care a venit acasă tocmai din Germania pentru a fi alături de cei dragi și de foștii colegi din ansamblu de dansuri. Am văzut acea bucurie a reîntîlnirii și o prietenie care nu a dispărut după atîția ani la acești oameni minunați.

Soliștii Alin Neag și Cosmina Brădean au venit cu câteva piese frumoase, Cosmina fiind de altfel și solista ansamblului „Doina Crișului” din Ineu, o tânără care îndrăgește mult cântecul popular din Valea Crișului Alb , care trăiește sufletește fiecare piesă interpretată. Alecsandra Madaras, o altă solistă de doar 10 anișori un adevărat talent tot din Ineu, Codruța Măgurean, Florin Budău, Simona Boncuț din Bihor, Paula Pașca și maestrul Ștefan Muntenaș „vocea de aur a Aradului”  soliști care au încântat publicul pe scena din Ineu.

Desigur că au fost și invitați speciali mult asteptați ca Ina Tudoran, o voce excepțională care a venit la Ineu tocmai din județul  Alba de lângă Blaj.Rar se poate auzi o voce atît de armonioasă  ca la această Ardeleancă frumoasă , iar piesele interpretate  ne-au uns la suflet cum se spune. De asemenea prezentă a fost și Vlăduța Lupău din Sălaj cu câteva piese frumoase făcând o atmosferă deosebită în rândul publicului care i-a acordat ropote de aplauze.Vlăduța este o prezență foarte agreabilă și tot o Ardeleancă autentică.

Toți cei care au urcat pe scenă și-au adus frumos aportul la realizarea unui program de excepție și au făcut ca seara de duminică să fie una deosebit de frumoasă. Orchestrația a fost asigurată de formația instrumentală „Busuiocul” din Sântana, dirijată de maestrul Ilie Pașca.

Programul artistic s-a încheiat cu un extraordinar foc de artificii luminând cerul peste oraș ca un evantai. Primarul orașului, domnul Călin Abrudan, precum și domnul viceprimar Ionel Alb, mulțumesc tuturor celor care și-au adus aportul alături de dânșii la realizarea acestui frumos eveniment, angajaților Primăriei Ineu, Consiliului Județean Arad și Centrului Cultural Județean Arad, colaboratorilor și sponsorilor, dar nu în ultimul rând publicului prezent într-un număr extrem de mare.

„Mulțumim tuturor și Doamne ajută!”

Galerie foto (517)

Articole asemanatoare