Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ziarul Financiar: PSD vrea să cureţe tot businessul privat românesc

Ziarul Financiar: PSD vrea să cureţe tot businessul privat românesc
Comentează 0

 

Una dintre cele mai importante instituţii media de profil economic, Ziarul Financiar acuză Guvernarea PSD că va distruge frimele private din România. În opinia directorului editorial Cristian Hostiuc, “pentru că nu vor avea bani suficienţi şi pentru plata contribuţiilor, ca să nu intre la puşcărie, patronii români vor reduce salariile, vor da afară sau îşi vor închide afacerea şi se vor angaja la stat. În joc sunt 157.798 de angajatori cu 2 milioane de angajaţi”.

Analistul economic a acuzat patru măsuri fiscale care vor afecta grav economia: 1. split TVA, respectiv blocarea banilor de TVA într-un cont special; 2. trecerea contribuţiilor sociale din sarcina companiei în sarcina angajatului; 3. schimbarea legislaţiei muncii şi introducerea pontajului; 4. pedeapsa cu închisoarea pentru cei care nu reţin şi nu plătesc contribuţiile şi impozitele în contul angajaţilor.

Jurnalistul susţine că deşi pe hârtie, companiile arată bine, cele mai multe companii se confruntă cu un mare deficit de lichiditate pentru că îşi încasează foarte, foarte greu banii. “Din 660.000 de companii din România, 600.000 au între 1 şi 9 angajaţi. Dintre acestea, probabil că pentru 200.000-300.000 a sta în business este mai mult un coşmar”.

Potrivit analizei Ziarului Financiar, pentru multe companii din cele 150.000, neplata contribuţiilor la timp poate nu se face din rea voinţă, ci din faptul că nu au cash în momentul în care trebuie să plătească salariile angajaţilor. “Ce pot să facă patronii în acel moment dacă nu au bani suficienţi şi pentru salariul net şi pentru contribuţii? Fie reduc salariul la cât pot să plătească, fie dau oameni afară, fie închid businessul”, concluzionează analistul economic.

“De la 1 ianuarie, dacă va intra în vigoare split TVA şi puşcăria pentru neplata contribuţiilor sociale, economia României va înregistra un şoc care nu se va vedea imediat, ci pe măsură ce se vor epuiza banii din contul companiilor, vor creşte termenele de plată, se vor înregistra din nou restanţe la bănci şi se va opri robinetul bancar, care şi aşa este extrem de strâns” susţin aceştia.

 


Scrie un comentariu

trimite