Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Zi de foc, cu temperaturi posibile de peste 48 de grade Celsius. Avertisment pentru români

Meteorologii avertizează că temperaturile în Spania şi Portugalia ar putea depăşi în acest weekend recordul la nivel european, fiind de aşteptat ca temperaturile să depăşească 48 de grade Celsius, în urma unui val de aer fierbinte venit din Africa, informează postul BBC News. MAE a emis mai multe avertismente de călătorie pentru români. Și în România vom aea un weekend foarte călduros.

Zi de foc, cu temperaturi posibile de peste 48 de grade Celsius. Avertisment pentru români
Comentează 0

Autorităţile din Portugalia și Spania au emis deja avertizări de cod roşu de caniculă pentru zone din sudul Portugaliei şi provincia Badajoz, scrie Mediafax.

Se aşteaptă ca temperaturi de aproape 40 de grade să fie înregistrate şi în sud-vestul Franţei, iar în Italia au fost emis avertizări de cod roşu de caniculă pentru mai multe regiuni din nordul şi centrul ţării, inclusiv vizând oraşe precum Florenţa, Veneţia şi Roma.

Organizaţia europeană Meteogroup a comunicat că sunt „25-30% şanse ca recordul european de temperatura să fie depăşit” în acest weekend.

În aceste condiţii, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis, joi, o serie de atenţionări de călătorie pentru Portugalia, ţară în care a fost declarată stare de alertă şi cod roşu de caniculă în Lisabona şi Setúbal, avertizând că au fost instituite coduri de caniculă atât în Spania, cât şi în Croaţia.

Concret, Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Portugheză că Institutul Mării și Atmosferei (IPMA) a extins avertizarea de cod roșu de caniculă până în data de 5 august 2018, pentru Braganca, Evora, Guarda, Vila Real, Santarém, Beja, Castelo Branco, Portalegre, Braga și a instituit un cod roșu pentru Lisabona și Setúbal.

Celelalte districte se află sub avertisment de cod portocaliu.

Un avertisment MAE a fost emis și pentru Spania. Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei că Agenţia Meteorologică de Stat – AEMET a emis o avertizare de temperaturi ridicate pentru perioada 2 - 4 august 2018, respectiv, cod roșu în Comunitatea Autonomă Extremadura și cod portocaliu în Comunitatea Autonomă Andaluzia, provinciile: Sevilla, Córdoba, Jaén și Huelva.

Cod roșu va fi și în Croația. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc în Republica Croația că prognozele meteorologice pentru perioada 2-6 august 2018 indică o creștere semnificativă a temperaturilor, fapt ce a determinat emiterea unui cod roșu de caniculă pentru regiunile Knin, Rijeka, Split, Dubrovnik. De asemenea, a fost emis și un cod portocaliu pentru regiunea Zagreb.

Temperaturi anormal de ridicate s-au înregistrat în luna iulie în mai multe zone ale Europei, inclusiv în Finnmark, la nord de Cercul Polar, unde temperatura a ajuns miercuri la 31,2 grade Celsius.

În Grecia şi Suedia s-au înregistrat şi incendii de vegetaţie devastatoare cauzate de temperaturile ridicate şi secetă.

De altfel, MAE a actualizat lista cu zonele aflate în risc de incendiu. 

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că, potrivit Secretariatului General de Protecție Civilă, se menține riscul ridicat de incendii de vegetație pentru următoarele regiuni:

- insulele din nordul Mării Egee (Lesvos, Chios, Samos, Ikaria);
- insulele din sudul Mării Egee (Cyclades);
- Grecia Centrală (inclusiv insulele Evia, Skyros);
- peninsula Attica;
- Peloponez (Corinthia, Argolida).

Și în România se așteaptă temperaturi ridicate, cu atât mai mult cu cât vom avea primul weekend fără ploi după multe săptămâni. Meteorologii ne avertizează că termometrele vor indica o temperatură maximă de apoximativ 30 de grade, în special în sudul țării. 

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite