Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Viitorii jurnalişti ai UAV, în practică la „Muzeul Presei“

Viitorii jurnalişti ai UAV, în practică la „Muzeul Presei“
Comentează 1

Studenții Universității „Aurel Vlaicu“ din Arad, Facultatea de Ştiințe Umaniste şi Sociale, specializarea „Jurnalism“ au desfăşurat recent practica de vară la Muzeul Presei „Sever Bocu“ din Jimbolia. Tinerii practicanți au avut parte de o primire călduroasă din partea administrației locale, fiind primiţi de primarul Jimboliei, Darius Postelnicu, dar și de susținere pe toată durata stagiului. Practica s-a desfăşurat după program stabilit de administrația locală în cooperare cu profesorii universității, astfel că în fiecare zi studenții au avut de realizat diferite activități specifice pregătirii lor viitoare.

Deși  este un oraş mic, cu puțin peste 10.000 de locuitori, are o poveste frumoasă care începe prin 1766 când Maria Tereza colonizează această regiune cu şvabi. Istoria Jimboliei este marcată de câteva personalităţi foarte importante dintre care familia nobiliară a contelui Csekonics, care creştea cai pentru armata imperiului austro-ungar și al cărui blazon cu barză și spice poate fi văzut pe fațada primăriei, este definitorie. Sau celebrul doctor Karl Diel, care a realizat în timpul activităţii sale peste 50.000 de intervenţii chirurgicale, de la un deget, până la intervenţia la nivelul cutiei craniene, fiind fondatorul spitalului care are o vechime de peste 100 de ani, spital care funcţionează şi în prezent,  toate acestea fiind concentrate în  casa memorială care îi poartă numele. Trebuie adăugat  Ştefan Jager, cel mai mare pictor şvab, lucrările sale putând fi admirate in muzeul dedicat lui. Jimbolia are și un Muzeu al Pompierilor cu numele sfântului protector  ”Florian”, muzeu care prezintă  obiecte şi dotări specifice din perioada 1880-1970. Centrul orașului este marcat de o statuie a Sfântului Florian iar activitatea de pompieri este și astăzi tradițională și benevolă, așa cum au aflat studenții-jurnaliști de la primar.

Jimbolia este singurul oraş din țară care găzduieşte un muzeu al presei . Strada pe care e amplasat muzeul se numeşte ,,Lorena’’, o transcriere imperfectă a vechiului nume, ,,Lotringer Strasse’’, de pe vremea când Jimbolia se afla în Imperiul Austro-Ungar. Fondatorul acestui muzeu,  poetul, publicistul, traducătorul  Petre Stoica a înfiinţat acest muzeu în septembrie 2007 donând toată colecţia sa de cotidiene, reviste, almanahuri, cărţi de vizită, afişe. Muzeul poartă numele politicianului țărănist și gazetarului Sever Bocu (1874-1951). În opinia iniţiatorului, fruntaşul bănăţean a sintetizat  la modul superlativ calităţile  gazetarului ca redactor la revista Tribuna din Arad, precum și ca fondator al publicațiilor România Mare inițiată la Kiev pentru prizonierii din lagăr, Voinţa Banatului și Vestul în Timişoara. Dealtfel, un liceu din Lipova poartă azi numele lui Sever Bocu, născut în apropiere, la Șiștarovăț.

Pentru a înțelege evoluția plublicisticii româneşti este extrem de instructiv și de util să vizitezi acest loc care se evidențiază prin unicitatea sa dar și prin valoarea publicațiilor pe care le deține. O întoarcere în timp, o descindere în „laboratorul primar“ al mass-media din România, de acest gen de experiențe deosebite au avut parte studenții de la Jurnalism, în cele patru zile de activități desfășurate aici.

 Un muzeu deosebit şi fascinant, unde pot fi văzute şi consultate colecţii ale unor vechi publicaţii românești ca Albina Românească (1837), Dacia literară (1867), Tribuna Sibiului, Universul (1884), dar și publicații din vremea comunismului Scânteia (1944) sau Munca (1969). Muzeul Presei ,,Sever Bocu’’ conţine şi fotografii de epocă, caricaturi de presă şi utilaje tipografice.

 „Am rămas plăcut impresionată de acest obiectiv cu totul original, de căldura oamenilor cu care ne-am întâlnit, de obiectivele turistice pe care le-am vizitat, de istoria acestui loc – împărtășită nouă cu generozitate chiar de ghidul muzeului, Cristina Dema. Cu siguranță voi reveni şi la anul“ ne-a asigurat cu entuziast una dintre studentele participante la practica de vară.

 

Corina Tamaș

 

 

Galerie foto (12)


Scrie un comentariu

trimite