Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

VIDEO. Ședinţă solemnă comună a Parlamentului pentru comemorarea regelui Mihai

Luni, Parlamentul României a ținut să omagieze memoria Regelui Mihai. Astfel, Custodele Coroanei române, Principesa Margareta, dar și Patriarhul Daniel au participat la ședința solemnă comună a Parlamentului, dedicată personalității regelui Mihai I al României. Președintele Klaus Iohanis, Principesa Margareta, Mihai Tudose , Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu au susținut discuri în plen în care l-au evocat pe regele Mihai. Ședința a durat doar o oră, întrucât la ora 17.00, are loc ședința de vot final pentru prima lege a Justiției.

VIDEO. Ședinţă solemnă comună a Parlamentului pentru comemorarea regelui Mihai
Comentează 0

Ședința de plen s-a încheiat după o oră. Principesa Margareta a părăsit sala de plen alături de Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea. 

Realitatea.net a redat live-text, cele mai importante momente ale ședinței.

UPDATE Custodele Coroanei, principesa Margareta, a susținut un discurs emoționant despre tatăl său, Majestatea sa, Regele Mihai:

”Am pierdut ca si intreaga natiune un parinte. (...)Bunătatea și iertarea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut. Înțelepciunea lui a asigurat continuitatea țării noastre în momente de gravă abatere de la mersul firesc al lumii. Chiar atunci când a fost departe de țară, românii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, Regele Mihai a fost o parte din fibra statului român. În inima părinților mei a existat întotdeauna un mâine. Cu gândul la acel mâine, vă mulțumesc pentru ziua de astăzi”

UPDATE Vorbește Mihai Tudose, premierul României:

”Este o onoare astazi sa fiu alaturi de dvs. pentru a evoca pe Regle Mihai Majestatea sa ramane ca un aparator al intereselor autentice ale Romaniei Gata sa se sacrifice A putut ierta cu noblete toate nedreptatile”.

UPDATE Liviu Dragnea a precizat, în discursul său: ”Discursul regelui din Parlament poate fi considerat testamentul politic al sau”.

UPDATE A urmat Călin Popescu Tăriceanu. ”Dumnezeu să îl odihnească”, a spus șeful Senatului, la încheierea discursului.

UPDATE Președintele României își susține discursul în plenul Parlamentului. ”Fie ca amintirea Regelui Mihai să rămână veșnică”, și-a încheiat Klaus Iohannis discursul. 

”Onoram azi cu profund respect memoria unei mari personalitati a istoriei noastre. Loial patriei si natiunii sale, a purtat pe umeri o grea domnie, in momente foarte dificile ale istoriei noastre. Obligat sa infrunte tirania prin actul din 23 august 1944, a servit cauza libertatii si democratiei. A dovedit curj si simt al datoriei. Destinul sau tragic se confunda cu destinul din veacul trecut al poporului roman. In lungul sau exil a simbolizat speranta unei Romanii libere si renascute. A fost oprit cu brutalitate sa intre in tara si sa se reculeaga la mormantul ilustrilor sai inaintasi. Va ramane in amintirea poporului roman ca un mare om de stat Desi a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu apartin trecutului ci sunt mai actuale ca niciodata.

A fost un monarh constitutional care a aparat domnia legii, a militat pentru institutii solide si pentru ca regulile sa fie durabile, asumate si respectate Cuvintele sale sunt azi la fel de elocvente Vom sustine orice om politic, spunea el, acum 17 ani, indiferent de inclinatia ideologica, cata vreme ramane angajat in respectarea drepturilor omului, in eliminarea coruptiei, in protejarea tuturor romanilor

A facut tot ce i-a stat in putinta in exil pentru reinnodarea legaturilor Romaniei cu democratiile occidentale E datoria noastra sa aparam mostenirea regelui Mihai. Avem datoria sa asiguram o Romanie stabila, demna si respectata in lume, prospera si puternica, cu un stat de drept solid.

UPDATE. Ședința a început cu intonarea imnului României. Apoi, în sala de plen a fost redat video discursul pe care regele Mihai l-a susținut în 2011, în Parlamentul României. 

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a sosit și el

UPDATE: Cu 20 de minute înainte de ora la care ședința solemnă ar trebui să înceapă, Custodele Coroanei regale, principesa Margareta, și principele Radu au ajuns la Parlament. Principesa Margareta a fost întâmpinată de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit Biroului de presă al Casei Regale, cu acest prilej Custodele Coroanei române va susține un discurs, conform Agerpres.

Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților întrunite miercuri, 6 decembrie, au aprobat organizarea unei Ședințe solemne comune a Parlamentului pentru omagierea personalității regelui Mihai I al României.

Evenimentul va avea loc luni, de la ora 15.00, în prezența președintelui Klaus Iohannis, a senatorilor și deputaților și a invitaților de onoare.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite