Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Veşti proaste la graniţa cu România. Serbia nu mai are locuri pentru migranți în centrele de primire

ONU a anunţat că centrele de primire a migranților în Serbia sunt pline în timp ce mai mult de o mie dintre ei se confruntă cu o iarnă grea blocați în această țară din Balcani, relatează vineri Reuters, citat de Agepres.

Veşti proaste la graniţa cu România. Serbia nu mai are locuri pentru migranți în centrele de primire
Comentează 0

Cel puțin 7.000 de migranți, în principal din Afganistan, Irak și Siria, sunt blocați în Serbia, mulți petrecând luni de zile într-o țară cultural și financiar prost echipată pentru a avea grijă de ei și unde puțini dintre ei doresc să rămână.
   
În ciuda închiderii oficiale a așa-numitei "rute balcanice", care a redus presiunea asupra țărilor dezvoltate precum Germania, agențiile umanitare estimează că peste 100 de noi migranți intră în Serbia în fiecare zi, în timp ce doar în jur de 20 primesc permisiunea de a intra în Ungaria — singurul vecin al Serbiei din spațiul Schengen.
   
Aproximativ jumătate dintre ei sunt copii, iar fiecare al 10-lea copil este clasificat ca neînsoțit de un adult, a declarat pentru Reuters o purtătoare de cuvânt a organizației 'Salvați Copiii'.
   
Serbia a promis că va avea disponibile 6.000 de paturi, număr aproape epuizat, și a solicitat ajutor suplimentar din partea Uniunii Europene.

Un depozit din centrul Belgradului fără facilități de bază a devenit adăpost pentru peste 1.000 de bărbați — femeile și copiii au
prioritate în taberele oficiale. Este una dintre cele mai mari tabere de acest gen dintr-o capitală europeană. Locul pe care îl ocupă urmează să devină parte a proiectului Belgrad Waterfront, o nouă zonă urbană de lux construită de dezvoltatorul imobiliar Eagle Hills, din Emiratele Arabe Unite.
   
"Serbia devine o zonă-tampon, un fel de purgatoriu", a declarat Rados Djurovic, director executiv al Centrului de Protecție Azil, o organizație non-profit din Serbia care asigură sprijin juridic și psihologic persoanelor refugiate.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite