Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

UVVG a organizat conferința „Evoluția și tendințele dreptului penal european”, susținută de prof. Lars Kindermann din Germania

Facultatea de Științe Juridice din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” a primit miercuri, 07.12.2016, vizita prof. Lars Kindermann, din cadrul Universității Aschaffenburg din Germania, avocat în Hanau, specializat în domeniul dreptului penal european, care a susținut conferința „Evoluția și tendințele dreptului penal european”, pe tema dreptului penal al Uniunii Europene și crearea unui drept unitar penal pentru statele Europei.

UVVG a organizat conferința „Evoluția și tendințele dreptului penal european”, susținută de prof. Lars Kindermann din Germania
Comentează 0

La evenimentul desfășurat în Aula „Ștefan Cicio-Pop” din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, au participat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, av. dr. Cristian Alunaru, decanul Baroului Arad, prof. univ. dr. Marius Neculcea, procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, procuror dr. Miron Codrin, șeful DIICOT Arad, prof. univ. dr. Pavel Palcu, procuror-magistrat în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, Corina Sanda Corbaciu, prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, Ștefan Lucaciu, judecător la Tribunalul Arad, prorectori, cadre didactice ale Facultății de Științe Juridice, studenți și masteranzi.

Prof. Lars Kindermann, din cadrul Universității Aschaffenburg, specializat în domeniul dreptului penal european, ne-a declarat: „Tema a fost dreptul penal al Uniunii Europene și problema cea mai mare este de a unifica dreptul statelor europene pentru a se crea un drept unitar penal pentru Europa. Am discutat despre care ar fi premisele pentru a putea crea un drept unitar european și care sunt domeniile în care se poate crea acesta. Suntem la început și dreptul penal unitar european nu este introdus încă. Încercăm să-l introducem și un obiectiv ar fi crearea unei procuraturi europene. Ideea nu este de a înlătura dreptul național, ci de a păstra reglementările naționale, iar scopul este ca hotărâri pronunțate penal în România sau în alte state europene, să fie valabil executabile și în alte state ale Europei. Domeniile sunt infracțiunile grave, transfrontaliere cum ar fi terorismul, criminalitatea electronică, traficul de persoane”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a precizat: „Această acțiune a Facultății de Științe Juridice este extrem de importantă. Recent am încheiat prima parte a etapei de evaluare cu Asociația de Evaluare din Freiburg și unul dintre obiectivele care au fost trasate în perspectivă este internaționalizarea învățământului, ceea ce ce înseamnă relaţii deosebite pe care să le avem cu alte universități din Europa, în diferite domenii. Chiar dacă sunt specializări diferite, internaţionalizarea este o problematică majoră la ora actuală, solicitată de toate organismele internaţionale. Am discutat despre dreptul penal european a cărui interpretare ridică la ora actuală numeroase probleme. A fost o dezbatere fructoasă, un dialog pentru a putea dezbate această problemă”.

În cadrul manifestării, prof. univ. dr. Pavel Palcu, care predă specializarea Drept Penal European, la nivel masterat, în cadrul Facultății de Științe Juridice a UVVG, i-a oferit dlui. prof. Lars Kindermann cartea „Mize. Tendințe. Perspective”, publicată la Editura University Press, autor Pavel Palcu, în care sunt prezentate puncte de vedere exprimate de către invitatul Universității, prof. Lars Kindermann.       

Daniel Albu

Galerie foto (2)


Scrie un comentariu

trimite