Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Unde sunt banii din creşterea economică? Încasările din TVA îngroapă bugetul

Economia României creşte cu 5,9% pe an, de 4 ori mai mult decât Europa, industria are cel mai bun trimestru din ultimul deceniu, numărul de salariaţi a ajuns la  4,8 milioane, creşterea salariului minim a adus mai multe locuri de muncă - 500.000, dar Guvernul caută să facă rost de bani pentru a acoperi bugetul. Ceva nu se leagă, potrivit ZF.

Unde sunt banii din creşterea economică? Încasările din TVA îngroapă bugetul
Comentează 0

Deşi economia creşte, statul încearcă să colecteze mai mult din TVA - pe care nu-l colectează acum, prin introducerea splitului de TVA, care v-a lăsa firmele de o supapă  de cash.

Companiile aveau un respiro până la plata TVA din cash-ul colectat pentru TVA, lichidităţi care erau folosite în activitatea curentă, în special pentru plata salariilor.

Încasările din TVA îngroapă bugetul: minus 8% în iulie faţă de iulie trecut deşi consumul creşte solid.Dacă trendul continuă şi vom avea o scădere pe se­mes­trul doi de 8%, atunci vor lipsi din buget 6 miliarde de lei.

Finanţele şi-au propus să strân­gă din TVA 54 miliarde de lei, dar, dacă aceas­tă tendinţă din iulie se va menţine, vor strân­ge, în realitate, doar 48 miliarde de  lei.

În 2016, încasările din TVA au fost de 52 miliarde de lei. De aici vine, cel mai probabil, ner­vo­zita­tea din cadrul partidului de guvernă­mânt care se vede complet descoperit şi în­cear­că, prin reinventări de taxe, să acopere golurile.


Scrie un comentariu

trimite