Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un urs a devastat stupii unei familii din Iacobini - Comuna Brazii (FOTO/VIDEO)

O familie din Iacobini, județul Arad, trăiește cu groază după ce un urs le-a distrus șase stupi pe care familia îi avea la căsuța de pe Valea Iacobinilor.

Un urs a devastat stupii unei familii din Iacobini - Comuna Brazii (FOTO/VIDEO)
Comentează 1

Catița Feier este disperată și îngrozită după ce un urs a devastat pur și simplu toți stupii pe care îi avea  la căsuța familiei de pe un un deal în pădure.

Pe Valea Iacobinilor (Zeldișului) mai sunt încă locuitori din sat care au case de vacanță, dețin stupi sau cresc animale pe pământul rămas de la părinți. ,, Înainte, aici au fost sălașurile  oamenilor din sat, nu era pădure cum este acum și oamenii trăiau din creșterea animalelor și cum puteau, fiind o zonă săracă pentru agricultură.

Catița Feier a trăit de la vârsta de 2 ani la casa din pădure, unde a trăit  tatăl și bunicul ei care aveau stupi și câteva animale. Femeia este cabanieră la o cabană silvică din apropiere și trăiește în pădure la cantonul silvic deoarece soțul dânsei este pădurar. Acum povestește cu groază că îi este frică să mai stea acolo la canton și la căsuța ei:

„În urmă cu câteva zile cred că s-a întâmplat, că nu mergem zilnic sus la căsuță și când s-a dus Marin (soțul) a văzut prăpădul, iar acum ne e groază să nu ne trezim cu el noaptea peste noi în casă. Avem porci aici la canton și ne gândim ca săptămâna viitoare să-i tăiem să nu îi atace ursul și  să rămînem fără porc de sărbători.

Avem și vaci de lapte și stau să mă gândesc ce o să facem cu ele. În ultima perioadă numai nenorociri s-au întâmplat aici, pentru că în primăvară  în martie m-am trezit seara cu un pădurar împușcat de braconieri  care a reușit să se tragă rănit până la cabană. Am tras și atunci o spaimă și am trăit cu groază văzând omul împușcat și plin de răni , da bine că am reușit să anunț salvarea și omul a scăpat cu viață.

Am auzit de la o prietenă că și pe Valea Mureșului la Corbești, urșii au atacat vitele sătenilor. Cei care au adus urșii aici pentru că au fost aduși, au crotalii sau cipuri de acelea, nu s-au gândit că noi avem animale, stupi și case de locuit aici?

Cine le-a dat voie să aducă urși aici , să ajungă să ne sfâșie și pe noi? Oare este mai important ursul ca omul? Să îi ducă sus în munți unde nu trăiesc oameni că o să ne trezim cu ei în sat.” a povestit supărată Catița Feier.

Bună întrebarea, ținând cont de faptul că nu este arealul ursului în această zonă și totuși...se pune întrebarea cine a dat aprobări pentru o astfel de acțiune ? Ce impact are acest lucru pe termen lung asupra zonei și a oamenilor ? Cine o v-a despăgubi pe doamna Catița Feier ?  Cît despre urs , tanti Catița i-a lăsat într-o ladă de stupi fagurii de miere rămași , să nu îi distrugă și căsuța dacă mai vine să caute mîncare..

Galerie foto (97)


Scrie un comentariu

trimite