Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ultimul sondaj: avantaj Clinton. Alegătorii latino-americani i-ar putea aduce victoria

Ultimul sondaj dat publicității luni arată că Hillary Clinton are un avantaj de patru puncte procentuale în fața candidatului republican Donald Trump. Analizele care iau în calcul și votul anticipat de până acum arată că electoratul latino-american i-ar putea aduce lui Clinton victoria în alegerile prezidențiale.

Ultimul sondaj: avantaj Clinton. Alegătorii latino-americani i-ar putea aduce victoria
Comentează 0

Candidata democrată la alegerile prezidențiale americane, Hillary Clinton, deține un avans de patru puncte procentuale în fața candidatului republican Donald Trump, relevă un sondaj de opinie ABC News/Washington Post dat luni publicității, cu o zi înaintea scrutinului prezidențial din SUA, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Astfel, ancheta sociologică, realizată pe un eșantion de 1.763 de potențiali alegători, arată că 47% dintre aceștia vor vota pentru Hillary Clinton și 43% pentru Donald Trump.

Sondajul are o marjă de eroare de plus/minus 2,5 puncte procentuale, potrivit cotidianului The Washington Post.

Un alt sondaj de opinie, realizat de Bloomberg Politics-Selzer&Co, indică un avans de 3 puncte procentuale pentru candidata democrată în fața candidatului republican.

Prezență importantă la vot a hispanicilor

Sondajele date publicității în ultimele zile în SUA documentează o prezență record a alegătorilor latino-americani la urne. Majoritatea acestui electorat votează pentru Hillary Clinton și i-ar putea aduce victoria.

Trump se vede astfel pedepsit pentru declarațiile agresive și xenofobe la adresa migranților hispanici, pe care i-a catalogat drept violatori și criminali.

Potrivit unui sondaj Noticias Telemundo/Latino Decisions /NALEO Educational Fund, Clinton se bucură de susținerea a 76% dintre latino-americani, principala minoritate din SUA, notează LA Times.

Doar 14% dintre latino-americani îl susțin pe Trump, cel mai mic nivel de susținere pentru un alegător republican în ultmiii 30 de ani.

Prezența importantă la urne a hispanicilor este vizibilă în Nevada și Florida, două state cheie, ce s-ar putea dovedi cruciale pentru câștigarea alegerilor.

În Florida, 60% dintre alegătorii latino-americani o favorizează pe Clinton și doar 19% pe Trump. În acest stat, echipa lui Clinton estimează că numărul alegătorilor hispanici a crescut cu 139% comparativ cu 2012, potrivit Reuters.

Mai bine de o treime din alegătorii hispanici care au votat anticipat nu s-au prezentat la urne în 2012. 

În Nevada, 72% dintre acești alegători o susțin pe Clinton. Și aici, zonele cu importante comunități de latino-americani au înregistrat prezențe importante la votul anticipat.

Faptul că alegătorii latino-americani i-ar putea aduce victoria candidatei democrate nu ține doar de agresivitatea discursului xenofob al lui Trump. Echipa de campanie a lui Clinton a început să creeze legături în comunitățile hispanice în urmă cu mai mulți ani. Scopul: creșterea numărului de alegători.

În 2012, doar 48% dintre alegătorii latino-americani au ajuns la urne, raportat la prezența generală de 64%. Anul acesta, nu mai puțin de 25 de milioane de latino-americani sunt eligibili să voteze. Estimările arată că prezența la vot în rândul acestei comunități ar putea ajuge la 15 milioane.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite