Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

UE și Londra, acord pe BREXIT. Câți bani plătesc britanicii și ce drepturi vor avea românii din UK

Comisia Europeană recomandă trecerea imediată la faza a doua a negocierilor cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmit agențiile internaționale de presă, citând un comunicat oficial de la Bruxelles. O informație importantă pentru românii din Marea Britanie: drepturile cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie şi ale cetăţenilor Marii Britanii în UE27 vor rămâne aceleaşi după ce Marea Britanie va părăsi UE. 

UE și Londra, acord pe BREXIT. Câți bani plătesc britanicii și ce drepturi vor avea românii din UK
Comentează 0

Executivul comunitar, care conduce negocierile pentru Brexit în numele celor 27 de state ale Uniunii, a apreciat vineri că au fost înregistrate ''progrese suficiente'' cu privire la termenii ''divorțului'' de Marea Britanie, deschizând calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relației dintre UE și Londra, notează Agerpres.

Revine din acest moment Consiliului European să valideze constatarea Comisiei, se precizează în comunicatul executivului european.

Acordul pe termenii divorțului era condiționat de trei chestiuni importante: drepturile cetăţenilor UE din Marea Britanie, statutul frontierei Irlanda/Irlanda de Nord şi nota de plată pe care Marea Britanie trebuie să o plătească pe mai mulți ani de acum înainte.

Acordul este desigur un compromis, este rezultatul unor discuţii lungi şi intense. Fiecare parte a arătat adaptabilitate şi dorinţă de compromis", a spus preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul unei conferinţe de presă comune la Bruxelles cu Theresa May.

"Comisia este mulţumită că s-au realizat progrese suficiente în fiecare dintre cele trei domenii prioritare: drepturile cetăţenilor, dialogul privind frontiera Irlanda/Irlanda de Nord şi acordul financiar, aşa cum a fost prevăzut în deciziile Consiliului European din 29 aprilie 2017. Negociatorul Comisiei a dat asigurări că alegerile de viaţă ale cetăţenilor UE care trăiesc în Marea Britanie vor fi protejate. Drepturile cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie şi ale cetăţenilor Marii Britanii în UE27 vor rămâne aceleaşi după ce Marea Britanie va părăsi UE. Comisia s-a asigurat, de asemenea, că orice procedură administrativă va fi ieftină şi simplă pentru cetăţenii UE din Marea Britanie. În ceea ce priveşte acordul financiar, Marea Britanie a acceptat că angajamentele luate de către cele 28 de state membre vor fi onorate de UE28, inclusiv de Marea Britanie. În ceea ce priveşte graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, Marea Britanie recunoaşte situaţia unică din Irlanda şi şi-a asumat angajamente semnificative pentru a evita o frontieră dură", se mai arată în comunicatul Comisiei Europene, potrivit Mediafax. 


Scrie un comentariu

trimite