Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Tradiţii şi superstiţii de Anul Nou

Tradiţii şi superstiţii de Anul Nou
Comentează 0

În noaptea de Anul Nou Dumnezeu le oferă tuturor necuvântătoarelor darul vorbirii? Tradiţia spune că în noaptea dintre ani, românii trebuie să facă zgomot, cât mai mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele.

Ca să fie feriţi de spiritele rele, în multe zone din ţară, românii obişnuiesc să ţină în buzunar o căpăţână de usturoi.

Atat în ultima zi din an, cât şi în prima zi a celui nou este bine să nu facem cheltuieli şi să nu aruncăm nimic din casă, nici măcar gunoiul, deoarece, o dată cu el, aruncăm afară din casă şi norocul.

Oamenii nu trebuie să intre în noul an cu datorii. În caz contrar, aceştia vor rămâne datori tot anul.

De asemenea, o binecunoscută superstiţie este legată de prima persoană care va trece pragul casei în prima zi din an. Potrivit tradiţiei, persoanele cu părul blond sau roşcat aduc ghinion, spre deosebire de cele brunete care aduc noroc. Dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, anul va fi plin de noroc; dacă femeile intră primele, noul an va fi plin de ghinion.

Fetele nemăritate pun în Ajunul Anului Nou un fir de busuioc într-un vas cu apă, o ramura de măr şi un ban. Dimineaţa, fetele îşi vor visa alesul cu care urmează să se căsătorească.

La miezul nopţii, uşa casei trebuie să fie deschisă, permiţând astfel anului vechi să iasă şi celui nou să intre.

Bătrânii spun că la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoană să poarte o haină nouă, dar şi ceva roşu ori o altă culoare veselă pentru a atrage toate energiile pozitive.

În noaptea de Anul Nou nu e bine să dormim, iar cine nu rezistă va fi somnoros tot anul.

O altă datină povesteşte că în Ajunul Anului Nou trebuie să ai mereu în buzunar câteva boabe de grâu, pentru a fi ferit de foamete tot anul. Şi bani trebuie să ai în buzunar, pentru ca noul an să nu te prindă sărac.
 

 

Sursa: kfetele.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite