Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Tânăra din Baia Mare care a primit o lecţie de istorie de la Regele Mihai

Băimăreanca Dana Lazăr este una dintre cei care se pot considera norocoşi să-l fi întâlnit pe Regele Mihai I. În timp ce se afla ca voluntar în Elveţia, a avut onoarea să ia masa cu familia regală. Ea a primit o adevărată lecţie de istorie la întâlnirea cu familia regală.

Tânăra din Baia Mare care a primit o lecţie de istorie de la Regele Mihai
Comentează 0

Dana Lazăr a lucrat ca voluntar prin toată lumea una dintre aceste călătorii fiind în Elveţia. În 2010, la o lună de când se afla acolo, chiar înainte să revină acasă, familia regală, care era membră în acea organizaţie, i-a invitat la masă pe voluntarii români. Cum Dana era singura româncă, a fost singura care a luat masa cu familia regală. Amintirea acelui moment a marcat-o profund, moţiile o încearcă ori de câte ori rememorează acel moment. „Stresul începuse în urmă cu două zile, când un prieten apropiat al familiei regale îmi spusese că Regele şi Regina ar dori să ia masa cu mine, dacă sunt şi eu de acord. De fapt, nu cu mine, personal, ci cu toţi românii prezenţi la Palatul Caux. Aşa s-a nimerit, să fiu doar eu”, rememorează ea. 

Deşi au trecut şapte ani de atunci, fiecare detaliu şi-l aminteşte cu destulă precizie. „Retrasă într-un colţ, aşteptam apariţia monarhilor, iar în mintea mea alegeam zeci de formule de salut pe secundă însă niciuna nu mi se părea potrivită. Toate emoţiile mi-au trecut în momentul în care regele mi-a întins mâna lui caldă şi mi-a spus că îl cheamă Mihai. Pentru o clipă, uitasem că mă cheamă Dana şi am început să îi spun cât de onorată şi fericită sunt să îl cunosc. După ce m-am prezentat şi reginei şi altor doi însoţitori, regele mi-a oferit braţul său şi ne-am îndreptat spre masa care era decorată în culorile României. Din mijlocul sălii unde ne-am întâlnit şi până la masa noastră nu cred că erau mai mult de 10 paşi, însă făcând aceşti 10 paşi la braţul regelui, cu o căldură sufletească de neimaginat, regele Mihai mi-a spus să nu mă stresez, că este doar o cină cu oameni obişnuiţi”, mai relatează ea.

Băimăreanca descrie întâlnirea cu Regele ca un moment care i-a marcat viaţa şi i-a schimbat pentru totdeauna optica, cel puţin în ce priveşte istoria. Cel mai mult, mai arată ea, a impresionat-o modestia, simplitatea şi omenia cu care se comporta, atât el, cât şi regina. Cu toate că a fost  sfătuită să vorbească în limba engleză, deoarece regina nu vorbea atât de bine româneşte, regele a ales limba română. „Mi-e greu să explic cum aceşti oameni m-au făcut să mă simt specială.  Parcă eram la o cină cu bunicii mei, atât de relaxată şi iubită mă simţeam.  Cred că aşa s-au comportat toată viaţa, cu oricine le ieşea în cale. De atunci mi-am dat seama că şi eu pot fi nobilă, prin felul în care îmi tratez interlocutorul”, explică tânăra.

Citeste mai mult pe adevarul.ro


Scrie un comentariu

trimite