Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Spitalul Județean cheamă în judecată sute de pacienți care nu și-au plătit tratamentele

Sute de pacienți au rămas datori Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad după ce au beneficiat de tratamente care nu sunt decontate de stat, mai ales în cazurile unor accidente, agresiuni sau autovătămări, suma totală pe care unitatea o are de recuperat fiind de peste 1.200.000 de lei.

Spitalul Județean cheamă în judecată sute de pacienți care nu și-au plătit tratamentele
Comentează 1

În ultimii patru ani, 310 dosare au fost trimise în instanță de SCJU Arad pentru a-și recupera cheltuielile suportate pentru tratamentele unor pacienți, însă numărul datornicilor este mult mai mare. În multe cazuri, spitalul nu are împotriva cui să se îndrepte.

Directorul medical al unității, Corina Crișan, declară că datornicii sunt pacienţi cărora, chiar dacă au asigurare, le sunt decontate doar tratamentele în regim de urgență, nu și anumite intervenții chirurgicale. În această situație se regăsesc în special victimele accidentelor (rutiere, casnice, de muncă), ale agresiunilor, persoanele care s-au autovătămat ori au încercat să se sinucidă.

”Datoriile pe care acești pacienți le-au acumulat se ridică la suma de 1.207.232 lei. Din păcate, nu vom putea recupera niciodată toată suma. Mai ales în cazul agresiunilor, infractorii fie nu sunt identificați de către organele de urmărire penală, fie nu sunt cercetați pentru că s-au împăcat cu victimele lor. Astfel, juriștii spitalului nu au împotriva cui să se mai îndrepte în instanță”, a declarat Crișan.

Anul trecut, de exemplu, din 37 de procese deschise pentru 337.544 de lei, 11 s-au finalizat și au fost câștigate de spital, suma ce urmează a fi se recupera fiind de 70.091 lei. Totuși, de trei ori mai mulți pacienți au rămas datori în 2016, respectiv 104 victime ale accidentelor sau agresiunilor nu și-au plătit serviciile, în cuantum  de 301.992 lei.

Medicii SCJU Arad consideră că o întreagă secție ar putea fi echipată cu aparate moderne, dacă suma ar fi recuperată de la pacienții datornici.

Juriștii spun că termenul în care se prescriu faptele este de numai cinci ani, după care nu se mai pot îndrepta în instanță împotriva datornicilor.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite