Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Simplex Artifex”, sau când antologiile devin tradiție...

Comentează 0

Ziua Dascălului a fost marcată la Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal” Arad într-un mod cu totul aparte: printr-o lansare de carte.

„Simplex Artifex” este rezultatul colaborării autentice dintre dascăl și copii, reprezentând munca îmbinată cu harul, poezia devenind în acest fel vindecătoare: „Cartea vindecă suflete, răni deschise, adesea sângerânde, vise fărâmate, vieți ce plutesc în derivă.” (prof. dr. Laura Henrieta Orban, inspector pentru Limba și literatura română, în Prefața la volumul „Simplex Artifex”).

Lansarea antologiei „Simplex Artifex” a debutat prin cuvântul doamnei director adj., prof. Larisa Chițu, care și-a exprimat bucuria și mândria de a găzdui un asemenea eveniment: „sunt convinsă că lansarea acestei publicații va rămâne o amintire vie.”

Poezia se îmbină armonios cu muzica, folkul fiind o mărturie în acest sens. Tocmai din acest motiv, Mihai Henț, învățător format la Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”, coleg mai mare al copiilor de acum,  a îmbucurat sufletele celor care au participat la lansarea celui de-al doilea volum publicat de scriitorii Cenaclului Planete cu două superbe cântece aparținând acestui gen muzical.

Coordonatoarea antologiei, prof. Geanina Iovănescu, a mărturisit că: „această întâlnire are scopul de a evidenția talentul multor copii, lucrarea de față fiind mult mai bună, mai integrată decât Lacteea cuvintelor, antologie pe care am lansat-o în anul școlar trecut.”

Postfața antologiei a fost scrisă de prof. univ. dr. Anton Ilica, care a insistat să citească cu foarte mare atenție textele în care copiii și-au pus o parte din sufletul lor și, mai ales, să prezinte pe fiecare copil, deoarece fiecare este unic și are o scriitură  deosebită de celelalte: „fiecare a pus (pe hârtie) ceea ce are mai pur în sufletul său”, simplex însemnând pur, curat. De asemenea, Anton Ilica a precizat că primul text e ușor de scris, dificultatea scrisului începând mai târziu, datorită „responsabilității asumate față de cititor, care culege ceva cu ochii: esența sufletului!”

Coordonatorul Cenaclului Planete, prof. Tudor Dragomir, a lăudat promptitudinea și perseverența copiilor, subliniind că, deși majoritatea se vor despărți de Colegiul Pedagogic, continuitatea cenaclului este asigurată de către copiii claselor a IX-a și a X-a, deoarece cei mari au reușit să îi inspire pe colegii lor mai mici.

Cenaclul Luceafărul, dar și Salonul Literar Gutenberg au fost prezente la această sărbătoare a dascălului și a talentului prin Constantin Dehelean și Florica Cândea. 

Constantin Dehelean consideră că acest volum reprezintă „un eveniment în sensul absolut al cuvântului”.

Florica Cândea a împărtășit preaplinul sufletului ei cu cei prezenți, fiind bucuroasă că „de data aceasta, în sala de clasă nu există catalog.” Privind nostalgic spre Geanina Iovănescu, Florica Cândea a încheiat, glasul fiindu-i încărcat cu emoție: „ferice de copiii care știu să se apropie de dascăl și ferice de dascălul care știe să-și apropie copiii.”

 

Prof. Carina Baba


Scrie un comentariu

trimite