Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Școlile folosesc noi metode pentru a combate violența dintre elevi

Școlile folosesc noi metode pentru a combate violența dintre elevi
Comentează 0

Aproape jumătate dintre elevii români sunt intimidați și hărțuiți de colegii lor de scoală iar fenomenului este tot mai des întâlnit în mediul educațional. Pentru a îl combate, profesorii au început să utilizeze metode noi de educație ce îi determină pe elevi să devină mai toleranți și să accepte diversitatea din jurul lor.

De cele mai multe ori, intimidarea sau hărțuirea are ca victime elevi care dintr-un motiv sau altul sunt “diferiți” de colegii lor, ceea ce îi vulnerabilizează și îi transformă în ținte.  Pornind de la aceste realități, proiectul" O școală a diversității", o inițiativă care a primit finanțare europeană prin programul Erasmus+, și-a propus  să îmbunătățească condițiile de învățare și lucru pentru elevii și profesorii români prin educarea acestora în spiritul respectului pentru diversitate. S-a urmărit ca prin aceasta să fie reduse incidentele cauzate de discriminări de orice fel sau excluziunea persoanelor pe diferite criterii care îi individualizează într-un fel perceput de colegi ca mai puțin dezirabil.

Proiectul a implicat o coperare între România și Turcia. Astfel, în cadrul unui schimb de experiență, 13 profesori de liceu români au dobândit competențele necesare susținerii de cursuri anti-discriminare. Ulterior, folosind aceste competențe, cadrele didactice au organizat cu elevii astfel de cursuri. Ei au urmărit dezvoltarea în rândul elevilor a unei atitudini mai tolerante, conștientizarea  comportamentelor ce duc la discriminare, corectarea acestora dar și confruntarea unor situații viitoare în care ei sau colegi de-ai lor vor fi victime ale excluderii sau a unor agresiuni. În plus, ca o inițiativă pilot, școală din care făceau parte a adoptat și o "Carta a diversității" și un "Manifest al diversității" care să ghideze activitatea acesteia pe viitor.

Participanții s-au declarat foarte încântați de participarea într-un astfel de proiect, spunând despre ei că "acum sunt alți oameni". Puține sunt experiențele care au reușesc să te schimbe într-o atât de mare măsură, și ne bucurăm că prin intermediul metodelor învățate putem aduce o schimbare în bine nu doar pentru elevi, dar și pentru alți colegi interesați

Raluca ILINCA, managerul proiectului.

Proiectul a avut un impact foarte mare în primul rând asupra elevilor, care au devenit mai toleranți și mai deschiși față de ceilalți. Numărul violențelor verbale sau fizice a scăzut și evaluările ulterioare arată că tinerilor care au fost incluși în proiect nu le mai este rușine că sunt "diferiți" de colegii și prietenii lor, ceea ce dovedește faptul că astfel de metode pot fi folosite și în alte școli pentru a reduce incidență violențelor.

Inițiativa a beneficiat de sprijin din partea Comisiei Europene prin intermediul programului Erasmus+, o descriere mai amplă a activităților fiind disponibilă on-line la adresa: http://diversity.ep.org.ro. 

Galerie foto (1)


Scrie un comentariu

trimite