Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ruga de la Frumușeni și hramul bisericii ortodoxe

Duminică, 4 iunie, comuna Frumușeni a sărbătorit hramul bisericii din localitate iar locuitorii s-au adunat după obiceiul locului la  slujba creștinească.După  masă  în parcul din localitate  a avut loc un frumos spectacol folcloric, și tot natul a venit la ,,Rugă,, Așa cum am mai spus, atunci când spicul grâului prinde formă și începe a se coace în razele soarelui și unduirea vântului, încep „Rugile pă Bănat”.

Ruga de la Frumușeni și hramul bisericii ortodoxe
Comentează 0

Frumușeniul și Alunișul sunt o adevărată vatră folclorică, dincolo de Mureș pe Banat. Deși nu mai sunt nemți la Aluniș și Frumușeni, ordinea și frumosul satelor nu a dispărut, din contră, atunci când treceți prin Frumușeni și Aluniș veți vedea două sate frumoase și curate. Este meritul oamenilor și a Primăriei în primul rând, dar cert este că sunt două sate surori ca două flori.

Cât despre folclor și obiceiuri din bătrâni, aici este o adevărată artă, totul este pus la punct ca un ceasornic elvețian. Trebuie să recunosc că atunci când vine vorba de folclor la Aluniș , merg cu multă plăcere pentru că văd acolo oameni care pun enorm de mult suflet. Nu pot să nu o amintesc pe „Doamna Folclorului și Tradițiilor Românești de dincolo de Mureș”, Florica Bak, un om de valoare care pune extrem de mult suflet în tot ceea ce face.

Așa cum am mai spus, doamna Florica Bak este și un textier de excepție, mulți soliști de muzică populară apelează la dânsa. Este o plăcere pentru mine ori de câte ori o revăd și pot spune că am trăit momente deosebit de frumoase la spectacolele organizate de dumneaei. Aceste spectacole în care sînt antrenați și impulsionați copii sunt deosebite pentru că se ocupă foarte mult de ei iar rezultatele se văd prin numărul mare de copii pe care îi promovează în lumea folclorului românesc, copii care vor duce mai departe portul și muzica populară autentică.

Apreciez extrem de mult faptul că la Frumușeni nu există decât muzică populară pe scenă sau muzică românească, iar copiii sunt orientați spre frumos și tradiție nu spre alte genuri de muzică, împrumutate de la turci, indieni și alte țări africane care nu au făcut altceva decât să denatureze ceea ce a fost frumos în muzica românească.

Cultura unui popor nu vine din muzica împrumutată care ne distruge entitatea ca națiune ci din ceea ce străbunii noștri ne-au lăsat în cinste și omenie. De cultura unui om îți dai seama și după genul de muzică pe care îl ascultă. Sunt convins că atâta timp cât Florica Bak va fi „mama spirituală” a acestor copilași, folclorul va avea un loc de cinste în comuna Frumușeni și cel puțin câteva generații de acum înainte vor trăi cu folclorul românesc în suflet.

Primii care au urcat pe scenă au fost copiii de la ansamblul de dansuri din localitate care au susținut un program de dansuri de excepție, alternând cu piese interpretate de soliști din ansamblu și nu numai. Aici  amintim pe Vanessa Leuca, Alexia Orban, Luciana Orban Pulverea, Izabela Andrica, Bastian Tamaș, Valentina Mureșan, Andreea Cherelușan și alții.

Un lucru interesant care mi-a atras atenția a fost faptul că piesele făceau referire la dragostea dintre părinți și copii sau bunici și copii, ca o mulțumire pentru  dragostea acestora ,  fiind  convins că textele sunt scrise tot de doamna Florica. Ce poate fi mai frumos pentru o mamă, tată, bunică sau bunic decât să își vadă copilul sau nepotul pe scenă mulțumindu-i printr-un cântec, pentru tot ceea ce face pentru el.

Am văzut o mamă care în timp ce îți filma cu telefonul fiica  care cînta pe scenă, plângea de bucurie. Însă nu era doar ea și trebuie să recunosc că m-au cuprins emoțiile și pe mine. Este frumos, înălțător de-a dreptul și acest lucru va rămâne o amintire vie pentru nepoți, copii și bunici deopotrivă.

Este extraordinar să poți să îți promovezi propii copii ai comunei pentru că peste ani vor deveni oameni de valoare pentru societate, iar ceea ce ați sădit azi în ei, se va vedea peste ani poate pe scene de renume din țară și străinătate. Felicitări tuturor celor care se implică și părinților care oferă tot sprijinul lor, copiilor!

Apoi pe scenă au urcat și domnul Aurel Budugan, un om care trăiește prin cântecele populare având alături și o copilă, pe Andreea Țurcă. Florin Stoian a interpretat și el câteva piese fiind alături de ansamblul de dansuri din Olari „Maria Grațiana junior”, precum și dansatorii de la Aluniș, sânzienele de la Aluniș, urmat de un cântec de grup tot de la Aluniș.

Grupul de pensionari din Arad au dansat pe scenă alături de solistul Aron Micula, apoi au urmat invitații  Maria Rașca, Monica Groza, Simona Boncuț și nu în ultimul rând, maestrul cântecului popular arădean, Ștefan Muntenaș „vocea de aur din Arad”.O voce de excepție , o voce inegalabilă , un artist  de valoare.

Orchestrația a fost asigurată de Formația Ilie și Paul Pașca. Felicitări tuturor celor care s-au împlicat în realizarea acestui frumos program artistic promovînd tot ce este autentic românesc, astfel  că generațiile  ce vin după noi vor avea cel puțin o moștenire culturală autentică.

Și nu uitați că „veșnicia s-a născut la sate”!


Scrie un comentariu

trimite