Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Românii se întorc ACASĂ. Mobilizare fără precedent la MITINGUL DIASPOREI: "România, trezeşte-te!"

Românii din Diaspora şi cei care au rămas în ţară îşi unesc forţele, vineri, 10 august, în Piaţa Victoriei, din Capitală, la "Mitingul Diasporei". Anunţat pe diverse grupuri de pe reţelele de socializare încă de acum două luni, mii de români au anunţat că se întorc în ţară pentru a lua parte la protest. De la începutul săptămânii, coloane de maşini s-au format la vămile Borș și Nădlac, toate având ca destinaţie finală Capitala. Pe drum, aceştia au fost întâmpinaţi de români cu steaguri, tobe şi chiar cu pâine şi sare. În acelaşi timp, românii care nu vor putea ajunge în Bucureşti au anunţat că se vor mobiliza în marile oraşe din ţară.

Românii se întorc ACASĂ. Mobilizare fără precedent la MITINGUL DIASPOREI:
Comentează 0

"MITING DIASPORA". Deşi protestul nu are un organizator oficial, fiind promovat şi susţinut de mai multe asociaţii şi platforme civice, zeci de mii de oameni au răspuns evenimentelor organizate pe reţelele de socializare.

Oamenii şi-au anunţat prezenţa în Piaţa Victoriei începând cu ziua de vineri, ora 10:00, însă aceştia au început să se strângă în faţa Guvernului încă de joi dimineaţa. Joi seara, la ora 21:00, potrivit Realitatea TV, în Piaţă erau aproximativ 150 de persoane. Acestea purtau steaguri şi scandau lozinci împotriva Guvernului: "Jos PSD! Justiţie, nu corupţie! DNA, să vină să vă ia!", dar şi "România, trezeşte-te!"

Mii de români s-au mobilizat deja şi în marile oraşe din ţară. Zeci de protestatari din diasporaau ajuns, vineri, la Sibiu. Majoritatea timișoreni plecați de peste 20 de ani în țări precum Germania sau Italia, spun că vor să se întoarcă acasă, dar întâi ceva trebuie să se schimbe în România, scrie turnulsfatului.ro.

Câteva zeci de persoane, români din diaspora întorşi acasă în vacanţa de vară şi care vor participa, vineri, la protestul de la Bucureşti, s-au adunat, joi, în Cluj-Napoca, în Piaţa Mihai Viteazu, unde au scandat mesaje antiguvernamentale. 

Unii dintre protestatari au transmis că sunt decişi să convingă câţi mai mulţi oameni să participe la mitingul de vineri de la Bucureşti şi că vor să aducă cu ei un model de democraţie vestică. 

Înainte de Cluj-Napoca, o parte dintre românii din diaspora au oprit şi în centrul oraşului Huedin, iar în cursul zilei de joi, pe traseu, au mai oprit la Târgu Mureş şi Braşov.

Proteste s-au anunţat, pe Facebook, şi în marile oraşe din ţară, dar şi în diaspora:

- Arad: Primărie, 19:00
- Baia Mare: Piața Revoluției, 19:00
- Brașov: Piața Sfatului, 19:00
- Craiova: Piața Mihai Viteazul, 19:00 
- Cluj-Napoca: Piața Unirii, 19:00 
- Constanța: Prefectură, 19:00 
- Iași: Piața Unirii, 19:00
- Oradea: Piața Unirii, 19:00,
- Sibiu: Piața Mare, 19:00
- Târgu Mureș: Prefectură, 19:00
- Timișoara: Piața Operei, 19:00



- Amsterdam - Olanda: Dam Square, 18:00
- Bruxelles - Belgia: Ambasada României, 19:00
- Londra - Marea Britanie: Institutul Cultural Român, 16:00
- Madrid - Spania: Ambasada României, 18:00
- Roma - Italia: Palazzo Montecitorio, 16:00
- Viena - Austria: Prinz-Eugen-Straße 60, 17:00
- Zürich - Elveția: Rathausbrücke, 20:00

MITINGUL DIASPOREI. Jandarmeria va fi pregătită, indiferent de numărul de participanţi. Vor fi aduse trupe din Craiova şi judeţul Prahova, vor exista jandarmi călare, cu câini şi chiar cei cu echipament de intervenţie antiteroristă.

"Noi decidem când se blochează traficul rutier", transmit purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei.

De altfel, reprezentanţii Jandameriei Române au lansat o serie de recomandări pentru participanţii la Mitingul Diasporei. Mai ales că, spun aceştia, au apărut recent mai multe mesaje de ameninţare, inclusiv la adresa jandarmilor. 

Oamenii legii îi sfătuiesc pe protestatari să nu forţeze blocarea arterei în Piaţa Victoriei. Jandarmeria va fi dotată complet, cu trupe suplimentare, cai, câini şi celebrele trupe denumite "ţestoase ninja" datorită echipamentului specific.

Citeste mai mult pe realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite