Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Românii s-au întors acasă

Românii s-au întors acasă
Comentează 2

Vechiul proverb românesc "Omul sfințește locul" s-a adeverit încă odată duminică, 30 iulie, când preotul Blaj Mihai Octavian, strămutat la începutul acestui an la Biserica Ortodoxă din Grădiște, a adus cu dânsul la Arad și, iată, a și organizat aici, "Festivalul Românilor de Pretutindeni", eveniment petrecut cu sfințenie în ultimii șapte ani la Covăsânț.

Așa că în cursul după-amiezii de duminică românii din Serbia (Valea Timocului și Banatul Sârbesc), Republica Moldova (Chișinău), Ucraina și Ungaria, înveșmântați în portul național românesc, exact cum a fost păstrat de-a lungul vremii în regiunea respectivă, și-au dat întâlnire la Noua Catedrală Ortodoxă, de unde alaiul, în frunte cu drapelul tricolor și Icoana Maicii Domnului (simboluri ce nu mai necesită explicații), a trecut peste podul de la Grădiște (încă un simbol?!) și s-a reunit în curtea bisericii ortodoxe din cartier.

Aici, în prezența reprezentanților clerului și ai clasei politice, oaspeții au prezentat dansuri populare și cântece românești specifice zonei în care trăiesc. 

(Chemați, desigur, de probleme ce nu mai sufereau amânare, mare parte dintre oficialități (bisericești și laice deopotrivă), s-au retras la treburile lor, imediat după ce și-au rostit discursurile. Și e menit să ne pună pe gânduri faptul că înalți prelați fac flagrante dezacorduri gramaticale în cuvântările lor. Tocmai dânșii, care sunt slujitori ai Cuvântului! Și atunci ce mai poți să-i pretinzi unui politician, care este "la bază" inginer sau marinar!?).

De ce este important un astfel de festival?

Părintele Blaj ne dă exemplul acelor familii de români de pe Valea Timocului, unde bunicii nu mai reușesc să comunice cu nepoții, deoarece bătrânii nu și-au însușit limba ofocială, sârba, în acest caz, iar nepoții nu au fost învățați limba română!!!

Și ar mai fi un argument cu bătaie lungă: Prin aceste mici comunități românești obligate să viețuiască printre străini, noi românii, ca națiune, putem experimenta (teste, simula), ce ne așteaptă  IDENTITAR în viitorul pe termen mediu al Uniunii Europene şi în viitorul pe termen lung într-o epocă a globalizării planetare:

Adică, vom exista ca români, dacă ne vom putea afirma cultural (limbă, literatură, tradiții), sau nu vom mai fi deloc!!!

Vasile Zărăndan 

 


Scrie un comentariu

trimite