Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Rise Project: Dragnea, anchetat pentru spălare de bani în Brazilia

Lovitură dură pentru Liviu Dragnea cu o zi înaintea congresului PSD. Liderul social democraților este anchetat pentru spălare de bani, în Brazilia. Jurnaliștii de la RISE Project și Folha de São Paolo, una dintre cele mai mari publicații din Brazilia, au obținut confirmarea că autoritățile din această țară au în desfășurare o anchetă pe numele liderului PSD. 

Rise Project: Dragnea, anchetat pentru spălare de bani în Brazilia
Comentează 0

Potrivit Rise Project, brazilienii au inițiat ancheta după ce procurorii din România au luat legătura cu ei, în iulie anul trecut. Domnul Barbosa Guimarães a declarat că încearcă să determine dacă Liviu Dragnea a folosit “portocale” ca să spele bani și să achiziționeze proprietăți în Brazilia.

În portugheză, laranja, adică portocala, este termenul care desemnează interpușii, persoane băgate la înaintare de politicieni corupți sau criminali pentru a-și ascunde implicarea în diverse afaceri.

Ironic, unul dintre barurile preferate de Dragnea și apropiații săi în Brazilia se numește chiar “Laranja Mecanica” (Portocala Mecanică), numit după distopia scrisă în 1962 de Anthony Burgess și ecranizată ulterior de Stanley Kubrik. 

Cererea de asistență judiciară a venit, conform procurorului federal, pe 25 iulie 2017, din partea Ministerului Public și a Poliției din România. Ea a fost procesată de Departamentul pentru Recuperarea Prejudiciilor și Cooperare Internațională care face parte din Ministerul Justiției din Brazilia și a fost trimisă mai departe către Parchetul din statul Ceara.

Reamintim că investițiile românilor se află în localitatea Cumbuco, pe malul oceanului Atlantic, în nord estul Braziliei. Tot aici și-a investit banii și Costel Comana, milionarul brașovean care i-a băgat primul milion de euro în buzunar lui Dragnea.

Conform spuselor procurorului federal, Dragnea este suspectat că ar fi folosit bani proveniți din afaceri corupte din România la achiziția de proprietăți pe plaja din Cumbuco, la 30 de kilometri de Fortaleza, capitala statului Ceara.

Autoritățile din țara carnavalului investighează două “portocale”, doi interpuși.Primul este Mugurel Gheorghiaș, fost coleg de facultate al lui Dragnea și fost acționar principal al TelDrum SA, firmă atribuită de către DNA lui Liviu Dragnea. Gheorghiaș deține o firmă braziliană pe care a folosit-o pentru a cumpăra o vilă de lux, dotată cu teren de tenis și piscină pe malul oceanului Atlantic. Alintată “Casa Grande” de Dragnea și anturajul său, vila i-a găzduit, în numeroase rânduri, pe șeful PSD, pe Costel Comana și pe alți oaspeți din România.  Brazilienii suspectează că Gheorghiaș a fost “portocala” lui Dragnea.

A doua “portocală” anchetată de brazilieni este localnicul Cauby Cursino Campos Junior. Fostul taximetrist, care s-a îmbogățit în urma afacerilor cu românii, a semnat toate documentele tranzacțiilor braziliene derulate de Costel Comana sau Mugurel Gheorghieș.

Detalii AICI

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite