Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Revocare Kovesi. Marea confruntare - Şefa DNA îi răspunde lui Toader

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este audiată, astăzi, la CSM, în scandalul revocării. La confruntare participă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Revocare Kovesi. Marea confruntare - Şefa DNA îi răspunde lui Toader
Comentează 0

 

UPDATE, ora 15:15: Laura Codruţa Kovesi a fost invitată să-şi susţină punctul de vedere în legatură cu raportul lui Tudorel Toader.

"Pentru unele din acuzaţii nu există niciun fel de probă", a spus Kovesi.

"De la preluarea mandatului, din punct de vedere statistic, DNA a înregistrat cele mai bune rezultate de la înfiinţarea instituţiei", a spus Kovesi.

"Ni se reproşează fapte anterioare deciziilor. Am respectat legea şi drepturile omului", a adăugat aceasta.

"Referitor la faptul că nu am dat curs celor trei invitaţii de a mă prezenta în faţa comisiei speciale de anchetă: am răspuns la toate solicitările care mi-au fost adresate, în scris", a continuat Kovesi.

(...)

Kovesi, către Toader: "Mă bucur că-mi puneţi întrebări! N-aţi făcut-o până acum!"

"La pct. 8 (...) - "comportamentul autoritar, către discreţionar" - Nu ştiu ce criterii a avut când a făcut această afirmaţie, probabil că au fost subiective, şi nu obiective", a spus Kovesi.

"Pct. 10 - "prioritizarea soluţionărilor dosarelor cu impact mediatic" - Niciodată nu am prioritizat dosarele după calitatea unei persoane. (...) Am explicat, primul criteriu obiectiv e vechimea dosarelor, data la care ele se înregistrează. (...) Iată că nu există nicio dovadă care să susţină acest punct", a adăugat Kovesi.

"Referitor la pct. 11 - Niciodată, în intervenţiile publice, nu am contestat autoritatea CCR", a subliniat şefa DNA. "Nu am criticat Curtea, am prezentat efectele unor decizii ale Curţii", a completat aceasta.

Referitor la pct. 12 din raport - "În toate interviurile am respectat codul deontologic. (...) Exprimarea unor puncte de vedere pe anumite interpretări ale legislaţiei nu este interzisă unui procuror", a spus Kovesi.

"Referitor la pct. 14, e adevărat ca am criticat propunerile de modificare a Legilor Justiţiei încă din vară. Faptul că am criticat un proiect de lege făcut de ministrul Justiţiei... nu cred că sunt suficiente motive pentru a cere revocarea din funcţia pe care o deţin", a spus Kovesi. 

"La pct. 15 mi se reproşează, în mod nereal, încercarea de a obţine condamnări cu orice preţ. Investigarea unor persoane cu funcţii importante în stat nu e o dorinţă a procurorilor DNA", adaugă şefa DNA.

"La pct. 16 - creşterea numărului de achitări - În 2017 nu a crescut numărul achitărilor. Nu toate achitările se pot imputa DNA", subliniază procurorul-şef al DNA.

Laura Codruţa Kovesi va fi audiată, în scurt timp, în legătură cu propunerea de revocare a sa din funcţie venită din partea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Kovesi a ajuns la sediul CSM cu puţin timp înainte de ora 14:00.

Înainte de audierea sa, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a început să prezinte, pe scurt, detaliile care au dus la cererea de revocare a sa din funcţia de procuror-şef al DNA.

Totodată, acesta a ţinut să explice cauzele care au dus la blocarea site-ului Ministerului de Justiţie, imediat după ce acesta a anunţat că raportul privind activitatea lui Kovesi va fi postat online. Potrivit acestuia, au fost aproximativ 42.000 de descărcări ale documentului.

"Au fost peste 42.000 de descărcări ale raportului de pe site-ul ministerului, imediat dupa prezentare, ceea ce a dus la blocarea paginii", a spus Tudorel Toader.

Ulterior, acesta a început să prezinte cele 20 de motive invocate în raportul privind activitatea managerială a DNA.

După prezentarea celor 20 de "capete de acuzare", Toader a ţinut să precizeze că mai avea "şi alte motive" pentru declanşarea procedurii de revocare a lui Kovesi.

"Cu siguranţă vreau să vă spun că aveam şi alte motive pe care nu le-am scris, pe care nu le adaug azi", a spus ministrul.

"Nu m-am referit în raport despre demnitatea de multe ori încălcată şi prezumpţia de nevinovăţie", a mai spus acesta.

"Sigur, dincolo de ceea ce veţi decide azi, nu vreau să fiu rău să spun că rezultatul e previzibil pentru mine, nu ştiam că se transmite, dar e bine, dar trebuie să luăm măsuri să facem ceva. Nu poţi să-i spui unuia 'Am uitat de Microsoft şi s-a prescris...' Ăla îl visezi şi noaptea... Domnilor, eu mi-am făcut datoria, ca ministru. Nu neg lucrurile bune care se fac, dar spuneam că alea bune nu le justifică pe cele rele pentru că, repet, cazul fiecărui român... trebuie să ne aplecăm în egală măsură asupra lor. Datoria mea, ca ministru al Justiţiei, e să scot la suprafaţă aceste lucruri, să determinăm modificarea legii în sensul bun. Eu mi-am îndeplinit această datorie pe care o prevede legea, ştiu că dvs. veţi da un aviz consultativ. Eu mi-am îndeplinit această obligaţie legală, am scos la suprafaţă ce credeam că trebuie scos la suprafaţă. Dacă făceam asta în martie anul trecut, nu mă băga nimeni în seamă. E necesară o nouă abordare", a încheiat Toader.

Laura Codruţa Kovesi, chemată la audieri la CSM

"În întâmpinarea interesului general suscitat de avizul consultativ solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori informează opinia publică cu privire la faptul că urmează să ia în discuţie solicitarea Ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în şedinţa stabilită pentru ziua de marţi, 27 februarie 2018, ora 14:00,  la sediul Consiliului", a anunţat, luni, CSM.

Avizul Consiliului Superior al Magistraturii este unul consultativ.

Reamintim că ministrul Justiţiei a anunţat, săptămâna trecută, că declanşează procedura de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite