Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

RAPORT: Un nou război în Orientul Mijlociu este ”iminent”. Israelul nu îl dorește, dar este pregătit

Organizația palestiniană Hamas se așteaptă ca un război cu Israelul să izbucnească în Gaza în următoarele zile. Veștile vin într-un moment tensionat, în care Israelul nu exclude o confruntare militară cu Hezbollah sau chiar cu Iranul.

RAPORT: Un nou război în Orientul Mijlociu este ”iminent”. Israelul nu îl dorește, dar este pregătit
Comentează 0

Fâșia Gaza se pregătește de o confruntare militară cu Israelul în următoarele zile, anunță un raport din ziarul arab Al Hayat, citat de Haaretz și Jerusalem Post.

Potrivit raportului, facțiunile palestiniene, în frunte cu Hamas, consideră că șansele izbucnirii unui război sunt de 95%.

Hamas a declarat deja stare de alertă maximă și a instituit blocaje pe șoselele din Gaza și consideră că Israelul va profita de manevrele militare din sud pentru a declanșa operațiunea împotriva grupării.

Raportul pare a fi o încercare din partea Hamas de a ridica miza discuțiilor pe tema situației umanitare grave din Gaza și a lipsei de progres în negocierile pe tema reconcilierii, scrie Haaretz.

Publicația scrie că Israelul nu va declanșa un astfel de conflict decât în condițiile unei amenințări reale.

Israelul nu e dornic de război, dar e gata să acționeze

Israelul nu este interesat de un război, dar va face tot posibilul pentru a se apăra, a anunțat premierul Benjamin Netanyahu duminică, în contextul tensiunilor tot mai mari.

Netanyahu l-a avertizat deja pe președintele rus Vladimir Putin, săptămâna aceasta, că Israelul va lua măsuri pentru a stopa instituirea unei prezențe militare iraniene în Siria și a producției de rachete în Liban.

Un avertisment în acest sens venise la finalul lunii ianuarie chiar de la armata israeliană.

Într-un editorial neobișnuit publicat de un site al opoziției libaneze, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare a Israelului (IDF), generaul Ronen Manelis, a subliniat că un război este pe punctul de a izbucni.

Manelis a avertizat clar Hezbollah-ul, gruparea sponzorizată de Iran, și a subliniat că Israelul nu va permite construirea de rachete de precizie în Liban.

Israelul și Hezbollah s-au ciocnit într-un război de 33 de zile în 2006.

Israelul luptă în Egipt împotriva ISIS

Veștile privind tensionarea suplimentară a situației din Orientul Mijlociu au fost completate sâmbătă de o nouă informație: aceea că Israelul este activ în Egipt, în lupta împotriva ISIS.

De fapt, potrivit New York Times, dronele și avioanele militare israeliene, fără însemne, au executat lovituri aeriene împotriva teroriștilor din Sinai de aproape doi ani.

Misiunile clandestine s-au desfășurat cu aprobarea președintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite